De eerste officiële dierendag in Nederland was 88 jaar gelden en de dag voor het dier leeft nog steeds. Dierendag is vooral een verwendag voor het huisdier geweest, maar de laatste jaren worden steeds meer initiatieven opgericht, zoals ‘Eet Geen Dieren Dag’.
Dierendag is bedacht door twee dames. De Tsjechische Ilse Winter schreef in 1927 een brief aan voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming, de Britse Margaret Ford. Winter stelde voor om een dag per jaar speciaal aan alle dieren te denken. De datum 4 oktober kozen ze omdat dat de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi is. Deze Franciscus was onder andere de heilige van planten en dieren. De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930.
Werelddierendag leek de afgelopen jaren overgenomen door dierenactivisten en clubs van vegetariërs en veganisten. Zo maakte Wakker Dier 4 oktober tot Eet Geen Dieren Dag. De Dierenbescherming grijpt de dag aan om aandacht te vestigen op dieren in de asiels. Dit zijn de dieren die worden verwaarloosd, mishandeld of gedumpt. Maar Dierendag blijft toch vooral een verwendag voor het huisdier, een dag waarop eigenaren zich focussen op het dier. En dat is bij is in dierenwinkels goed te merken.