© BBC / Kudos / Robert Viglasky
Verfilming van heldenepos over Britse commando-eenheid in de Tweede Wereldoorlog is een onuitstaanbare parade van nietsontziende macho’s.
In 1941 wordt de SAS (Special Air Service) opgericht: een commando-eenheid die moet helpen het tij in de Tweede Wereldoorlog te keren. In SAS: Rogue Heroes – scenarist Steven Knight, bekend van Peaky Blinders, bewerkte het gelijknamige boek van journalist Ben Macintyre – is te zien hoe deze bende van macho’s ooit bij elkaar werd gebracht door de nietsontziende luitenant David Stirling (Connor Swindells). Het verhaal speelt zich af in Egypte, waar de geallieerden strijden tegen de nazi’s. Daar stuit Stirling op zijn mannelijke evenknieën: waaronder woesteling Paddy Mayne (Jack O’Connell) en de kordate Jock Lewes (Alfie Allen uit Game of Thrones).
Deze mannen zien het wel zitten om in Noord-Afrika achter de vijandelijke linies te gaan vechten met als doel de bevoorradingslijnen van de Duitsers te blokkeren. Knight introduceert vervolgens een aantal clichés: Stirling is een alcoholist die niet zo goed tegen autoriteit kan; de mannen gebruiken het verkeerde type vliegtuig om met een parachute uit te springen; Caïro wordt neergezet als een exotisch oord met buikdanseressen. Alles staat in dienst van het heldenepos dat SAS: Rogue Heroes zo graag wil zijn. Maar zo’n boodschap, over de glorie van oorlog, voelt gedateerd. Zitten we wel te wachten op dit soort testosterontelevisie?
© BBC / Kudos / Rory Mulvey
Een criticus merkte op dat de beste verbeeldingen van oorlogen – zie ook het recente All Quiet on the Western Front – anti-oorlog zijn. Misschien is dat wel waar. Niettemin lijkt het alsof Knight met SAS: Rogue Heroes qua mannelijke mores terugkeert naar de tijd waarin de serie zich afspeelt: de jaren 40 van de vorige eeuw.
SAS: Rogue Heroes, vanaf maandag 20 november 2023 in zijn geheel op Videoland en tevens in zijn geheel op HBO Max
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief