Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Een jongen in de oorlog

  •  
13-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
Een jongen in de oorlog
Tachtig jaar na dato blikt Koos Postema terug op het bombardement van Rotterdam.
Wanneer Rotterdam in mei 1940 wordt opgeschrikt door het Duitse bombardement, is Koos Postema zeven jaar oud. Tachtig jaar later blikt de voormalig VARA-presentator in Een jongen in de oorlog terug op de middag dat de bommen vielen, de vlucht naar veiligheid, en de vijf oorlogsjaren die volgden. Hoe ziet de Tweede Wereldoorlog eruit vanuit het perspectief van een kind?
De 87-jarige Postema, nog altijd een aangename verteller, heeft nog scherpe herinneringen aan de dag van het bombardement. Hij vertelt hoe de vloer trilde, de ramen aan diggelen sprongen en hoe hij met zijn moeder, oom, en twee zussen de woning uitvlucht. Veertig jaar geleden legde Postema die dagen al vast in zijn boek Het bombardement, nu doet de journalist ook een boekje open over de rest van de oorlog. Het blijkt een tijd vol uitersten: aan de ene kant kan de jonge Postema elke dag voetballen in de straten van Vlaardingen, aan de andere kant worden de gevaren van de oorlog weer duidelijk tijdens de Hongerwinter, wanneer hij bijna aan dysenterie overlijdt.
Door in te zoomen op het leven van een 7-jarige, weet Een jongen in de oorlog voor een interessant perspectief op de gebeurtenissen in het Zuid-Holland van de Tweede Wereldoorlog te zorgen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief

BNNVARA LogoWij zijn voor