Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

28 mei 2006

  •  
28-05-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_185285.jpg

© dode bruinvis

Draaiboek

08:00 - 08:30
08:30 - 09:00
09:00 - 10:00

Ministerie negeert bijvangst bruinvissen

Bruinvissen, de 'dolfijnen van de Noordzee', sneuvelen al jaren op grote schaal in visnetten. Waarschijnlijk wordt dit probleem alleen maar groter nu er een wildgroei lijkt te ontstaan van zogenoemde staand wantvisserij langs de Noordzeekust. Onderzoekers van IMARES en NIOZ op Texel staan te popelen om het probleem in kaart te brengen, zodat gerichte maatregelen kunnen worden genomen. Maar het ministerie van Visserij lijkt het probleem niet interessant te vinden ...
bruinvis-informatie>>

Ganzen bestuderen in Siberië

De rotganzen die onderweg zijn naar Siberië worden maandag ingehaald door een groep biologen. Dan vertrekt Bart Ebbinge met zijn onderzoeksteam van Alterra naar Mys Vostochny om de ganzen vanaf het begin van hun broedseizoen ter plaatse te bestuderen. Het onderzoek naar de relatie tussen de ganzen, sneeuwuilen, lemmingen en het weer loopt al vele jaren en heeft een schat aan informatie opgeleverd. Bart Ebbinge vertelt erover en houdt voor ons een weblog bij.

Rode Lijsters van het moeras

De zwarte stern en de purperreiger horen tot de Rode Lijst soorten. Hun aantal is de laatste tientallen jaren dramatisch gekelderd. Een halve eeuw geleden leefden in onze moerassen nog zo'n 15.000 paar zwarte sterns. Nu broeden er nog slechts 1200 paar waarvan een deel in het kleinste wetland van Nederland, de Zouwe Boezem in Zuid-Holland. Hier broedt op dit moment ook de grootste kolonie purperreigers van ons land.

Op naar 1001 soorten

In bijna 30 natuurgebieden vindt dit weekend de 1001-soortendag plaats. Samen met natuurdeskundigen kan iedereen op pad om in 24 uur zoveel mogelijk soorten in een gebied te tellen: van iepenzonnetje (een soort korstmos) tot rimpelsteenloper (een soort duizendpoot). Live in de uitzending wordt rond het Capitool een poging gewaagd om niet in 24 uur maar in 100 minuten zoveel mogelijk soorten te vinden.

Martijn en het zeearendnest

Fotograaf Martijn de Jonge volgt al tien jaar de zeearenden. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en Polen maakt hij reportages over deze grootste Europese roofvogel. Samen met hem bespreken we de achtergronden van het eerste broedgeval in de Oostvaardersplassen. (© foto: Martijn de Jonge, Poolse zeearendkuikens van 1 en 1,5 week oud) 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor