De premisse van Ik weet wie je bent is niet origineel, maar wordt wel hoogst effectief uitgewerkt.
Advocaat Daniel Elias (gespeeld door Daan Schuurmans) ontwaakt in een bos na een auto-ongeluk. Hij kan zich niets meer herinneren. Van het ongeluk niet, zelfs van zijn hele leven niet. Dat brengt hem in de problemen: in het wrak van zijn auto worden namelijk de telefoon én de bloedsporen van zijn nichtje Anna (Gaite Jansen) aangetroffen, die spoorloos is. Weet Elias echt niets meer, of speelt hij een spel?
De premisse van Ik weet wie je bent hebben we vaker gezien. Denk aan Hitchcocks Spellbound, Memento of The Bourne Identity. Als kijker word je constant op het verkeerde been gezet. Nu eens heb je medelijden met Elias, dan weer denk je: tóch een leugenaar! Bijvoorbeeld wanneer hij, teruggekeerd bij zijn gezin, een ontbijtje pakt in de keuken. Als hij gestommel hoort, legt hij uiterst kalm alles weer terug in de laden en kastjes, om vervolgens aan zijn binnenwandelende tienerdochter te vragen waar de ontbijtspullen eigenlijk staan. Op dat snijvlak zit de belangrijkste spanning.
Complimenten voor de Spaanse makers – Ik weet wie je bent is een remake van de dramaserie Sé quién eres (2017), die bijkans kader voor kader is gekopieerd – die stapsgewijs licht brengen in de zwart-witte kijk op de zaak. Al snel blijkt dat Elias niet alles is vergeten. Eén persoon herkent hij: advocate Eva van Duren (een formidabele Sophie van Winden). Zij was ooit studente rechten aan de universiteit waar Elias doceerde en werd zijn geliefde, tot hij haar liet vallen. Om die reden vraagt de wanhopige vader van Anna, tevens rector van diezelfde universiteit, haar om de rechtszaak tegen Elias aan te nemen. Ze wil haar privéleven niet in de pers, totdat Elias haar thuis opzoekt. ‘Jij lijdt niet aan geheugenverlies', bijt ze hem toe. ‘Ik weet wie jij bent.’ Het gevecht kan beginnen.
De kwaliteit van Ik weet wie je bent zit hem in de vakkundigheid waarmee de serie het deksel licht van Elias’ verleden. De kijker duikt samen met de hoofdpersoon een beerput vol geheimen in, pogend om erachter te komen wie de man is en wat het morele oordeel daarover moet zijn. Elke ontdekking beïnvloedt het politieonderzoek naar de verdwijning en doet de onderlinge verhoudingen schuiven. Anna blijkt verliefd te zijn geweest op haar oom, Elias heeft een geheime zoon weggestopt in een kliniek en waarom zet zijn vrouw, rechter Alize (Ariane Schluter), die vriendin van Anna eigenlijk zo onder druk? Meepuzzelen staat garant voor kijkplezier. Op het acteerwerk valt bovendien weinig af te dingen. Vrijwel alle acteurs behoren tot de Nederlandse 'fine fleur' en leveren een puike prestatie. Behalve Sophie van Winden springt ook Alex Hendrickx eruit, als Elias’ zoon Paul. Jaap Spijkers’ vertolking van de wanhopige vader en universiteitsbestuurder doet soms wat al te karikaturaal aan.
Ik weet wie je bent duurt lang (zestien afleveringen), en de kijkerschaar wordt allengs kleiner (het bijna-miljoen van het begin is inmiddels gehalveerd). Toegegeven, het gevaar is dat de serie onoverzichtelijk wordt en elke episode weer een nieuwe verdachte naar voren schuift. Desondanks willen we nog steeds héél graag weten wie Daniel Elias in werkelijkheid is.
Ik weet wie je bent, vanaf zondag 26 augustus bij KRONCRV op NPO 3. Zondag 7 oktober, aflevering 7 van de 16 te zien.