Het illegaal doden en vangen van wilde vogels vormt een wereldwijde bedreiging voor veel vogelsoorten, in Nederland zijn vooral roofvogels het slachtoffer. In landen rondom de Middellandse Zee is het al jaren een groot probleem, miljoenen vogels zijn er het slachtoffer van.
Rapport
Vandaag publiceert BirdLife Europe een nieuw rapport met cijfers uit Europese landen en de Kaukasus (zuidoostelijke grens van Europa en het westen van Azië). Op grote schaal worden vogels illegaal gedood en gevangen. In Nederland zijn dat naar schatting zo’n 1.200 roofvogels per jaar. Vogelbescherming Nederland vindt de uitkomsten van het rapport schokkend en roept op tot een betere handhaving in het veld.
Roofvogelvervolging in Nederland
In landen rondom de Middellandse Zee en op de Kaukasus worden vogels op grote schaal gedood voor voedsel en als sport. In Nederland verdwijnen veel gevangen vogels in vogelkooien of worden gedood onder het mom van schadebestrijding. In ons land springt, net als in buurlanden, met name de omvang van de roofvogelvervolging eruit. Vooral de buizerd heeft te leiden onder deze vervolging, maar ook havik, bruine kiekendief en rode wouw zijn het slachtoffer.
De meest voorkomende vorm van roofvogelvervolging is het vernielen van nesten of het schieten op nesten, maar ook direct afschot en vergiftiging komen regelmatig voor. De vergiftigde zeearend die vorig jaar in Zeeland gevonden werd is een voorbeeld dat de media haalde, maar staat niet op zichzelf. De aantallen zijn waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg, want zeker niet alle gedode vogels of vernielde nesten zullen worden gemeld of gevonden. Het is bekend dat sommige weidevogelbeschermers zo hopen te voorkomen dat roofvogels achter de kuikens van weidevogels aangaan.
Controle ontbreekt
Vogelbescherming Nederland, Partner van BirdLife, spreekt van schokkende uitkomsten. In Nederland is het doden en vangen van vogels bij de wet verboden, maar ontbreekt het aan handhaving. Door jarenlange bezuinigingen vindt er nog nauwelijks controle in de natuurgebieden plaats. Ook laat het rapport volgens de Vogelbescherming zien dat er in Nederland een beter beeld moeten komen van de schaal van deze illegale activiteiten, die bovendien door één centrale instantie verzameld zouden moeten worden. Vogelbescherming roept iedereen op illegale praktijken van vogelvervolging te melden bij de politie of via
natuurverstoring.nl