Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

25 januari 2004

  •  
25-01-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_1816.jpg

Rustige rietganzen

Ze zijn het meest zwijgzaam van alle ganzensoorten: de rietganzen. Met hun rustige karakter zullen ze niet gauw ruzie maken met elkaar... In aflevering 8 van de Tour de Gans gaat Vroege Vogels naar Goeree Overflakkee, met vogelaars Gerard Ouweneel en Nico de Haan van Vogelbeschemring Nederland. Op een vette klei akker zijn ze op het eerste gezicht lastig te onderscheiden met hun donkere nekken en koppen. Ze zijn op zoek naar oogstresten van aardappels, mais en suikerbieten, want rietganzen zijn echte akkervogels.

De kas als energiebron

Deze week zijn de prijswinnaars bekend gemaakt van 'het Ei van Columbus'. In vier categoriën zijn er prijzen uitgereikt voor Innovatie en Duurzaamheid. Vroege Vogels heeft één van de prijswinnaars eruit gepikt. We gaan een kijkje nemen in de achtertuin van Ir. Noor van Andel.
De glastuinbouw komt meestal in het nieuws als energieverslinder en milieuvervuiler. De Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) vindt dat dat anders kan: de kas is geen grootverbruiker van energie, maar levert juist energie op, oftewel: “De kas als energiebron”. Wat de kas aan warmte overhoudt kan worden doorgegeven aan woningen en bedrijven. Er kunnen zelfs hele woonwijken van warmte voorzien worden, als er op een slimme manier gebouwd wordt.

Waar zijn de kanoeten?

Enkele jaren geleden overwinterden ruim 100 duizend kanoetstrandlopers in onze Waddenzee. Nu is een groot deel van die kanoeten zoek. Een andere ondersoort van de kanoet trekt alleen door langs de Wadden, op weg naar Afrika. Maar ook van die groep is een groot deel spoorloos. Onderzoekers van het NIOZ op Texel zijn naar Mauretanië geweest op zoek naar sleutels voor het mysterie van de verdwenen kanoeten.

Rood voor groen

Als het aan de nieuwe nota Ruimte van minister Dekker van VROM ligt, gaan gemeenten en provincies meer dan voorheen zelf bepalen waar er in de toekomst gebouwd gaat worden. Betekent dat per definitie meer woningen, minder natuur, dus meer rood, minder groen? Nee, schrijft Frans Evers (ex-directeur Natuurmonumenten) met anderen in een essay. Stad en land moeten weer bij elkaar gebracht worden, vindt Evers. Het aanleggen van nieuwbouw hoeft niet ten koste te gaan van de natuur, sterker nog, kan de natuur tegelijkertijd een nieuwe impuls geven. Een gesprek met Frans Evers en projectontwikkelaar Peter Ruigrok van AM Wonen.

Het liefdesspel van de Oranje rotshaan

In het Centraal Suriname Reservaat leeft diep verstopt in het regenwoud de Oranje Rotshaan. De vogel zou zo uit een Walt Disney film gestapt kunnen zijn. De mannetjes zijn knaloranje van kleur en hebben een grote kuif op hun kop waar een blauwe streep doorheen loopt. Net als onze kemphaan maken deze rotshanen veel werk van het liefdesspel. Op goed verstopte baltsplaatsen dingen de mannetjes naar de gunst van de vrouwtjes.

De revival van vlas

Vlas werd vroeger in Nederland verbouwd om linnen van te maken. Nu dient de grondstof een ander doel: isolatie. Sinds kort is vlaswol een prima alternatief voor bestaande isolatiematerialen als glas- en steenwol. Sterker nog, vlaswol is duurzamer, heeft een betere warmteopslagcapaciteit en geeft geen irritaties aan huid en luchtwegen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor