Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

1 februari 2004

  •  
01-02-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_1814.jpg

Dodelijke geluidsmuur langs HSL

De West-Brabantse Vogelwerkgroep maakt zich grote zorgen over het geluidsscherm dat langs de A16 en de HSL is geplaatst. Het ding is meters hoog en gemaakt van helder, transparant glas. Inmiddels hebben vele honderden vogels, waaronder sperwers, smelleken, ijsvogels, patrijzen en diverse soorten zangvogels, zich er op dood gevlogen. En dan moet de voorjaarstrek nog beginnen ...

Suriname-slot en Guianaschild

De Surinaamse natuur vormt een belangrijk onderdeel van het zogenaamde Guiana-schild: een van de belangrijkste en grootste bewaard gebleven tropische regenwouden ter wereld. Met een lage bevolkingsdruk en een onwaarschijnlijk aantal soorten planten en dieren. Wouter Veening van de IUCN is te gast in de studio, als besluit van een twee maanden durende serie over Suriname.

Intensieve veehouderij maakt plaats voor landhuizen en natuur

Met de bouw van nieuwe woningen ook de aanleg van nieuwe natuur financieren. Dat is het concept van "Rood voor Groen", het vorige week gepubliceerde essay van Frans Evers, Pieter Winsemius en Theo Beckers. Concrete plannen zijn er al. Het agrarisch bedrijf van de familie Van Veldhuisen in Renswoude bijvoorbeeld heeft op de huidige plek geen toekomstmogelijkheden meer. Waar nu nog weide ligt, kunnen volgens projectontwikkelaar Peter Ruigrok vijf landhuizen gebouwd worden en nieuw bos worden aangelegd. Met de opbrengst daarvan worden de verhuizing van het boerenbedrijf én de aanleg van die nieuwe natuur gefinancierd.

Slotbijeenkomst kokkelrapport

Zaterdag wordt in Groningen de laatste hoorzitting gehouden over het rapport EVA2, het onderzoek naar de schelpdiervisserij op het wad. Het dreigt een hete bijeenkomst te worden. De kokkelvissers lezen in de publieksversie van het rapport hoop voor hun toekomst. Maar volgens professor Wim Wolff, is dat publieksrapport onwetenschappelijk broddelwerk.

Zuinig zijn op de schubvaren

De schubvaren is in Nederland een zeer zeldzame mediterraan-atlantische soort die groeit op oude muren. Op een tiental plekken komt de plant voor. Het Stenen Hoofd in Amsterdam aan de zuidelijke oever van het IJ is één van de belangrijkste groeiplaatsen in Nederland: daar zijn er meer dan 100 te vinden. Het is een soort die profiteert van de recente toename van de temperatuur als gevolg van de klimaatverandering. De toekomst voor deze soort ziet er rooskleurig uit, alleen moet de schubvaren niet te veel te lijden krijgen van al te enthousiast uitgevoerde restauraties van muren, want daar kan de plant slecht tegen.

Venus is avondster

De opvallendste verschijning aan de sterrenhemel deze maand is geen ster, maar een planeet: 's avonds is in westelijke richting heel duidelijk Venus te ontwaren. Desondanks wordt Venus dan ook avondster genoemd. Govert Schilling geeft tips om de planeet aan de hemel te vinden en legt uit waarom we de laatste tijd heel veel over onze andere buurplaneet, Mars horen, en er nooit over een landing op Venus wordt gepraat.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor