Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Bij het afscheid van Op1 herinneren alle (oud-)presentatoren zich hun mooiste gesprek

03-06-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
12157 keer bekeken
  •  
Scherm­afbeelding 2024-06-03 om 11.02.49

Op1 is vaak beschimpt, vanwege de duo-presentatie die niet zou werken, of de presentatoren die ongeschikt waren, of de omroepen die hun stempel op de show drukten. Of er was te veel coronanieuws en Op1 kreeg de bijnaam ‘Ab1’, vanwege viroloog Ab Osterhaus, die er vaste gast leek. Is er ook nog iets blijven hangen, na al die afleveringen, al die gesprekken? Alle presentatoren vroegen we naar één bijzonder gesprek – alleen Kefah Allush en Maaike Timmerman deden niet mee. Er bleven niet minder dan 26 (!) presentatoren over die wél meewerkten en zo samen de show uitluiden.

Jeroen Pauw In gesprek met arts Gor Khatchikyan (12 april 2020)
Ik had in december 2019, na vijftien jaar talkshow, gezegd: het is klaar. En in maart 2020 zat ik er weer. Want: corona. Een periode waarin er extra Op1-uitzendingen waren die ik met Fidan Ekiz presenteerde. Als ik terugkijk op die uitzendingen werden er eigenlijk elke keer dezelfde vijf, zes vragen gesteld aan steeds dezelfde mensen. Journalistiek gezien zeer oninteressant, maar er was schijnbaar toch behoefte aan. Qua artsen had je twee usual suspects: Diederik Gommers en Ernst Kuipers. Maar er was ook nog een derde arts die regelmatig aanschoof en dat was Gor Khatchikyan. Hij is voor mij dé man van deze coronaperiode. Omdat hij, vind ik, net op een wat andere manier probeerde de bestrijding van de ziekte te benoemen. Wat veel mensen lastig hebben gevonden, was dat je toch dezelfde mensen telkens hoorde praten – de opperbaas, Jaap van Dissel, hoorde je eigenlijk nooit, wat ik heel slecht vond, en als je hem hoorde, was hij heel korzelig – maar Gor kon mede door zijn authenticiteit op een heel menselijke manier vertellen wat er in het ziekenhuis gebeurde, waardoor hij eigenlijk geen argumenten nodig had, anders dan het vertellen van zijn verhaal. En toch werd je als kijker doordrongen van de ernst van de ziekte. Daarbij benoemde en begreep hij ook de angsten van mensen die zich niet wilden vaccineren en heel snel als wappie werden weggezet. Hij is voor mij, in zijn algemeenheid als ik erop terugkijk, de man die dit het beste heeft gedaan.

Tijs van den Brink In gesprek met Arie den Ouden, voorzitter SGP Staphorst (19 oktober 2021)
Den Ouden weigerde zich te laten vaccineren tegen corona. Hij was bereid daar bij ons over te praten. Daar was ik heel blij mee want de relatie tussen Staphorst en media is een moeizame waarbij vaak in clichés over elkaar wordt gesproken. ‘Ik geloof alle getallen van mevrouw Koopmans,’ zo ver- telde hij. ‘En ik geloof ook dat in mijn dorp meer mensen ziek worden omdat ze niet gevaccineerd zijn. Ik ben hier niet om mezelf te verdedigen, maar dit is gewoon wat ik vind en hoe ik in het leven sta.’ Hier zat een man, zwart pak, stropdas, haren strak gekamd, die in alle openheid, oprechtheid en integriteit uitlegde waarom hij deze beslissing nam. Hij deed dat op een manier die heel veel sympathie en respect opriep, ook bij de andere tafelgasten. Het werd een heel mooi gesprek wat voor mij kenmerkt waarom de EO en ik in dit project van Op1 zijn gestapt. Nieuws vertellen, mensen met elkaar in contact brengen en daarover op een respectvolle manier met elkaar in gesprek gaan. Dat is in mijn ideaal wat een talkshow moet doen. We zijn er niet op uit het te laten knetteren. Natuurlijk kan je met elkaar van mening verschillen, maar ik hou er eindeloos veel meer van dat mensen naar elkaar luisteren en kritisch bevragen dan dat er scheldpartijen ontstaan. Daar word ik heel ongemakkelijk van.

Giovanca Ostiana In gesprek met Aaltje van Zweden (17 mei 2022)
Ik ben in het Op1-avontuur gestapt met het idee: ik ga Tijs van den Brink aanvullen op het gebied van kunst en cultuur. Daar was ik immers ook voor gevraagd. Maar toen was daar ineens corona. Waarbij Tijs en ik ook nog eens de dinsdagen deden, de dag van de coronapersconferenties. Als ik de keuze had om wat rustiger aan mijn talkshowavontuur te beginnen, had ik dat wel fijn gevonden. Het was nu springen en gaan.  Veel gesprekken hebben mij geraakt, onder meer het gesprek met Aaltje van Zweden, de vrouw van Jaap van Zweden. Aaltje had een boek geschreven over kwetsbare kinderen in tijden van crisis, een best persoonlijk boek want Aaltje en Jaap hebben een zoon met autisme en een verstandelijke beperking. Wat me vooral is bijgebleven, naast de inhoud van het gesprek, was haar reactie ná de uitzending. Ze bedankte me voor de fijne en veilige sfeer aan tafel, en dat ze haar verhaal hierdoor goed kon vertellen. Ik heb dat in mijn Op1-periode vaak mogen horen en ik ben mij gaan realiseren dat daar ook een groot deel van mijn kracht ligt: het voor, tijdens en na de uitzending op het gemak stellen van in dit geval de tafelgasten. Zo heb ik mijn rol op de redactie op dinsdag ook wel beschouwd: als het geweten of de ziel van de groep. Ook bij journalistieke keuzes fungeerde ik een beetje als het hart van het team.

Lees verder in VARAgids 23, bladzijde 18. Vanaf dinsdag 4 juni 2024 te koop in de winkel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief