Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

21 maart 2004

  •  
21-03-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_1798.jpg

© vleermuis

Arie van den Brand en de (biologische) landbouw

Dinsdag nam Arie van den Brand afscheid van de Tweede Kamer en vrijwel gelijktijdig werd bekend dat de landbouwspecialist van GroenLinks aan een nieuwe klus begint. Over drie weken volgt hij Ria Beckers op als voorzitter van Biologica. Een gesprek over de toekomst van het platteland, de boerennatuur en de biologische landbouw.

Best onderzochte Grootoren in Asten

In het Natuurhistorisch Museum De Peel in Asten verblijven 's winters 19 grootoorvleermuizen in een speciaal daarvoor gebouwde kelder. Die is sinds kort uitgerust met een meetsysteemsysteem. Temperatuur, luchtvochtigheid en lichtintensiteit worden volledig geautomatiseerd geregistreerd en draadloos doorgezonden naar een computerterminal in het museum. Ook het in- en uitvliegen van de vleermuizen wordt 24 uur per etmaal bijgehouden. Dat levert voor de bezoekers interessante informatie op, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek is de installatie van belang. Op de foto (van museum-conservator Domin Dalessi) twee parende grootoren, eerder afgelopen winter in de vleermuiskelder van het museum. Het is een unieke foto, want voor zover bekend is "het" nog niet eerder op de foto vastgelegd bij deze soort.

"Nota Ruimte leidt tot catastrofe"

Als het aan minister Dekker van VROM ligt, mag er in de toekomst gebouwd worden aan de randen van het Groene Hart en mogen er nieuwe bedrijventerreinen worden aangelegd. Maar volgens het Amsterdamse architectenbureau Tangram kan de bouw van nieuwe woningen en bedrijven gemakkelijk plaatsvinden binnen bestaand bebouwd gebied. "Als we de open ruimte nu opengooien en er stedelijke gebied van maken, is dat enorme verspilling van ruimte", zegt directeur Charlotte ten Dijke van Tangram, "dat kunnen we ons niet meer veroorloven."

Uitslag Wintertuinvogeltelling

SOVON Vogelonderzoek en de Vereniging voor Veldbiologie KNNV maken de uitslag bekend van de telling die deze winter door ruim 4000 vrijwilligers is verricht. Welke vogels werden in de tuinen het meest gesignaleerd?

Zeldzame loopkever in vervuilde Eschpolder

Jarenlang was de Rotterdamse Eschpolder, gelegen aan de Maas bij de Van Brienenoordbrug, niet meer dan een stortplaats voor havenslib. De bodem zit er vol met zware metalen, olie en bestrijdingsmiddelen.
De verrassing was dan ook groot, toen stadsecologen een populatie van de Harpalus luteicornis aantroffen. Dit zwarte loopkevertje is zo zeldzaam, dat het zelfs niet op de rode lijst van bedreigde diersoorten voorkomt. Maar er zijn meer dieren die zich in dit vervuilde poldertje thuisvoelen, zoals de putter. Reden genoeg om de Eschpolder als groene enclave te bewaren, vindt Jelle Reumer van Buro Stadsnatuur Rotterdam.

Bedreigde muurbloem gered

(reportage die vorige week moest wijken voor nieuws over de aanslagen in Madrid en flitsen van het WK schaatsen in Seoul)
Op nog maar zeven plekken in Nederland komt-ie voor: de muurbloem. Groeiend - de naam zegt het al - op veelal oude muren. Op één van die plekken, een stukje van de oude stadsmuur in Kampen, is onlangs op het nippertje voorkomen dat de hele populatie muurbloemen door renovatie van de muur in één klap vernietigd zou worden. De aannemer heeft netjes om de muurbloemen heen gemetseld, zodat de Kampense stadsmuur weer getooid zal zijn met gele bloemen, als het bedreigde plantje over een paar weken in bloei staat.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor