De meeslepende strijd van een Nederlandse fotograaf, die probeert de onschuld van een Amerikaanse gevangene te bewijzen.
Met zijn fotoseries over troostmeisjes, arbeidsslaven en bureaucratie baarde Jan Banning al internationaal opzien. Maar wanneer het Fotomuseum Den Haag een tentoonstelling aan de fotograaf wijdt, slaat de twijfel bij hem toe: heb ik mensen geholpen met mijn werk? Heb ik mensen uitgebuit?
De 64-jarige Nederlander besluit een sabbatical te nemen, en in die periode richt hij zich op het helpen van iemand die hij voor zijn lens heeft gehad. Christina Boyer zit al een kleine dertig jaar vast in een gevangenis in Georgia, waar ze veroordeeld is voor de moord op haar 3-jarige dochter. Ten onrechte, blijkt uit onderzoek van Banning en andere activisten die hem voorgingen. Het rechtssysteem in de VS heeft de vrouw, onder druk van een advocaat, gedwongen om een 'plea deal' te nemen, ondanks dat ze altijd beweerd heeft onschuldig te zijn.
In Jan & Christina volgt radiomaker Katinka Baehr de fotograaf een jaar lang, terwijl hij zich inzet voor de vrijheid van Christina. Banning bouwt een steeds sterkere band op met de Amerikaanse vrouw, en schakelt advocaten, sheriffs en pathologen in om de onderste steen boven te krijgen. Ondertussen onderzoekt hij wat er in 1992 gebeurd is: de schuld bij de dood van het dochtertje van Christina lijkt bij haar toenmalige vriend te liggen, of is er toch sprake van een tragisch ongeluk?