Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

24 uur op zandplaat Richel

  •    •  
23-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
525 keer bekeken
  •  
Wadtoren kopie

De 'Wadtoren', wadwachterspost van Rijkswaterstaat bij Richel

© Henny Radstaak

Iets ten zuidoosten van Vlieland ligt de zandplaat Richel. Of eigenlijk moet je nu al zeggen: eiland, want de natuur heeft een soort dijk om de plaat heen gevormd, waardoor die bij hoog water niet meer onderloopt. De mens mag hier niet komen, want Richel is een belangrijke rust- en soms ook broedplaats voor vogelsoorten als scholekster, grote stern en drieteenstrandloper. Ook zeehonden gebruiken het eiland en de platen eromheen als rustplaats.

Tegelijkertijd is Richel een gewilde plek voor recreanten, die zich tijdens laagwater laten droogvallen met hun schip. Dat mag en kan ook, mits je je aan bepaalde regels houdt. Om dat bezoek in goede banen te leiden, zijn er in de zomermaanden week op week af Wadwachters bij Richel aanwezig. Zij hebben de ‘Wadtoren’ als wachtpost, een ponton waarop zij kunnen verblijven en de omgeving in de gaten kunnen houden.

Wilma en Erik 3

Wadwachters Wilma Brinkhof en Erik van Ommen bij Richel

© Henny Radstaak

Een paar penseelstreken

Verslaggever Henny Radstaak mocht van Rijkswaterstaat 24 uur lang mee naar Richel, met twee vrijwillige Wadwachters, kunstenaar Erik van Ommen en schrijver Wilma Brinkhof. Het stel werkt aan een boek en een tentoonstelling over Richel, die beide in december 2024 hun beslag moeten gaan krijgen.

Erik is gespecialiseerd in het maken van aquarellen, en heeft z’n spullen en het materiaal dan ook meegenomen om in de rustige uren te kunnen schetsen en aquarelleren. Hij verstaat de kunst om met een paar penseelstreken een vogel neer te zetten op het papier. Erik en Wilma zijn voor het derde jaar nu een week op Richel, en zullen daar waar nodig voorlichting geven aan recreanten die droogvallen en het wad op gaan.

Klimaatverandering op het wad

Ook de tv-uitzending van Vroege Vogels van zondag 23 juni 2024 staat in het teken van de wadden: in het Marsdiep komen de Noordzee en de Waddenzee samen. Hier varen niet alleen jaarlijks honderdduizenden toeristen van Den Helder naar Texel, maar zoeken ook talloze trekvogels, zoals de rosse grutto, voedsel voor hun lange tocht naar het noorden. In dit gebied vinden zeehonden hun rust, ondanks het toerisme. Ook is het een plek waar al decennialang onderzoek wordt gedaan naar vissen, schelpdieren en andere wadbewoners. De grote gevolgen van klimaatverandering worden hier zichtbaar.

Richel kopie

Richel, waar zich al een 4 meter hoge dijk heeft gevormd aan de zuidkant

© Henny Radstaak

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.