Je bent 18 jaar en je ontdekt tijdens je stage een nieuwe vlindersoort. Dat overkwam Noortje Looijenga, die vanuit haar MBO-opleiding milieuonderzoek bij Naturalis stage liep en daar voor afstudeerproject onderzoek deed naar een vlindersoort uit Nieuw-Guinea. De soort kent vele variaties, maar de soort die Noortje heeft onderzocht bleek een andere, nog niet beschreven soort te zijn. Die heet vanaf nu met z’n wetenschappelijke naam Cyme laeta Looijenga 2021. Hoe cool is dat?
Andere genitaliën
“Echt heel vet” zegt een opgetogen Noortje Looijenga. “Onverwacht, want we dachten dat we de vlinder konden indelen bij een soort die al bekend was”. Maar aan de hand van onderzoek naar de geslachtskenmerken kon Noortje vaststellen dat het om een nieuwe, onbeschreven soort ging. “Dat wisten we toen nog niet zeker”, vult haar begeleider Rob de Vos, collectiebeheerder van Naturalis aan. “Maar toen hebben we de gegevens opgestuurd naar een bevriende Russische vlinderonderzoeker en die bevestigde dat het een nieuwe soort was”.
De Cyme laeta Looijenga 2021 is in Nieuw-Guinea helemaal geen zeldzame vlinder. “Hij is zo gewoon - als nachtvlinder - dat je hem elke nacht wel vangt als je met een laken en een lamp werkt”, vertel De Vos, die de vlinder zelf vanuit Nieuw-Guinea heeft verzameld en voor onderzoek naar Naturalis heeft meegenomen. Met dat onderzoek wordt de natuur in Nieuw-Guinea weer beschermd tegen de kap van bossen voor de aanleg van olieplantages. Met haar ontdekking werkt Noortje dus via haar afstudeerstage mee aan de bescherming van de natuur in Nieuw-Guinea. “Ik wil dat de natuur blijft zoals-ie is of dat die in ere hersteld wordt. En dat ik daar een beetje aan bij heb gedragen is heel vet”.