Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2700 grazers dood in Oostvaardersplassen

  •  
05-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
Grazers.jpg

© Fotograaf: Photowalker

Meer dan de helft van de grote grazers in de Oostvaardersplassen heeft de afgelopen winter niet overleefd. Het grootste deel van de bijna 3000 gestorven dieren, bijna 90 procent, is afgeschoten. Dit bleek donderdag 5 april 2018 uit cijfers gepubliceerd door Staatsbosbeheer.

Afname grote grazers

In de afgelopen winter (december 2017 tot en met maart 2018) nam het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen met 2969 dieren af. Daarmee zijn er nu 57 procent minder dieren in het gebied dan in oktober vorig jaar, toen er met een helikopter nog een telling werd gedaan.

Tussenstand

Het aantal van 2969 dieren is voor Staatsbosbeheer nog een tussenstand, omdat de organisatie een 'wintertelling' volgt van december tot en met april. Wel is nu al duidelijk dat het aantal dode grazers nu al fors hoger is dan in de vorige winter. Toen stierven tussen december en mei 'slechts' 813 dieren.

Zachte en strenge winters

De oorzaak daarvan is dat de vorige twee winters zacht waren en de afgelopen winter strenger, met veel regen in december en nog een vorstperiode in maart. “Ook was de populatie in het gebied groot als gevolg van de afgelopen zachtere winters”, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Sterfte niet ongebruikelijk

Een terugval van de populatie met ruim de helft is niet ongebruikelijk, aldus de woordvoerder. “Dat schommelt natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden. Het is niet ongebruikelijk dat bijvoorbeeld 50 procent van de IJsvogels een winter niet overleeft, omdat het beestje ondanks zijn naam slecht tegen kou kan. Gemiddeld genomen is in de natuur een sterftecijfers van 20 tot 30 procent in de winter normaal."
In maart, de maand waarin besloten werd dieren in het gebied bij te voeren, stierven 1155 grote grazers. De verwachting is dat het totaal aantal in april nog verder oploopt.

Oplopende emoties

Over het beheer van de grote grazers in het gebied woedt een maatschappelijke discussie. Critici hekelen het feit dat de herten, konikpaarden en heckrunderen in de winter niet worden bijgevoerd en daardoor sterven. Vanwege de onrust besloot de provincie Flevoland in maart toch tijdelijk te gaan bijvoeren, om dieren door een extreem koude periode heen te helpen.
In de uitzending van 4 maart 2018 praatten we over dit onderwerp met oud-directeur van het Wereldnatuurfonds, Johan van de Gronden. Beluister het hier.

Reacties van actievoerders

Het is “behoorlijk van de zotte” dat bijna 3000 grote grazers in de Oostvaardersplassen, meer dan de helft van de totale kudde, de winter niet hebben overleefd. Dat zegt Bart Lubbers, melkveehouder uit Arnhem en een van de initiatiefnemers van een protestactie. Volgens Lubbers geeft het aantal doden “duidelijk aan dat er iets totaal niet deugt.”
Terenja Bongers, een andere initiatiefneemster van de bijvoer-protesten, vindt ook dat er minder grote grazers moeten zijn. “Je moet daar een aantal dieren laten lopen dat reëel is voor de beschikbare grond, en dat mogen er niet meer worden. Dan hebben ze een eerlijke kans om te overleven.” Bongers heeft geen probleem met het afschieten van dieren, “het gaat om het immense lijden.

Niet demonstreren

De actievoerders zullen voorlopig niet demonstreren. Ze willen een speciale commissie, onder leiding van oud-staatssecretaris Van Geel, de tijd geven om nieuwe plannen voor de Oostvaardersplassen te ontwikkelen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor