© Shody Careman
Een paar uur voor de uitzending van Nieuwsuur zit Eelco Bosch van Rosenthal (47) in een kantoor op het Mediapark in Hilversum. Hij heeft uitzicht op een parkeerplaats, het weer is druilerig. Een gesprek over het zonnige Florida, het onderwerp van zijn nieuwste docureeks, vergt enig inlevingsvermogen, maar het duurt niet lang voor hij zich in gedachten heeft verplaatst. ‘Florida is een staat voor paradijsvogels, waar mensen een nieuw leven beginnen en bejaarden overwinteren’, schetst de verslaggever, presentator en voormalig Amerika-correspondent. ‘Het is een exotische staat waar de warmte mensen tot gekke daden kan drijven.’ Een tip: ‘Google “Florida Man” en je krijgt de vreemdste nieuwsberichten.’
In de Sunshine State maakte hij zijn nieuwe vierdelige serie De slag om Florida, na Droomland Amerika (2016) en De slag om Texas (2020) zijn derde Amerikaserie met regisseur Hans Pool – ook nu weer in een verkiezingsjaar. ‘Florida is een microkosmos van veel wat er in de Verenigde Staten gebeurt,’ verklaart Bosch van Rosenthal de locatie. ‘Van oorsprong is het een swing state, maar tegenwoordig is het een proeftuin voor rechts beleid.’
Onder het bestuur van gouverneur Ron DeSantis werden veel boeken en lesmateriaal over onder meer slavernij en homoseksualiteit verbannen, kwamen er strengere anti-abortuswetten, juist lossere wapenwetten en werden de rechten van transgender personen ingeperkt. In Florida, waar het ‘woke’ volgens DeSantis zal sterven, ligt het front van
de Amerikaanse cultuuroorlog. Bosch van Rosenthal: ‘De gevolgen daarvan worden het meest gevoeld door jongeren.’
De slag om Florida zoomt in op generatie Z, een overwegend progressieve groep die is geboren tussen tussen de tweede helft van de jaren 90 en het einde van de jaren 00. Waarom die keuze?
Het is de meest activistische generatie sinds de jaren 70. Elke generatie heeft zijn problemen, maar deze heeft nog nooit een periode zonder crisis gekend. Gen Z groeide op met school shootings, de aanslagen van 11 september 2001, de financiele crisis en het presidentschap van Donald Trump, een periode waarin veel jongeren politiek actief zijn geworden. Het is een groep van 70 miljoen Amerikanen en een groot deel mag nu stemmen. Ze hebben Biden vier jaar geleden de winst bezorgd. Waar andere groepen kiezers thuisbleven, zijn zij massaal gaan stemmen.
'Het beleid van Biden is populairder dan Biden zelf.’
Wat staat er op het spel in de slag om Florida?
Beide kanten beschuldigen elkaar ervan dat ze het vrijdenken van de ander willen afnemen. Progressieve jongeren vrezen vooral de praktische gevolgen. Die zijn bang dat ze straks strafbaar zijn als ze een abortus ondergaan, dat genderneutrale faciliteiten verdwijnen of geslachtsoperaties niet meer mogelijk zijn. En dat hun staat onder water komt te staan, want dat is in Florida ook een risico.
Je spreekt ook de conservatieve jongeren die bij generatie Z in de minderheid zijn. Waar maken zij zich zorgen om?
Dat hun stem gesmoord wordt. Als je jong en religieus bent, voel je je misschien niet thuis, of buitengesloten, op een progressieve universiteitscampus. Ze zijn bang voor, in hun ogen, indoctrinatie op scholen.
In de aflevering over vrijheid van meningsuiting zegt een moeder dat ze niet wil dat haar jonge dochter over homoseksualiteit leert. Een jonge, rechtse activist zegt dat transgender niet bestaat.
Die mensen hebben het gevoel dat er aan hun traditionele man-vrouw-beeld wordt getornd. Daar komt dan, in hun woorden, ineens een derde of vierde geslacht tussen. Vaak hebben ze geen andere argumenten dan dat hun conservatieve ouders of grootouders met die traditionele waarden zijn opgegroeid.
De kampen staan zo lijnrecht tegenover elkaar – niet alleen in Florida – dat het moeilijk is om een middenweg te zien.
Dat verschilt per onderwerp. Je zou het misschien niet zeggen, maar ik denk dat er op het gebied van vuurwapens best wel wat beweging mogelijk is. Omdat er veel ruimte zit tussen ‘alleen als je politie of militair bent, mag je een vuurwapen dragen’ en ‘iedereen mag altijd maar overal een vuurwapen dragen’. Ik ken een boel linkse Amerikanen die een wapen hebben, of het niet erg vinden dat mensen een wapen hebben. Zolang er maar background checks zijn. Op het gebied van genderdiversiteit of abortus wordt het lastiger. Sinds de jaren 70 zijn denkbeelden daarover naar links opgeschoven. Jongeren die bepaalde verworvenheden hebben gekregen, gaan die zich niet meer laten afnemen.
Wordt generatie Z gevreesd door de Republikeinen?
Dat denk ik wel. De demografie van het land is in hun nadeel. Jongeren zijn naar links opgeschoven en de bevolking wordt diverser.
Lees verder in VARAgids 3 vanaf bladzijde 8.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief