Herdenkingsplek ter nagedachtenis aan de twee dodelijke slachtoffers
© BNNVARA / Posh Productions
De nabestaanden vinden het onjuist dat de man die hun geliefde familieleden zo gruwelijk om het leven heeft gebracht zomaar als verward wordt weggezet. Zij staan daarom ook niet achter de serie, althans het gebruik van deze zaak in de serie.
Op enig moment in zijn leven is de moordverdachte Kenzo K. gaan experimenteren met drugs, waaronder LSD. Door de keuzes die hij zelf heeft gemaakt over het nemen van LSD heeft hij zichzelf in een toestand gebracht waarin een heftige ontsporing niet kon uitblijven.
K. wist ook dat hij levensgevaarlijk was als hij drugs gebruikte: in de nacht van oud-en-nieuw 2020-2021 stak hij zichzelf in zijn buik na het gebruik van zeven LSD-zegels. Uit het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat het ziekenhuis een psychose door middelengebruik heeft vastgesteld. Het middelengebruik als oorzaak van de psychose.
Ook blijkt K. de waarheid te proberen te verhullen. Hij stelt te hebben besloten dat hij, in de periode na de psychose door druggebruik en het zichzelf steken in zijn buik, geen drugs meer heeft gebruikt. Zoals de gedragsdeskundigen van het PBC zelf ook al constateren, spreekt de informatie uit het strafdossier dit tegen: “Er zijn foto's van mei 2021 waarop betrokkene (hoogstwaarschijnlijk) met een joint en bloeddoorlopen ogen te zien is. Ook worden transacties van LSD-bestellingen gezien.”
Enige tijd voordat K. de twee vrouwen doodde, heeft hij in een chatgroep gemeld: “Afmaken, allemaal” en “Zal ik het trippend doen, dan weten ze dat het menis is.” De avond voor de steekpartij stuurt hij een kennis dat hij hevig onder invloed van drugs is.
De deskundigen hebben ook ernstige twijfels over het geheugenverlies van moordverdachte K. en de authenticiteit daarvan. Zij sluiten niet uit dat de procespositie in de strafzaak een rol speelt bij het gestelde geheugenverlies. Uit het rapport van een hoogleraar neuropsychologie komt een heel duidelijk beeld naar voren over het zogenaamde geheugenverlies van de verdachte, namelijk dat deze geen kenmerken heeft van een ‘bonafide amnesie’, oftewel: er moet ernstig worden getwijfeld aan de authenticiteit van het geheugenverlies.
Voor de nabestaanden is het duidelijk dat K. een levensgevaarlijke drugsgebruiker is die wist dat hij gevaarlijk was tijdens het gebruik en zichzelf bewust in die situatie heeft gebracht waarin hij uiteindelijk twee mensen heeft gedood.