Gaat het echt zo slecht met RTL Late Night nu Twan Huys het programma presenteert? Ja, wijst een kijkcijferanalyse uit.
Is het echt zo erg met Late night? Dat lijkt mee te vallen als je de kijkcijfers van september vergelijkt met een jaar geleden toen Humberto Tan er nog zat (534.000 om 579.000). Weliswaar met de kanttekening dat Tan toen al over zijn hoogtepunt heen was. Nieuwsuur, het programma waar Huys vandaan kwam, zat daar afgelopen maand nog onder: 482.000 gemiddeld in september 2018 (was 600.000). Afhakers bij Nieuwsuur verhuisden zelfs deels mee met hem naar RTL. Zij zijn kennelijk verknocht aan Huys op de late avond, wat voor programma hij ook maakt. De mare ‘Huys had gewoon bij Nieuwsuur moeten blijven’ klopt niet, afgaande op deze cijfers.
Het valt dus mee? ‘We moeten de makers in de gelegenheid stellen om de juiste vorm te vinden.’ Aan het woord is niet de RTL-directeur over zijn nieuwe late night talkshowhost, maar NPO-topman Frans Klein in 2014 in Algemeen Dagblad. Jeroen Pauw was toen twee weken bezig met Pauw en dagelijks keken ongeveer 500.000 mensen. ‘In deze fase moet het programma eigenlijk 700.000 à 800.000 kijkers wel halen,’ aldus Klein destijds. Hij wachtte toen af op de juiste vorm. Inmiddels staat Pauw als een huis en kwam het programma in september 2018 boven de 800.000 uit. Wachten op de juiste vorm bleek een uitstekende strategie.
Ja, hoor eens, het gaat toch helemaal niet goed met Late Night? Dat lezen we overal. Huys’ kijkcijfergemiddelde van 534.000 wordt in september 2018 vooral opgekrikt door een uitzending waarin de uitslag van The voice senior bekend werd gemaakt (ruim twee miljoen kijkers). Zonder die uitzending zou het gemiddelde over september 472.000 bedragen en dat getal is al meer reden tot zorg. En sindsdien wordt het niet beter, in tegendeel. ‘Opgefrist RTL Late Night bereikt historisch dieptepunt kijkcijfers,’ kopte Algemeen Dagblad op 23 oktober. Dat wás ook dramatisch: 188.000 kijkers slechts. Dit aantal is RTL gewend bij een programma als Deurwaarders UK, om 18:40 uur bij RTL 5 (op dezelfde dag ook 188.000 kijkers). Niet van zo’n vlaggenschip als Late Night.
Wie zijn afgehaakt? Vrouwen. Met Twan Huys is het profiel mannelijker geworden. Twintigers zijn deels afgehaakt. Dertigers. Pijnlijk voor RTL: Late Night had met Humberto Tan een jonger kijkersprofiel dan met Twan Huys. Het aandeel 20-49-jarigen (in advertentieverkoperstaal: de boodschappers) was met Humberto Tan 36 procent, dat aandeel liep met Huys terug naar 31 procent. Het aandeel 65-plussers steeg de laatste tijd juist: van 29 naar 36 procent. Nu Huys het programma presenteert, kijken er minder mensen, en de mensen die kijken zijn ouder. Ze zijn trouwens ook iets linkser: met Tan noemde zich 44 procent links georiënteerd, met Huys 47 procent.
En waar gaan die kijkers naartoe? Deels zitten ze bij Jeroen Pauw – Pauw steeg in september 2018 in vergelijking met dezelfde maand in 2017, van 752.000 naar 821.000. En deels zijn ze verdwenen, bijvoorbeeld naar Netflix.
Wat moet er gebeuren? Het lukt RTL 4 wel kijkers te trekken, maar er haken altijd een paar honderdduizend mensen af zodra Late Night begint. De RTL-kijker heeft kennelijk geen zin in een talkshow met Twan Huys. Humberto Tan kreeg veel kritiek dat hij vooral een stoet RTL-sterren aan het woord liet over RTL-programma’s, maar dat vonden kijkers blijkbaar wel interessanter dan de talkshow van Huys. Maar goed, de RTL-directie zou ook kunnen wachten op de juiste vorm.Gaat het echt zo slecht met RTL Late Night nu Twan Huys het programma presenteert? Ja, wijst een kijkcijferanalyse uit.
Late night met Twan Huys, RTl 4, van maandag t/m vrijdag, 22:30 uur