Dierenwinkelketen Welkoop maakte deze week bekend dat alle 149 vestigingen zullen stoppen met de verkoop van konijnen en knaagdieren. De laagdrempelige verkoop moedigt impulsaankopen aan en stimuleert de malafide dierenhandel, zoals afgelopen zaterdag te zien was in een
schokkende reportage van het programma Kassa
.
Impulsaankopen
"Huisdieren worden vaak ondoordacht aangeschaft", vertelt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. De vereniging zet zich in voor een verbod op het aanbieden van dieren in winkels en op online platforms "Bij de aanblik van een aandoenlijk snuitje in een advertentie of winkel worden mensen gemakkelijk verleid om een dier te kopen zonder te beseffen hoeveel tijd, ruimte, geld en energie een huisdier kost. Ze gaan naar het tuincentrum voor een plant en komen thuis met een cavia." Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd. Andere dieren belanden op straat of in een opvang, waar ze nauwelijks kans hebben op een nieuw thuis door het enorme aanbod in winkels en op advertentiewebsites als Marktplaats.
Malafide handel
Ondertussen worden er voor de verkoop volop dieren gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. De fokdieren zijn continu drachtig en zien nooit daglicht, de jongen worden veel te vroeg uit het nest gehaald en zijn soms zo ziek dat ze overlijden. Het BNNVARA-programma Kassa bracht de duistere praktijken in beeld met een schokkende reportage over de handel die achter cavia’s in dierenwinkels schuilgaat.
Maatregelen
Om een einde te maken aan dit dierenleed, startte de Sophia-Vereeniging in 2016 de campagne ‘Stop de huisdierenhandel’, waarmee het maatschappelijk debat werd aangezwengeld. Een petitie met maar liefst 12.798 handtekeningen werd op 3 oktober 2017 aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet om de malafide handel aan te pakken: eind dit jaar gaan er strengere regels gelden voor dierenverkopers op Marktplaats en er komt een houdverbod als zelfstandige strafmaatregel, waarmee handelaren sneller en effectiever kunnen worden aangepakt. De Partij voor de Dieren heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen om de verkoop van dieren aan banden te leggen.