Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Wat is het beste gastoptreden in Even tot hier? Vakjury Angela de Jong, Cor Bakker en Yentl en De Boer

31-03-2025
  •  
leestijd 29 minuten
  •  
10042 keer bekeken
  •  
Even tot hier

Door Paul de Bruin en Guuz Hoogaerts

Even tot hier is terug! En daarmee ook de muzikale gast, die zijn of haar grote hit zingt, met een actuele tekst. Een vakjury keek de optredens terug en verkoos één tot allerbeste.

Als eerbetoon aan de gastoptredens, lieten wij alle 80 optredens beoordelen door een vakjury; we legden hen een shortlist van de twintig beste uitvoeringen voor. De vakjury bestond uit AD-columnist (en groot fan van het programma) Angela de Jong, invalpianist (óók groot fan) Cor Bakker en liedjesschrijvers en cabaretduo Yentl en De Boer – beiden ook fan overigens.

80. Henny Huisman - Coronavirus (S5/E3)
Origineel: Coronavirus
Aanleiding: Een terugblik op een jaar coronamaatregelen.

Er gebeurden gekke dingen in coronatijd. Ineens ging een flauw liedje van Henny Huisman over het coronavirus viral. En ja, dan kom je als vanzelf bij Niels en Jeroen terecht, die het nummer van raps voorzien en psychedelische effecten. Daar wordt het niet beter van, wel net wat leuker.

79. Anita Doth – Nø  Nø  Nø (S3/E7)
Origineel: 2Unlimited – No limit
Aanleiding: Zweden wil bij ons het onderwijssysteem komen afkijken.

‘Nø, nø, nø, kom niet, kom niet naar ons land. Het is hier te eng, het is te riskant.’ Deze nieuwsaanleiding herinnert niemand zich waarschijnlijk nog. De No limit-bewerking is heel even grappig, daarna (anno 2025) al snel flauw. Jammer dat zo’n grote hit in een waarschijnlijk behoorlijk nieuwsluwe week aan de beurt was. Had meer verdient.

78. Maxime en Franklin Brown – Niet de eerste keer (S5/E2)
Origineel: De eerste keer
Aanleding: Hoogwaardigheidsbekleders die in coronatijd wél handen schudden en samenkomen, terwijl dat niet mag.

Veel liedjes zijn gemaakt in, en gaan dus over, coronatijd. Citaat: ‘Het was niet de eerste keer. Ze flikken ’t steeds maar weer. En telkens weer een rel, ze doen het zelf dus wel.’ Een bekende frustratie, grappig onder woorden gebracht op dit voormalige Songfestival-nummer.

77. Paul de Leeuw – Verf met me mee met de regenboogactie (S8/E2)
Origineel: Vlieg met me mee naar de regenboog
Aanleiding: Extra aandacht voor lhbtiq+-rechten tijdens het WK voetbal in Qatar.

De oproep om de regenboog overal op te plakken, of te verven, omdat lhbtiq+-rechten onder druk staan, heeft nog steeds urgentie. De positie van de regenboogfamilieleden is er na deze uitzending niet op verbetert. Paul de Leeuw maakt er een lolletje van al gaat het hier wel om serieuze zaken.

76. Trafassi – Tasje van Depay S2/E3)
Origineel: Wasmasjien
Aanleiding: Voetballer Memphis Depay droeg een opvallend schoudertasje op tv.  

‘Kleine tasjes, grote tasjes of was het geen tas misschien. Dat is die Depay weer, ‘k heb zoiets nog nooit gezien.’ Feestelijk liedje, wat je er ook mee uithaalt. Maar inmiddels achterhaald, de herinnering aan dit tasje is weg.

75. Danny de Munk – Voetbalwedstrijd (S2/E4)
Origineel: Ik voel me zo verdomd alleen
Aanleiding: De wedstrijd Ajax-Chelsea in 2019, die eindigt in 4-4.

Ajax had deze pot moeten winnen, nadat ze met 1-4 voorstonden. Maar toen ging het mis: ‘Scheidsrechter, krijg toch de kolere, Blind en Veltman, allebei rood. Het was zo moeilijk te verteren, de hele wedstrijd fluit-ie dood.’ De oprechte ergernis van De Munk draagt veel bij, maar uiteindelijk is dit toch te veel supportersgemopper. Niet(s) voor de eeuwigheid.

74. Jody Bernal – Gays niet, gays nooit (S8/E3)
Origineel: Que si, que no (wat weer een cover is van Nunca te decides, van El Simbolo)
Aanleiding: KNVB schikt zich in verbod van voetbalbond FIFA voor dragen van een pro-lhbtiq+-armband door voetballers.

Klinkt vrolijk, is boos. ‘Dus nee geen regenboog, dat zal niet gaan gebeuren. Maar wij schijten in ons broekje wel zeven kleuren.’ Tekst lijkt een haastklus.

73. Mathilde Santing  - Ik voel me gepiepeld (S12/E7)
Origineel: Beautiful people (cover van Melanie)
Aanleiding: NS maakt fout met Wintercity-prijsvraag

Het idee was dat één deelnemer van de prijsvraag een chef-kok over de vloer kreeg, met servies en bestek, die een menu zou bereiden. Helaas kregen zesduizend deelnemers een bevestiging, dus dat werd klagen op het reizigersforum.
Citaat: ‘Ik voel me gepiepeld. Er kwam toch een chef-kok naar mij toe?’ (…) ‘Ik voel me gepiepeld. ’t Werd door m’n neus geboord. En ik ben genaaid. Een echte sterrenkok.’ Vooral leuk omdat Santing scheldwoorden mag zingen: kut, lul, ruk. Was nog leuker geweest als er enige relativering in had gezeten.

72. T-Spoon – Mes op de pit (S4/E6)
Origineel: Sex on the beach
Aanleiding: Ineens was de wereld via online-filmpjes bezig met de ideale manier om een avocado aan te snijden.

Allemaal gekkigheid over die avocado, toen, en dit liedje reflecteert dat prima. De fun van flinterdun.

71. Imca Marina – Geen vliegtuig naar Spanje (S9/E7)
Origineel: Eviva España (oorspronkelijk van de Vlaamse zangeres Samantha)
Aanleiding: Transavia schrapt veel vluchten vanwege technische problemen, moedermaatschappij KLM wil niet ingrijpen.

Prettig toeval dat het nieuws zo samenviel met de komst van Imca Marina, maar ook (achteraf) een heel klein nieuwsfeitje. ‘Zo’n vakantie is het hoogtepunt van ’t jaar, heb zoveel over mijn reis gefantaseerd, maar toen werd de hele boel geannuleerd. Voor mij geen dansen en muziek. Geen vliegtuig naar Spanje.’

70. Emma Heesters – Waar gaan we heen
Origineel: Waar ga je heen
Aanleiding: Greenwashing door vliegtuigmaatschappijen

Ontzettend vrolijk liedje van uiterst charmante zangeres, maar deze satire is slikken zonder kauwen. Tekstueel hooguit ‘wel aardig.’

69. Harry Slinger – Extra beenruimte (S2/E1)
Origineel: Drukwerk – Je loog tegen mij (wat weer een cover is van Door Mekaar’s Terug van Troje)
Aanleiding: Peter R. de Vries beklaagde zich op social media over gebrek aan beenruimte in vliegtuigen, en ging viral.

Citaat: ‘Je vloog benen wijd, omdat het te krap was. Ik geloof dat je dacht dat het businessclass was. Je zeikt en je scheldt van: hoe kan dat? Had jij soms geen geld voor het gangpad?’ Nieuwsaanleiding is inmiddels weggezakt, de referentie naar Willem Holleeder (‘Eindelijk zelf een keertje vast’) blijft leuk. Toch: te achterhaald voor een hoge notering.

68. Toontje Lager – Stiekem terug in de kast (S9/E2)
Origineel: Stiekem gedanst
Aanleiding: Hooligans steken regenboogvlaggen in de fik.

De positie van lhbtiq+-personen in de samenleving is vaker een onderwerp in Even tot hier, en vrijwel nooit met een positieve aanleiding. Ook nu niet. Je kunt een flinke taalboom opzetten over de vraag of de regenboogfamilie wel ‘stiekem’ terug in de kast gaat als ze worden aangevallen. Belangrijker is het hart wat hier onder de regenboogriem wordt gestoken.

67. John de Bever – Jij krijgt die kap niet van mijn gezicht (S3/E1)
Origineel: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht
Aanleiding: De discussie over nut en gebruik van mondkapjes in corona-tijd.

Eerste seizoen van Even tot hier in corona-tijd, met publiek dat meekijkt via schermen thuis. De Bevers hit leent zich uitstekend voor een ode aan de mondkap, de uitvoering blijft wat achter.  Citaat: ‘Jij… krijgt… die… kap niet van mijn gezicht. Dat zou je wel willen. Ik vertrouwen niet op hem en dat RIVM. (…) Je ziet het niet aan m’n snuit, maar De Bever lacht iedereen uit.’

66. Peter de Koning – Altijd Drenthe (S1/E4)
Origineel: Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente
Aanleiding: Kinderpardon voor Nemr (en andere kinderen van asielzoekers).

Nemr, hoofdrolspeler in de Tim Hofman-serie ‘Terug naar je eige land’ mag voor altijd blijven met zijn familie in Emmen. Vandaar dat De Koning zijn aangepaste hit mag komen zingen. Beetje onvast, maar oprecht: ‘’t is altijd Drenthe, voor die jongen, niemand die hem uit gaat zetten. Voor altijd Drenthe, hunebedden, onverstaanbare accenten. En geef ze Drenthe, Drenthe voor altijd!’

65. Jamai – Drink je blikje leeg (S10/E5)
Origineel: Step right up
Aanleiding: Statiegeldautomaten voor drankblikjes lopen vast door drankresten.

‘Voor je ’m in de machine propt, drink ’m helemaal op.’ Mooi tijdsbeeld: de rij voor vastgelopen statiegeldautomaten, de stank, de plasjes op de grond. Met zeer veel inzet gezongen, maar klinkt ook als een overheidscampagne.

64. Edsilia Rombley – We gaan weer bewegen (S3/E6)
Origineel: Hemel en aarde
Aanleiding: Sportscholen mochten weer open, moesten gedwongen dicht vanwege coronamaatregelen.

Och ja, dat was toen ook. ‘Maar ineens gaf Rutte alle sportscholen een go! Hey yo, we gaan weer bewegen, nu het opengaat. We gaan weer keihard zweten, op een apparaat.’ Aanstekelijke bewerking, prima gezongen, maar in de hitlijst van corona-liedjes in de show een laagvlieger.

63. 2 Brothers on the 4the Floor – (S10/E7)
Origineel: Dreams
Aanleiding: Wegwerpbekertjes worden in de ban gedaan, iedereen moet zijn eigen koffiemok meenemen naar kantoor.

Het ultieme koffieautomaatonderwerp, gevangen in een gigantische jaren 90-hit. Niet de meest geïnspireerde tekst, helaas. ‘Die is van mij… Please, neem je eigen mok mee. Die is dus van mij. Die, die mok. Die mok, die mok, die mok. ***

62. K3 – 10.000 Luchtkastelen (S5/E5)
Origineel: 10.000 Luchtballonnen
Aanleiding: Coronamaatregelen waaraan kabinetsleden zich niet lijken te storen.

Miguel Wiels kondigt het aan als ‘een geniaal liedje’, een knipoog naar zijn eigen werk voor het populaire Vlaamse meisjestrio K3. Of hij zich ook aan de aangepaste tekst heeft gewaagd, het zou zomaar kunnen. ‘Kap es man, met je knullige stappenplan.’ Vrolijk, maar vluchtig.

61. Kenny B – Kennie op vakantie (S3/E4)
Origineel: Parijs
Aanleiding: Vakantieverbod tijdens corona.

‘Blijf in Nederland mensen! Mijn gevoel zegt mij, dat wij dit jaar in Holland blijven.’ Vrolijk liedje met, terugkijkend, absurd aanvoelende boodschap. Juist daarom een blijvertje. Instabiele uitvoering, helaas.

60. Wolter Kroes – We zijn er niet bij (S6/E2)
Origineel: Viva Hollandia (cover van Höhner’s Viva Colonia)
Aanleiding: Voetbalwedstrijden gaan door in coronatijd, maar zonder publiek.

Deze schreef zichzelf waarschijnlijk: ‘We zijn er niet bij en da’s een draaaama. Niet naaaar Oranje gaan. De wedstrijd van de waarheid en ik zit voor de buis. Niet in een kolkend stadion, maar eenzaam in m’n huis.’ Voetbal is vaker een thema in Even tot hier, op het moment zelf voelt dat alsof ze boven op het nieuws zitten. Een paar jaar verder is het te onbeduidend voor een hoge notering. Aan de inzet van Kroes ligt het niet.

59. Roberto Jacketti & The Scooters – Save the date (S11/E3)
Origineel: I save the day
Aanleiding: Prinsjesdag moet minder stijf worden, en krijgt daarom een moderne update.

Nogal stramme uitvoering van het warmbloedige origineel, en de tekst zit er ook niet lekker in. Misschien omdat het onderwerp, heel eerlijk, weinig spannend is: ‘Ja, save the date. Want Prinsjesdag wordt, echt een fantastisch feest.’

58. VOF de Kunst - Nu kappen (S10/E2)
Origineel: Suzanne
Aanleiding: Ergernis over telefonische verkoop

We zitten samen in de kamer, een zware dag achter de rug. M’n telefoon begint te trillen, ik denk: ik neem ’m effe vlug. ’t Is weer Eneco of Essent, nee ik hoef geen abonnement. Nu kappen… Nu kappen… Nu kappen… ik word stapelgek van jou.’ Bekende ergernis, vrolijk gebracht. Oorwurm, net als het origineel. Maar het smaakje is er ook zo af.

57. Getty Kaspers – Dat ding niet om (S11/E6)
Origineel: Teach-In - Ding-a-dong
Aanleiding: Regels voor deelnemers Eurovisie Songfestival steeds strenger.

‘Deze tattoo die mag niet, nee toon deze vlag niet, dit moet van je wang en dat ding niet om’, zingt Getty Kaspers die in 1975 met Teach-In het Songfestival won. De diskwalificatie van Joost Klein, protest tegen deelname Israël, controverse rond de puntentelling, het komt allemaal voorbij. Niet de sterkste vocale bijdrage in de lijst.

56. Do – Hier meer heffen (S6/E3)
Origineel: Heaven (cover van Bryan Adams)
Aanleiding: Shell verruilt Nederland in voor het Verenigd Koninkrijk als hoofdvestiging, vanwege hoge belastingen.

Een heerlijk links onderwerp, belastingvlucht. ‘Stef is ten einde raad want, ze verdwijnen nu uit ons land. Door de belastingen hier… Die wij heffen.’ Goed voor een gulle lach. Misschien nog wel leuker: de bewerkte foto’s van toenmalig minister Stef Blok, op het scherm.

55. Re-Play – Kijk om je heen (S11/E1)
Origineel: Kijk om je heen
Aanleiding: Er zou een Nederlands politicus op de omkooplijst van de Russische overheid staan.

‘Er is er een die Poetin belt en alles doorvertelt, gewoon in ons parlement.’ Serieuze zaak, bezongen in een vriendelijk liedje met heuse danspasjes van de drie zangers. Gek contrast, maar daarom juist zo effectief.

54. Jacques Herb - Marie Kondo (S2/E6)
Origineel: Manuela (wat weer een bewerking is van een Duitse Schlager)
Aanleiding: Grote populariteit van opruimgoeroe Marie Kondo

Hoge meezingbaarheid over een beperkt houdbaar fenomeen. Of ruimt u nog steeds dingen op die geen joy sparkelen? Uitstekende inzet van Herb.

53. Simone Kleinsma met Paul de Leeuw – Zonder jou, Irma (S3/E5)
Origineel: Zonder jou (bewerking van Italiaanse hit Vivere, van Andrea Bocelli)
Aanleiding: Populariteit van gebarentolk Irma Sluis, die bekend werd dankzij de persconferenties van Mark Rutte in coronatijd.

‘Als Hugo de Jonge ons weer vertelde… Stond zij het toch leuk uit te beelden. Stil, maar altijd goed te verstaan. Zonder jou, is al het nieuws zo onverteerbaar. Zonder jou, ons baken in de crisis, Irma.’ Op een rapport zou dit een voldoende scoren. Netjes gedaan, maar laat geen diepe indruk na, zowel qua tekst als uitvoering niet.

52. Astrijd Nijgh – Ik doe wat ik deed (S7/E6)
Origineel: Ik doe wat ik doe
Aanleiding: Niemand houdt zich nog aan de coronamaatregelen.

‘Je doet je jas uit, en geeft meteen weer handen, al zouden we dat eigenlijk niet meer doen.’ De originele tekst wordt heerlijk gebruikt als basis voor deze statusupdate, waarin termen als ‘de R’ voorkomen, en een staatje met covid-resten in rioolwater. Goed gedaan, maar mist de weerhaakjes van sterkere satire.

51. K-Otic – Damn, wat moet je dan doen (S8/E1)
Origineel: Damn, I think I love you
Aanleiding: Klimaatactivisten grijpen steeds meer naar spectaculaire acties, zoals pannen soep over schilderijen gooien.

Spectaculair, dat is niet het alleen het onderwerp dat wordt bezongen, maar ook de (gedeeltelijke) reünie van deze talentenjachtband. Goed, voor wie de tv-show rond deze jongens en meisje destijds niet volgde zal het misschien niet zo bijzonder zijn. En dat het Nederlands dan wat krukkig klinkt (‘Jezelf ergens aan vastdoen, is beter dan een spandoek’) is Niels en Jeroen vergeven. Sita, Bart en de anderen, ze stonden er toch mooi maar.

50. Syb van der Ploeg – Dan naai je mij (S1E1)
Origineel: De Kast – In nije dei
Aanleiding: Lesuitval op basisscholen, agressie van ouders naar docenten.

Citaat: ‘Al dat gehuil, al dat geschreeuw. Dat is te veel voor mij! Het loopt uit de hand, ik moet naar m’n werk, maar ze zijn weer ’ns vrij. En dan naai je mij!’ De inzet van Van der Ploeg is meesterlijk, alsof hij niet in een tv-studio, maar op de middenstip van het Abe Lenstra-stadion staat. Punt is wel snel gemaakt, en dan duurt het liedje wat lang.

49/48. Henk Westbroek – Waar kan je heen? / Cornald Maas (S2/E2)
Origineel: Het Goede Doel – België/Henk & Henk – Sinterklaas, wie kent ’m niet
Aanleiding: Nederland is populair bij toeristen, dankzij reisgids Lonely Planet/Wie gaat het Songfestival presenteren?

Westbroek die snoeihard Nederlandse toeristische hoogtepunten mag afzeiken, dat is op papier vol in de roos. Maar uitvoering en tekst zijn helaas te vlak. Veel beter is Henk verderop in het programma, als hij ‘Sinterklaas, wie kent ’m niet’ omzet in het korte, punky ‘Cornald Maas, die ken dit niet’. Het venijn spat eraf. Het Songfestival is altijd een dankbaar onderwerp voor Even tot hier.

47. Rolf Sanchez  - Mat, mat, mat (S12/E1)
Origineel: Más más más
Aanleiding: Dreigend faillissement voor Blokker

Een straatinterview over (toen nog) het mogelijk verdwijnen van winkelketen Blokker leidt tot een tragikomische brokje latin over gestegen prijzen en toegenomen concurrentie: ‘Ze ging naar binnen voor een mat, mat, mat. Maar kwam naar buiten zonder mat, mat, mat.’

46. Jeroen van den Boom – Online shoppen (S2/E5)
Origineel: Jij bent zo
Aanleiding: Online shoppen leidt tot leegstand in winkelstraten.

‘Zalando’, ‘Jij bent zo’, deze stijlbloem lag zo voor de hand, hij hoefde alleen nog maar geplukt te worden. Bijzonder, dat wel, dat twee BNNVARA-coryfeeën het hier opnemen voor ondernemers. Het refrein is nog steeds actueel: ‘Want ze shoppen alleen nog bij Zalando! En Bol en Alibaba en Amazon! Ze bezorgen ons een faillissement zo. We sluiten door die etters de tent zo. Dus deze vinger die is voor jou.’

45. Sandra Kim – Scammer of nie?
Origineel: J’aime la vie
Aanleiding: Online verkopers gaan wel heel ver in het verzamelen van data van hun klanten, tot aan stiekem opnemen van camerabeelden.

‘Het lijkt een hele mooie site, maar je wordt vreselijk genaaid, ga niet meteen bestellen maar denk even na: Scammer, scammer of nie?’ Ook dit heeft een overheidscampagnegevoel (net als bij 2 Brothers on the 4th Floor en Jamai).

44. Tino Martin – Zij streden (S9/E1)
Origineel: Zij weet het
Aanleiding: De amateurvoetballers van Spakenburg kwamen héél ver in het KNVB Bekertoernooi.

Met vijf glimmende spelers van Spakenburg op het zoomscherm, maakt deze ode extra indruk. Goeie tekst ook: ‘Het had zo mooi moeten wezen. Iedereen noemde het een sprookje en ze hadden gelijk. Spakenburgse mannen. Kleintjes tegen de giganten en nog bijna gelijk. Tikkie, takka, kregen ze eerst Groningen te pakken. (…) Ze hadden het zo dik verdiend. Zij streden. Zij streden.’

43. Xander de Buisonjé – Hou me vast (corona-editie) (S4/E4)
Origineel: Volumia! – Hou me vast
Aanleiding: Corona-maatregelen

Het corona-seizoen is nog niet voorbij. ‘Niemand weet waarom, er niet getest werd. Niemand weet waarom, die app bestaat. Niemand snapt die routekaart, hoe werkt dat kutding nou? Maar ik weet, dat ik dit vertrouw. Hou me vast, steek die naald diep in m’n schouder. Hou me vast, prik me zachtjes in m’n arm’. Heel sterke bewerking, die dicht bij de originele tekst blijft en juist daarom zo goed werkt.

42. Gerard Cox – Flits weer voorbij (S9/E3)
Origineel: ’t Is weer voorbij die mooie zomer (bewerking van ‘City of New Orleans’ van Steve Goodman)
Aanleiding: De populariteit van e-bikes zorgt voor meer verkeersslachtoffers onder 70-plussers.

Ook deze bijdrage van Cox past als een handschoen. ‘Ik heb er jarenlang naar uitgekeken. Mijn oude fiets, daar lukt het niet meer mee. Ouderdom komt altijd met gebreken. Maar eindelijk, daar was de e-bike. Ik flits weer voorbij, dankzij die motor. Die motor in die mooie fiets van mij.’ Geslaagder als tijdsbeeld dan dat andere fietsliedje van Cox, over die strakke blonde meid op een racefiets.

41. Miss Montreal – Sinterklaasjournaal
Origineel: Just a flirt
Aanleiding: Ouders beklagen zich dat het Sinterklaasjournaal te eng is voor hun kinderen.

Niels heeft natuurlijk een speciale band met het Sinterklaasjournaal, dus dit onderwerp is spekkie naar ’t bekkie voor het duo. Miss Montreal steekt vrolijk de draak met de klachten, een kinderkoor komt op het eind ook nog helpen. Voordehand liggend, dat ook.

40. Trijntje Oosterhuis – Van kerel naar vrouw (S5/E1)
Origineel: Wereld zonder jou
Aanleiding: Tegen mansplaining.

Eerst mogen Niels en Jeroen zelf lekker ongenuanceerd vrouwen als warrig en lang van stof in de hoek zetten. En daarna de beurt aan Trijntje, die deze vooroordelen vanuit haar tenen fileert. ‘Houd even je snater man, je denkt dat jij het beter weet, veel beter dan een vrouw.’ Ze introduceert en passent het nieuwe woord ‘manterrupt’, de omschrijving als een man die een vrouw onderbreekt (man+interrupt).

39. Peter Koelewijn – Kom van dat gras af (S9/E5)
Origineel: Kom van dat dak af
Aanleiding: Ergernis over Schwalbes, voetballers die zich aanstellen.

Heel erg leuk dat deze levende legende ook opduikt in Even tot hier. Misschien net iets te klein leed om verwerkt te worden in zo’n monumentaal liedje, maar het swingt wel.

Peter Koelewijn over voetballers die zich aanstellen, op de melodie van Kom van dat gras af. ‘Kom van dat gras af, waarschuw niet meer. Dat deed je geen zeer. Kom van dat gras af. Dat pikken wij niet meer.’ Kan zo meegeschreeuwd worden in een stadion.

38. Milow – Zo sloom (S6/E5)
Origineel: U don’t know
Aanleiding: De stroperige kabinetsformatie.

Belgen met Hollanderkritiek daar houden Niels en Jeroen wel van. ‘Want zo sloom, ja zo sloom. Jullie zijn slomer nog dan wij. Met liegende Mark en met lastige Kaag, wankele Wopke, het gaat supertraag.’ Auw, auw, auw. Ook pijnlijk, de verwijzing naar de achtergelaten tolken die voor Nederland werkten in Afghanistan.

37. Lee Towers – But you never walk on bollevelden (S1/E5)
Origineel: You’ll never walk alone
Aanleiding: Bollevelden dreigen te worden overlopen door toeristen.

Citaat: When you walk, through the fields. Dan gaan de tulpen dood.’ En dan, het refrein: ‘Rot op, with your bikes. Rot op, with your phones. En met je klote Chinese stokjes.’ Met precies de juiste mix van ernst en humor gedegen gebracht door het Rotterdamse monument. Die in een later seizoen nog een keer terugkomt.

36. Lois Lane – Parttime werken (S7/E1)
Origineel: It’s the first time
Aanleiding: Nederlandse vrouwen zijn kampioen parttime werken.

Sterk dat Niels en Jeroen letterlijk ruimte maken voor Suzanne en Monique Klemann om nog ’s uit te leggen waarom zoveel vrouwen parttime werken:  ‘Een gesjees, een gedoe. Je komt niet eens aan werken toe. Er is geen ruimte over, de dag is vol’. Dit seizoen mocht er weer publiek bij, dat hardop lacht als de dames zingen dat in Nederland het Douwe-Bobmodel geldt: ‘Zij zorgt, en hij is daar niet bij’. Douwe Bob kreeg het verderop in het seizoen nog vaker voor de kiezen. Toch: uitlegliedjes, zoals deze, zijn net te zachtmoedig.

35. Gerard Cox – ’t Is niks voor mij Game of thrones (S1/E6)
Origineel: ’t Is weer voorbij die mooie zomer
Aanleiding: De seriefinale van Game of thrones leidde tot veel teleurstelling bij de fans.

Met Rotterdams accent: ‘’t is niks voor mij dat Game of Troo-nes. Ik vind het maar een hoop gekdoenerij. Ja iedereen doet of dit heel gewoon is. Maar al die draken, reuzen en dwergen, dat is niks voor mij.’ Eerste van twee optredens van dat àndere Rotterdamse monument. Cox, altijd al wars van gekkigheid, weet wel raad met kritiek op een tv-serie.

34. Clouseau – Daar staan ze (S6/E4)
Origineel: Daar gaat ze
Aanleiding: Corona-maatregelen zouden worden versoepeld, maar dat bleek niet waar.

Twee Belgen die het Nederlandse coronabeleid kunnen bekritiseren (‘En zoveel sloomheid heb ik nooit gezien’), een geweldige toevalstreffer kregen Niels en Jeroen voor deze aflevering in de schoot geworpen. Kritiek van buiten schrijnt altijd extra hard. ‘Al die toezeggingen telkens weer, ongegeneerd.’ Met genoegen gezongen, zo te zien.

33. Anita Meijer en Lee Towers – Wanneer is het over? (S6/E6)
Origineel: Run to me (wat weer een cover is van de BeeGees)
Aanleiding: Coronamaatregelen tijdens de kerstviering.

Och ja, kerst met maximaal twee extra personen mogen vieren, weet u nog? Dat was ook tijdens corona. Dat juist Anita en Lee, twee artiesten met hoge troostfactor, de moed erin mogen zingen (‘Pandemie, we komen weer boven’), doet ook jaren later nog goed.

32. Jeangu Macrooy  - Wij willen Olga zien (S9/E4)
Origineel: Birth of a new age
Aanleiding: Olga Commandeur neemt afscheid als presentator van Nederland in beweging.

‘Ik keek naar Olga en ik deed haar pasjes mee. Was elke dag hetzelfde, elke dag hetzelfde. Doe een stap opzij en een knietje erbij. (…) Wij willen Olga zien, wij willen Olga zien, wij willen dolgraag Olga zien.’ Oprecht gebracht, mooi geschreven ode aan een iconische presentator én sportvrouw.

31. Yves Berendse – Getrut met de trein (S12/E2)
Origineel: Terug in de tijd
Aanleiding: Prijsstijgingen, uitvallende of overvolle treinen, de NS staat er niet lekker op.

Heerlijk gezongen, haast universele ergernis: ‘Maar dat getrut steeds met de trein, weer oponthoud. Had er al zo lang moeten zijn, waar blijft-ie nou?’

30. Carel Kaaijenhof – Adios Oranje (S8/E5)
Origineel: Adiós Nonino (cover van Ástor Piazzolla)
Aanleiding: Nederlands elftal uitgeschakeld op WK door Argentinië.

Bijzonder knap om bij deze instrumental een zanglijn te bedenken, die meegaat met het bandoneon van Kraayenhof. ‘Toch weer de klos, adios Oranje. Het leek even mooi, maar het was een toernooi zonder franje.’

29. Chef’Special  - Weer een arm om me heen (S5/E6)
Origineel: In your arms
Aanleiding: coronamaatregelen worden versoepeld, maar lichamelijk contact zit er nog niet in.

Heel knap dat de ziel van het origineel zo nauw aansluit bij het gevoel van deze bewerking, die (ook) over contact gaat. ‘En we kunnen weer naar het terras, maar niet zoals het was. Nee, niet zoals het was. Niet wat het was. Alles gaat weer bewegen, ik wil een arm om me heen. Een arm om me heen.’ De ‘Cheffies’ voelen dit haarfijn aan.

28. Snelle – Nu even nie (S10/E6)
Origineel: De reünie
Aanleiding: Ergernis over verslaving aan sociale media.

Had zo echt een track van de rapper kunnen zijn: ‘Doe me nou effe geen mobiel, maakt me depressief, en ik wil niet gestoord worden, nee nu nie.’ Heel goed in de huid van Snelle gekropen door Niels en Jeroen.

27. Merol – Lekker met Joe Biden (S4/E1)
Origineel: Lekker met de meiden
Aanleiding: Verkiezing van Joe Biden als Amerikaanse president.

‘Niemand die een hoge muur bouwt, en niemand die nog voor de Russen werkt’, zingt Merol, in oktober 2020. ‘Lekker met Joe Biden verder.’ Meest sexy liedje uit de hele serie. En tegelijk weemoedig makend.

26. Lenny Kuhr – Admiraal Van Gaal (S8/E4)
Origineel: De troubadour
Aanleiding: spel van het Nederlands elftal op het WK.

Met afstand het beste voetballiedje uit de hele reeks: ‘Het is on-Nederlands, dat loeren op een counterkans. Hij laat ons winnen zonder glans, de Admiraal, Louis van Gaal. (…) Fraai, ’t is niet fraai, ’t is niet fraai Van Gaal’. En dan die smachtende stem. Da’s wèl fraai.

25. Roel van Velzen – We gaan naar de haaien (S6/E1)
Origineel: Baby get higher (cover van David Sneddon)
Aanleiding: Nederland staat laag in de lijstjes als het om duurzaamheid en milieumaatregelen gaat.

Goede boodschap, die door Roel van Velzen letterlijk met tegenwind wordt uitgevoerd; aan het eind van het lied is hij doorweekt. Het lijkt grappig, tot het besef indaalt dat dit gewoon realiteit is.
Citaat: ‘De hele aarde wordt bedreigd, en als de zeespiegel dan weer stijgt (…) We gaan naar de haaaaaien. ’t Is tijd dat de wereld wakker wordt.’

24. Jenny Arean – Bukken kan niet meer
Origineel: Vluchten kan niet meer
Aanleiding: Spierpijn na schaatspret.

Arean, met Niels en Jeroen in de rol van duetpartner Frans Halsema, brengt de aangepaste tekst alsof ze nooit anders zong. ‘Verkleumde handen en klappertanden. Het water bevroor, het verlangen dat brandde. Genoten zo van de bespoten landen.’ Fantastische bewerking. ‘Bukken kan niet meer. Ik zou niet weten hoe. Rug die doet zo zeer, bij alles wat ik doe.’

23. Typhoon – Het spookt en het draait (S11/E4)
Origineel: Zandloper
Aanleiding: Artificial intelligence wordt steeds vaker ingezet voor nepnieuws.

‘Het zijn in zekere zin onzekere tijden. Moeilijk de zin van de onzin te scheiden, we raken het helemaal kwijt. Want er wordt zo veel gezegd, is het fake of echt?’ Een vijf-sterrenoptreden, waarin ook de vormgeving een belangrijke rol speelt. Het punt wordt benadrukt door onder mee Poetin, Taylor Swift en de koning een zinnetje te laten meezingen. De tekst voelt als van Typhoon zelf, maar is toch echt van Niels en Jeroen.

22. Spinvis – Het wordt alleen maar enger (S12/E6)
Origineel: Ik wil alleen maar zwemmen
Aanleiding: De oorlogsdreiging wordt door ministers flink aangewakkerd.

Een persoonlijke favoriet van Jeroen en Niels zelf, en dat snap je meteen. Spinvis is een held, zijn aangepaste hit heeft de sfeer van het origineel en de spitse taalvondsten: ‘He, de oorlog die komt. Ze komen er aan, dus koop een zaklamp en een radio. (…) Het wordt alleen maar enger.’

21. MEAU – Ze kunnen weg (S7/E4)
Origineel: Dat heb jij gedaan
Aanleiding: Het juicekanaal van Yvonne Coldeweijer maakte roddelbladen en showrubrieken overbodig.

‘Omdat er een meisje was, als een vreselijke droom, die de juice heeft gestolen, de roddels geroofd.’ Het spionnenleger van Coldeweijer zaagde een tijd lang hard aan de poten van Shownieuws tot Story, tot ze stopte met het openbaren van (soms) spectaculair nieuws over BN’ers. Yvonne zelf was verguld met deze ode, en terecht. Het contrast, de gedragen toon van MEAU in een lied over roddels, werkt fantastisch.

Helaas niet op YouTube, wel terug te zien via deze link (vanaf 34m00s).

20. Paul de Munnik – Van het slot (S3/E3)
Origineel: Het regent zonnestralen
Aanleiding: De horecasluiting, een coronamaatregel, is voorbij

Ruim vóór de reünie van Acda & De Munnik, met Jeroen en Niels als tweede en derde stem. Christine de Boer: ‘Als ik dit lied hoor ben ik weer helemaal terug in die tijd. De coronaperiode én zonder Thomas Acda. Het publiek zat nog thuis achter een scherm. Yentl Schieman: ‘Bijzonder dat Jeroen en Niels zo een geheel eigen vorm creëerden. Geniaal.'

19. Alain Clark – Go CPB (S10/E1)
Origineel: Blow me away
Aanleiding: Niet alle politieke partijen laten hun programma’s doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB).

Yentl: ‘Zo’n lekker funky gezongen liedje met als onderwerp de doorrekening van het CPB in verkiezingstijd is heel grappig. Extra sterk: Niels en Jeroen die aan het einde alle politieke partijen opnoemen die de doorrekening niet aandurfden.’

18. Nol Havens -  Eén kopstoot of niet (S2/E7)
Origineel: VOF De Kunst - Eén kopje koffie
Aanleiding: Strafzaak tegen militair Marco Kroon, die tijdens carnaval een kopstoot zou hebben uitgedeeld aan een agent toen hij werd aangehouden voor wildplassen.

Onderdeel van ‘Soldaat van Urine’, een mini-musical over Marco Kroon. Yentl Schieman: ‘In dit fragment zie je Niels en Jeroen met een muzikaal ensemble. Dat werkt heel goed in dit lied. Ik hou ook van Jeroen in z’n rol als Marco Kroon met een idioot grote kroon op z’n hoofd. Vooral als hij uithaalt met z’n stem in Dinand Woesthoff-stijl.’

17. Frans Bauer – Nooit meer vegen voor mij (S1/E7)
Origineel: Heb je even voor mij
Aanleiding: Toegenomen populariteit van toiletten met ingebouwde anussproeier.

Frans is uitgenodigd om het taboe rond de anussproeier te doorbreken. Citaat: ‘Nooit meer vegen voor mij/na de trui die ik brei.’ Yentl: ‘Gezongen door een ongelooflijk blije Frans. Dat werkt heel aanstekelijk. Leuk om te zien dat de artiesten die hieraan meedoen er zelf ook zo’n plezier in lijken te hebben.’

16. Martin Buitenhuis – Een zakelijk geschil (S4/E5)
Origineel: De Poema’s – Zij maakt het verschil
Aanleiding: Ruzie tussen acteur Paul van Gorcum (de baron) en Bas en Adrie van Toor (Bassie en Adriaan) over royalties.

‘Een heerlijk lied,’ vindt. Yentl Schieman. ‘Met lekkere gerijmde teksten zoals: ‘M’n helden waren zij, maar ze vallen van mijn voetstuk. En het beeld dat ik van ze had, nou dat is dus nu voor goed stuk. We kennen de baron en dit is niet goed voor z’n bloeddruk.’

15. Suzan en Freek – Als het avond is (S4/E2)
Origineel: Als het avond is
Aanleiding: Avondklok als onderdeel van corona-maatregelen.

Met grappige tekstvondsten: ‘Alles wat we zien, zijn programma’s met Martien. Ik wil weer op stap, maar ik zit thuis met Ab. Niks meer te beleven als het avond is…’ Christine de Boer: ’Een passende tekst en heel slim gekozen. Doordat het zo’n nostalgisch mooi liedje is zou je er bijna terugverlangen naar de avondklok. Bijna.’

14. Nielson – Selfie met Max (S6/E7)
Origineel: Sexy als ik dans
Aanleiding: Op moment dat Max Verstappen wereldkampioen wordt filmen BN’ers zichzelf, kijkend naar Verstappen.

Angela de Jong stelt dat deze lijst niet compleet is zónder dit nummer. ‘Alleen al omdat dit liedje een onlosmakelijk onderdeel is van misschien wel de beste aflevering ooit. Eerst bezingt Nielson het idiote BN’er-fenomeen ‘how can I make this about me. Zonder uitzonderingen waren de BN’ers op sociale media drukker met hun juichende zelf dan met Max. Maar ná het liedje kwamen diezelfde types doodleuk in dezelfde uitzending opdraven om een andere sporter te eren, de man die hetzelfde weekend als Max óók kampioen werd maar nul aandacht kreeg: biljarter Dick Jaspers. Geweldig.’

13. Bonny St. Claire & Ron Brandsteder – Dokter Chatbot (S10/E4)
Origineel: Dokter Bernhard
Aanleiding: Vanwege personeelstekorten bij huisartsenpraktijken worden patiënten steeds vaker naar chatbots doorverwezen.

Angela de Jong: ‘Soms zijn alleen de artiesten al genoeg om me naar het puntje van de bank te laten schuiven. Bij Bonny en Ron was dit zo’n moment.’ Christine de Boer: ‘Alles klopt ook bij dit fragment. Het decor, de muziek, de kneuterigheid.’ Schieman: ‘Ik lig in een deuk om dokter Chatbot die steeds verschijnt met een robotachtige stem. Net een beetje uit de maat gezongen.’

12. Veldhuis en Kemper – Sunneklaas en Sinterklaas (S12/E5)
Origineel: Ik wou dat ik jou was
Aanleiding: Ophef over viering Sunneklaas op Ameland.

‘Zo simpel, maar zo goed uitgewerkt. Alsof het liedje hier special voor gemaakt is,’ is Angela de Jong lovend. ‘Een sterk beeld en een geweldige tekst,’ volgens Yentl & De Boer. Sinterklaas (Veldhuis) en Sunneklaas (Kemper) willen het liefst elkaars karakter hebben, op de melodie van ‘Ik wou dat ik jou was’. De goede Sint wil wel wat rauwer zijn en Sunneklaas, de wat agressievere, wat meer zwartgallige versie die enkel op Ameland voorkomt, wat liever. ‘Ik was altijd, die brave, op wie je bouwen kan.’

11. Guus Meeuwis – Herman Tjeenk (S5/E4)
Origineel: Kedeng kedeng
Aanleiding: Wéer is oud-politicus Herman Tjeenk Willink betrokken bij een kabinetsformatie.

Cor Bakker: ‘Wat een vondst om vervolgens de naam Herman Tjeenk over ‘Kedeng Kedeng’ te plaatsen. ‘Meesterlijk,’ zo vult Yentl aan. Da’s Herman Tjeenk, Da’s Herman Tjeenk, Da’s Herman Tjeenk. Yentl: ‘Dit alleen al is heel erg grappig.’

10. Harrie Jekkers – Oh Oh Den Haag (S10/E3)
Origineel: Harry Klorkestein (pseudoniem van Jekkers) - Oh Oh Den Haag
Aanleding: Heel veel kiezerspeilingen voorafgaand aan verkiezingen.

‘Oh, Oh Den Haag, jongens kap nou met dat peilen.’ ‘Het beste van dit lied vind ik hoe vaak het woord peiling in dit lied zit,’ zegt Yentl Schieman. ‘En dan op z’n Harrie Jekkers-Haags uitgesproken: ‘En daarna gaan ze weer pèlen wat die pèling met de vorige pèling doet.’ Smullen.’ De Jong: ‘Laten we dit nummer om de vier jaar herhalen op de nationale tv. Ter lering en vermaak.’ Cor Bakker ziet vooral hoe technisch goed dit optreden is uitgevoerd. ‘Goed gedaan én live gespeeld zonder orkestband… ook wel eens goed om te vermelden.’ Daarbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor pianist Miguel Wiels. ‘De muzikale begeleiding van Miguel is dik in orde,’ volgens Bakker.

9. Stef Bos – Shoarma (S1E1)
Origineel: Papa
Aanleiding: Ode aan de in Rotterdam bedachte snackcombinatie kapsalon, die wordt geclaimd door Amsterdamse snackbarhouders. Stef Bos brengt een ode aan de kapsalon, op de melodie van ‘Papa’ (S1, E1)

Bos zingt vol overgave, zo zien ook Yentl & De Boer. ‘Die warme, ontroerende en herkenbare stem van Stef: ‘met kaas, friet, sla en saus’ horen zingen dat is genieten. Deze tekst plakken ze dan op de ontroerendste zin uit het origineel: ‘Ik lijk steeds meer op jou’. Ook heel grappig hoe specifiek er wordt gezongen wat er in een kapsalon zit. Dat je denkt: jeetje wat een combi. Best zin in.’ Voor De Jong is deze uitvoering van Bos een persoonlijke favoriet. ‘Misschien moet het wel nummer 1 zijn. Want dit lied laat precies zien wat Even tot hier zo goed kan: de zware wereldthema’s moeiteloos vermengen met lichte zaken en showbizzleed. Hier vermengt de ultieme tranentrekker ‘Papa’ van Stef Bos zich ineens met het fenomeen kapsalon; niet de kapper maar de culinaire snack. Ge-wel-dig. Neem alleen al die ene zin over waar de naam ‘kapsalon’ vandaan komt. ‘Ik denk dat er bij de snackbar, net als bij de kapper, alle restjes bij elkaar worden geveegd’ Goud.’

8. Rowwen Hèze – ’t Is een kwestie van geduld. (S9/E6)
Origineel: Limburg
Aanleiding: Wéér een rapport over de teloorgang van het Nederlandse onderwijs

Citaat: ‘Het is een kwestie van geduld, tot geen kind meer in de klas nog fatsoenlijk Hollands lult’. Vooral de grammaticale grapjes kunnen op lof rekenen. ‘Zoals ‘als’ en ‘dan’ verwisselen: ’De koning kwam eerder aan als de koningin.’ Waarna een plaatje van Willem-Alexander verkleed als Máxima verschijnt. Heel erg goed.’ Cor Bakker: ‘Op een slimme manier wordt hier de teloorgang van het onderwijs treffend aan de kaak gesteld.’ Angela de Jong deelt de visie van Bakker. ‘Het is bijna griezelig knap dat zo’n treurig nieuwsfeit zo’n aanstekelijk liedje oplevert. Lachen terwijl je eigenlijk wilt huilen.’

7. Marco Schuitmaker – Strenge vader (S11/E7)
Origineel: Engelbewaarder
Aanleding: Toegenomen gameverslaving bij kinderen.

‘Heel grappig, maar het is ook meteen schrijnend, al die gamende koppies achter Marco Schuitmaker,’ zegt Christine. ‘Je weet nu dat er geen strengere vader bestaat, je kan het niet zien maar het gaat van papa’s creditcard. ‘Poeh, ik ga extra opletten thuis,’ aldus Schieman.
Cor Bakker: ‘Leuk bedacht om dit met een paar schermverslaafde kinderen (heb er zelf ook eentje thuis zitten) te doen. Tegelijkertijd wordt er op speelse manier het schandalige verdienmodel over de ruggen van kinderen aangepakt. Heel goed!’

6. Abel – Onderweg (S11/E2)
Origineel – Onderweg
Aanleiding: Oplaaiende jodenhaat onder scholieren.

Citaat: ‘Je doet de deur dicht/Je kan de deur wel sluiten/Maar de wereld gaat van buiten, mee de school in/En die kruizen op de muren, en de appjes die ze sturen. Angela de Jong: ‘Tussen alle harde grappen en vileine sneren door ineens een gevoelig liedje dat je als kijker tot tranen roert over de oplaaiende Jodenhaat.’ Ook Cor Bakker looft de aanpak van de heren: ‘Op fantastische wijze wordt hier een groot maatschappelijk probleem aangepakt.’

5. Brainpower -Samla, Kragstra, Vårsta (S5/E7)
Origineel: Dansplaat
Aanleiding: Absurde populariteit van winkelen bij IKEA na einde coronamaatregelen.

Cor Bakker is lyrisch, het is zijn nummer 1: ‘Wat een geweldige virtuoze tekst op al die artikelen van IKEA. Ik heb het filmpje meerdere malen teruggekeken en blijf het fantastisch vinden. Yentl Schieman deelt zijn mening: ‘Hahaha! Dit is toch een hit! Wat een toffe tekst. Hilarisch hoe alle IKEA-namen in dit lied zijn gestopt. ‘Samla. Ik wil nu onmiddellijk Kragsta. Värsta, Raksta. Ik kan toch niet zonder een Svarträ.’ Brainpower doet het ook heel goed. De energie van Niels en Jeroen als achtergrondje in dit lied werkt extra aanstekelijk.’ De afbeeldingen van de daadwerkelijk bestaande IKEA-meubels op de achtergrond maakt het geheel af. Voor Angela de Jong zat het grote genot van dit nummer in het woordje ‘inbuszielen’ – over bezoekers aan IKEA. ‘Zo briljant gevonden.’

4. André van Duin – USB-C aansluiting (S7/E5)
Origineel: Een boutje en een moertje en een schroefje en een nippeltje
Aanleiding: Eindelijk komt er dan een universele aansluiting voor opladers van onder meer gsm’s.

We zien vier keer André van Duin, naast elkaar. Vier opnamen voor een groen scherm. En het werkt fantastisch. Voor Yentl & De Boer de onbetwiste nummer 1. ‘Oh, ik moet hier bijna van huilen zo goed vind ik het. Dit had voor mij nog uren kunnen duren. Vier keer André van Duin die aan het struggelen is met stekkertjes, snoertjes en laders. Meer heb je toch niet nodig in het leven. Een echte oorwurm ook.’ De Jong bejubelt ook de kunde van Van Duin. ‘De uitvoering stijgt boven alles uit. Dit is André van Duin op zijn best die er nog steeds zijn hand niet voor omdraait om vier typetjes tegelijk te spelen. Meer heeft een mens eigenlijk niet nodig op zaterdagavond.’ Cor Bakker is ook lovend over Van Duin. ‘Dit is hem op het lijf geschreven. Erg goed geproduceerd ook, met die groene wand waardoor we André vier keer zien.’

3. Youp van ’t Hek – Wappie (S4/E7)
Origineel: Flappie
Aanleiding: Complotdenkers protesteren tegen coronamaatregelen.

‘Ik hoop maar dat het optreden van Youp niet al te veel bedreigingen van boze complotdenkers en antiprik-activisten heeft opgeleverd,’ aldus Angela de Jong. Want Van ’t Hek, zelf met corona op de IC beland, zoekt ouderwets het randje op. De Jong vervolgt: ‘Alleen al de zin ‘Hij stond de hele avond op een pan te slaan en wist ook niet waarom hij dat deed’ is zo kostelijk dat ik er opnieuw dagen lol om heb gehad.’ Christine de Boer is ook lovend: ‘Dit is goud,’ zo concludeert ze. ‘Heel goed dat het net als met Flappie ook niet goed afloopt met Wappie, maar op zo’n manier dat je toch medelijden met hem krijgt aan het einde. Ik kan me voorstellen dat Niels en Jeroen gelukkig waren toen ze dit idee bedachten’. Het verhalende lied haalt tal van actualiteiten aan, met perfecte intonatie opgediend door Youp. Over pannen die in de Hofvijver belanden en de dubieuze rol van Willem Engel. Cor Bakker heeft, behalve complimenten voor de uitvoering, ook lof voor Van ’t Hek: ‘Geweldig dat Youp dit überhaupt wílde doen.’

2. Gordon – Kon ik maar even Biden zijn (S4/E3)
Origineel: Kon ik maar even bij je zijn
Aanleiding:  Joe Biden verslaat Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in 2020.

‘Ingehaald door de actualiteit,’ zo constateert Cor Bakker. ‘Maar een heel rake tekst met een groot compliment voor Gordon in een acterende rol.’ Angela de Jong, niet bepaald fan van Gordon, kan het niet nalaten een kleine sneer uit te delen in haar juryrapport: ’De grootste zielenpoot van het land die de grootste zielenpoot ter wereld nadoet. Eigenlijk heel logisch.’ Ze vervolgt: ‘Bij de eerste zin ‘Kon ik nog maar Biden zijn’ was ik al om. Toen moest zijn knaloranje geschminkte gelaat nog in beeld komen. En ja, het was echt Gordon, geen twijfel mogelijk, want het was hier en daar wat vals.’ Ondanks de hier en daar niet geheel zuivere uithalen kan deze versie De Jong toch bekoren; het is haar nummer 2 op de lijst. Yentl & De Boer: ‘Oh wat smul ik van Gordon als Donald Trump. Wat lijkt hij bizar goed en wat doet hij het goed! Ook weer een knappe tekst van Jeroen en Niels.’ In het lied vraagt Gordon/Trump zich af ‘Is het dan voorgoed voorbij?’ Yentl: ‘Confronterend om nu vijf jaar later te weten dat dit dus niet zo is. Hoe is het mogelijk?’

1. Brigitte Kaandorp & Herman Finkers – Amber Heard & Johnny Depp (S7/E1)
Origineel: Duet (een bewerking van Together we’re strong van Patrick Duffy & Mireille Mathieu)
Aanleiding: Rechtzaak van actrice Heard tegen haar voormalige partner Depp vanwege geweld. (S7/E1)

De nummer 1, een terechte winnaar. Cor Bakker: ‘Toevallig had ik een beetje de vechtscheiding van Depp en Heard gevolgd in de media vandaar dat de tekst briljant was maar ook de uitvoering van Finkers en Kaandorp is geweldig.’ Yentl & De Boer: ‘Wat een goeie vondst om Brigitte en Herman hiervoor te vragen. Ook erg genieten van de poging van Herman Finkers om er een beetje als Depp uit te zien. De uithaal aan het einde heb ik een paar keer opnieuw gekeken.’ Voor Angela de Jong is er geen twijfel, dit is haar nummer 1. ‘Toen het verzoek voor deze lijst kwam wist ik meteen: dit is mijn winnaar. Dit optreden staat in mijn geheugen gegrift. Alleen al het feit dat de jongens van Even tot hier deze twee wisten te strikken, vind ik bijzonder. Herman Finkers laat zich zelden zien op tv. Maar ja, wie anders dan Brigitte en hij zijn in staat om de idiotie van de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard zo trefzeker te bezingen? Maar ook Johan Derksen en zijn kaars, een ander hot topic van die week, komt in het liedje voorbij. En wat te denken van het pareltje: ‘Ik Marianne Thieme, jij bent vlees. Ik ben de Jumbo, jij Glennis Grace.’

Als eerbetoon aan de gastoptredens, lieten wij alle 80 optredens beoordelen door een vakjury; we legden hen een shortlist van de twintig beste uitvoeringen voor. De vakjury bestond uit AD-columnist (en groot fan van het programma) Angela de Jong, invalpianist (óók groot fan) Cor Bakker en liedjesschrijvers en cabaretduo Yentl en De Boer – beiden ook fan overigens.

Lees de reactie van Niels van der Laan en Brigitte Kaandorp in VARAgids 14. Vanaf dinsdag 1 april 2025 in de app, op de mat en in de winkel. Nog geen abonnee? Klik hier.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief

BNNVARA LogoWij zijn voor