© FX Networks
Het einde van seizoen twee liet het al zien: chef Carmen is nog steeds niet oké.
De opening van het derde seizoen van The Bear is als een ‘palate cleanser’, een reiniger van de smaakpapillen. Na de (inmiddels voor de serie kenmerkende) gejaagde finale van seizoen twee, waarin chef-kok Carmen (Jeremy Allen White, Shameless) implodeerde in de voorraadkast, speelt de seizoenspremière als een bedrieglijk serene droom, waarin heden en verleden in elkaar overvloeien.
Scènes in de keuken van zijn nieuwe restaurant gaan naadloos over in scènes in andere en eerdere professionele keukens waar ‘Carmy’ over de jaren zijn ervaring heeft opgedaan. Niet alle ervaringen waren even positief: voor iedere begripvolle chef Terry (Olivia Colman, The Crown, The Favourite) was er ook een chef David (Joel McHale, Community), een chef die toxiciteit tot een kunstvorm heeft verheven. (Ook echte chef-koks, zoals René Redzepi van Noma en Daniel Boulud van Daniel, maken hun opwachting.) Het is een bravoure opening, die erop durft te vertrouwen dat de kijkers niet zomaar zullen afhaken.
© FX Networks
Het is, uiteraard, een stilte voor de storm. In de nasleep van de finale blijkt dat het team, en vooral Carmen, allesbehalve oké is. Carmy’s uitbarsting heeft veel kapotgemaakt, in het geval van vriendinnetje Claire (Molly Gordon) misschien wel voorgoed. Ook de relatie tussen Carmen en neef Richie (Ebon Moss-Bachrach, Girls) heeft een flinke klap gehad. Carmen doet wat hij altijd doet wanneer situaties iets te persoonlijk of te pijnlijk worden: hij sluit zich af en stort zich volledig op zijn werk en op zijn (overdreven) ambitieuze toekomstplannen. Zo ziet Carmen een Michelinster al binnen handbereik. Collega Sydney (Ayo Edebiri, Bottoms) en zus en horecamanager Natalie (Abby Elliott) zijn al blij als het restaurant deze eerste maand overleeft.
The Bear S03, vanaf woensdag 17 juli 2024 wekelijks op Disney+
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief