2014 is internationaal uitgeroepen tot Jaar van de salamander en RAVON zal hieraan een actieve bijdrage leveren via onderzoek, bescherming en het organiseren van diverse activiteiten. In februari begint de salamandertrek naar de voortplantingswateren en daarom zijn een aantal paddenwerkgroepen nu al bezig met het plaatsen van de eerste schermen.
In Nederland komen vijf inheemse soorten salamanders voor. De ernstig bedreigde vuursalamander is de enige landsalamander. De kleine watersalamander, alpenwatersalamander, kamsalamander en vinpootsalamander zijn echte watersalamanders.
De trek breekt aan
Terwijl de padden en bruine kikkers nog in winterslaap zijn, gaan de salamanders in februari al volop aan de wandel, op weg naar de voortplantingswateren. Ze doen dat, vanwege de lage temperaturen, nog wel in een traag tempo. Dit maakt het oversteken van wegen tot een hachelijke onderneming. De meeste salamanders trekken ’s nachts, bij voorkeur onder vochtige weersomstandigheden en een temperatuur van rond de 5 °C. De mannetjes gaan het eerst; enkele dagen of weken later volgen de vrouwtjes. Omdat de salamanders al zo vroeg trekken, worden ze op veel locaties vaak gemist. Hierdoor wordt onterecht aangenomen dat er op deze locaties geen salamanders trekken.
Beluister het
gesprek bij Vroege Vogels
over het Jaar van de Salamander of kijk voor meer informatie over salamanders bij
RAVON
Tekst: Kris Joosten & Raymond Creemers,
RAVON
Lees verder op
Natuurbericht.nl