Gordon is alle anonieme haatreacties op sociale media zat. Hij startte een petitie; 40.000 mensen hebben al getekend.
De maat is vol voor Gordon. Sinds de grote hoeveelheid anonieme haatreacties op de website Mediacourant besluit hij niet langer stil te blijven. Hij spreekt zich uit tegen de grensoverschrijdende reacties en doet aangifte tegen zestien anonieme reageerders. Daarnaast start hij een petitie, die inmiddels al meer dan dertigduizend keer is ondertekend. ‘Dat is niet alleen bedoeld voor mij maar ook voor mijn collega’s en alle mensen die niet bekend zijn en het ook zat zijn dat ze anoniem worden bejegend’, aldus Gordon. Hiermee hoopt hij het gebruik van anonieme accounts in de toekomst onmogelijk te maken.
De zanger krijgt al snel bijval, onder meer in De vooravond. ‘Ik vind dit een heel goed idee,’ aldus presentator Renze Klamer. Collega Fidan Ekiz: ‘Ik ben het helemaal met hem eens. BN’ers denken vaak “ik ga er niet op reageren”, omdat het dan lijkt alsof ze niet tegen kritiek kunnen. Maar spreek je gewoon uit! Kritiek mag, maar er zijn grenzen.’Ook demissionair minister van Rechtsbescherming Sander Dekker heeft sympathie voor Gordons actie en noemt de opmerkingen die hij op sociale media ontvangt ‘onsmakelijk’.
Wie denkt dat bekende Nederlanders op het gebied van haatreacties wel tegen een stootje kunnen, heeft het mis. Veel mensen onderschatten de impact van hun haatbericht, volgens VU-hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange: ‘Het leed dat je daarmee veroorzaakt, hebben velen niet helemaal op de radar. En zeker niet dat het leed zo langdurig is. Vandaar dat aandacht voor deze kwestie juist heel belangrijk is. Het wordt echt onderschat, gewoon omdat het niet erg zichtbaar is.’ Haatreacties veroorzaken mentale pijn bij de ontvanger en die moet je niet onderschatten. ‘Anders dan fysieke pijn gaat mentale pijn, veroorzaakt door haat, niet zomaar over. Je blijft erover piekeren, het is veel minder goed beheersbaar. Psychologisch gezien komt daar nauwelijks een eind aan,’ aldus Van Lange..