© Netflix
Het leven van sieradenontwerper Greta (een mooie rol van Maria Dębska) neemt een rare wending als haar echtgenoot ineens vermist raakt.
De romans van Harlan Coben draaien vaak om een ongelooflijke gebeurtenis waar pas gaandeweg iets van logica aan valt toe te dichten. En zelfs dan moet je als lezer beschikken over een behoorlijke verbeeldingskracht. Dit alles is ook van toepassing op Just One Look (Tylko Jedno Spojrzenie): een zesdelige Poolse verfilming van het gelijknamige boek van Coben uit 2004. Het leven van sieradenontwerper Greta (Maria Dębska) neemt een rare wending als haar echtgenoot Jacek (Cezary Lukaszewics) ineens vermist raakt. Dat gebeurt nadat zij een vreemde foto van hem aantreft en hem daarnaar vraagt.
Op de foto is Jacek te zien met een groep vrienden. Opvallend is dat hij er volstrekt anders uitziet dan Greta gewend is, en dat ze de anderen ook niet herkent. Als Jacek ineens spoorloos is, begint Greta een zoektocht. De politie kan de eerste uren nog niets voor haar betekenen; pas na een vermissing van 48 uur komen zij in actie. De wanhoop overheerst in die zin. Maar het personage van Dębska betoont zich ook vastberaden. Regisseurs Marek Lechki en Monika Filipowicz nemen uitgebreid de tijd om te focussen op Greta’s psychische belevingswereld. De serie laat zich af en toe bijna omschrijven als een slow-burner.
© Netflix
Met de nadruk op af en toe - dat had gedurfder gekund. Gaandeweg rijst de vraag: wat had de Poolse filmmeester Krzysztof Kieślowski met dit bronmateriaal gedaan? De cineast, bekend van het geniale Dekalog (1989), had de plot misschien meer geworteld in de wereld van nu, met logische(re) aanknopingspunten. Just One Look is an sich goed gemaakt en spannend, maar de keuze voor deze ietwat kleurloze vorm doet daar weer afbreuk aan.
Just One Look, vanaf woensdag 5 maart 2025 in zijn geheel bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief