Voor liefhebbers van series als Dynasty en Dallas is Riches een must: een heerlijk familiedrama over de ultrarijken, met een geheel zwarte cast.
Foto credits: ITV / Omroep Zwart
In het zesdelige Riches, gesitueerd in een instagramwaardig Londen (in de pers werd de serie al omschreven als ‘een liefdesbrief aan Londen’), draait het allemaal om het reilen en zeilen van de ultrasuccesvolle familie Richards, oprichters van Flair & Glory, een gigantisch cosmeticaconcern dat in het bijzonder groot geworden is met producten voor kroeshaar. Aan het hoofd staat de charismatische pater familias Stephen Richards; zijn vrouw Claudia en hun drie kinderen zijn ook werkzaam binnen het bedrijf.
Bijna twintig jaar deed Abby Ajayi erover om te bedenken welke business de spil moest worden van Riches, vertelt ze tegen Shondaland.com. Ze noemt het een ‘light bulb moment,’ toen ze een- maal op het idee van de cosmetica kwam. ‘Kroeshaar is een extreem lucratieve business, maar het geld wordt noch verdiend door, komt noch terug in de zwarte community. En dat vond ik een interessant gegeven.’
Onze eerste kennismaking met de tegen zijn pensioen lopende ceo Stephen Richards (Hugh Quarshie) vindt plaats terwijl hij in zijn poenerige Londense kantoor een journalist te woord staat die hem interviewt over de geschiedenis van zijn succesvolle bedrijf. ‘Heeft u last gehad van discriminatie?’ vraagt de journalist. Richards laat een veelbetekenende pauze vallen. Dan steekt hij rustig van wal. ‘Wat denkt u zelf?’ Daarna ontvouwt hij in een paar zinnen de achtergrond van zijn familiebedrijf. Nee, niemand wilde hem geld lenen. Nee, niemand geloofde in zijn visie. Nee, een zwart model op de cover zou niet werken. Maar kijk eens waar hij nu is.
Het is diezelfde Stephens dood – hij stort in de eerste tien minuten van aflevering een levenloos neer op de vloer van zijn kantoor – die als catalysator fungeert van de bombastische familievete waar het in Riches allemaal om draait. Want Stephen, vader van vijf kinderen, van wie er twee (uit zijn eerste huwelijk) in de Verenigde Staten wonen, laat het familiekapitaal niet bepaald handig achter.
Wanneer de twee kinderen uit zijn eerste huwelijk, Nina en Simon, met wie hij al twintig jaar geen contact heeft gehad, na zijn overlijden vanuit New York naar Londen vliegen, komen de familieverhoudingen op scherp te staan en begint het vileine getouwtrek om de macht.
Vooral Deborah Ayorinde (Nina) is een geweldige aanwinst voor Riches. Ze speelt de van haar vader vervreemde dochter, een succesvolle zakenvrouw in New York City, maar je voelt aan alles dat ze niet gelukkig is. Als typische dertiger worstelt ze met de dilemma’s die bij die fase horen (relaties, werk, kinderwens). En ook haar broer Simon (de geweldige Emmanuel Imani) –homoseksuele make-up artist van de sterren – is maatschappelijk geslaagd, maar kampt overduidelijk met daddy issues.
De Alexis Colby/JR Ewing-rol van Riches komt in persoon van de bikkelharde, niet bijster intelligente Claudia, de weduwe van Stephen. Claudia (Sarah Niles) is een serpent van een vrouw, een vat vol geheimen, die alles op alles zet om een aandelenmeerderheid binnen Flair & Glory te behouden, maar ook zij kent onzekerheden die in de loop van de serie naar boven komen. Het maakt haar net iets meer dan een karikatuur en geeft haar menselijkheid mee, hoe vreselijk ze als mens ook is.
Zoon Gus (Ola Orebiyi) is ook een genot om naar te kijken. Her en der al vergeleken met Kendall Roy uit hitserie Succession, klopt het dat hij het buskruit niet uitgevonden heeft. Daarnaast blijkt hij iets gemeens over zich te hebben, dat pas later in de serie aan de oppervlakte komt. Adeyinka Akinrinade speelt dochter Alesha, wannabe make-up influencer met een verveelde uitstraling die niets anders doet dan op haar telefoon kijken, maar uiteindelijk het slimst is van allemaal. En dan is er Wanda (Nneka Okoye), zogenaamd de verstandigste van de drie Londense kinderen, maar dat lijkt vooral zo omdat ze zich met zoveel idioten omringd weet.
Riches kijkt als een trein. Alles en iedereen glimt en blinkt. Nu eens geen grauwgrijze Londense luchten, maar kleurrijke decors, zoals hippe nachtclubs en restaurants, state of the art-kantoren en prachtige mensen in flamboyante outfits, waarbij Afrikaanse invloeden gecombineerd worden met haute couture. Ook de soundtrack, een mix van rap, r& b en soul, werkt aanstekelijk en stuwt het verhaal lekker vooruit. Maar los van alle uiterlijkheden, waarmee de familie Richards geobsedeerd is en die scenarist Ajayi vakkundig in het dna van de serie gestanst heeft, voel je goed wat ze daarnaast óók met de serie wil vertellen. In de tweede aflevering zegt Nina: ‘We zijn een Brits, Nigeriaans, caraibisch bedrijf. Een echte smeltkroes. En ons merk moet dat reflecteren.’ Riches zit vol met dit soort referenties naar de Nigeriaanse diaspora. Abby Ajayi tegen Shondaland.com: ‘Ik hoop natuurlijk vooral dat het publiek geniet van de serie. Maar ik koester ook de hoop dat de diepere boodschap, de subtekst over kleur, racisme, ambitie onder zwarte mensen en de Afrikaanse diaspora voelbaar is. Het belang van inclusiviteit in onze moderne tijd is een urgente boodschap die ik wil uitdragen.’
Riches S01, vanaf zondag 14 mei 2023 wekelijks op NPO 3 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief