© Chris Rijksen / VPRO
Aan de hand van interviews met vier mensen over hun hormoonhuishouding vertelt de documentaire Hormoonrevolutie over de kracht van hormonen.
We praten niet over onze hormonen. Terwijl grip krijgen op je hormoonhuishouding van grote invloed kan zijn op je leven. Aan de hand van interviews met vier mensen vertelt de documentaire Hormoonrevolutie van Thorn de Vries over de kracht van hormonen.
© Chris Rijksen / VPRO
Sharan Bala, Max Moszkowicz, Ryan Ramharak en Savannah Wolin hebben allemaal een andere hormoonhuishouding dan een gemiddeld mens. Het verhaal van Sharan gaat over de vaak onnodige chirurgie bij intersekse kinderen. Het verhaal van Ryan gaat over hoe het is om een kinderwens hebben en ouderschap te ervaren als non-binair trans persoon. Max vertelt over hoe TRT (testosteron replacement therapy) hem heeft geholpen zijn vermoeidheid en depressieve gevoelens te verslaan. Savannah vertelt over de afstand die zij ervaart tussen lichaam en geest, waarbij het soms voelt alsof testosteron haar emoties blokkeert. Ze staat op een lange wachtlijst voor hormonen.
© Chris Rijksen / VPRO
De documentaire maakt de verhalen invoelbaar, al voelt het op technisch vlak iets te gelikt. Het gebruik van spiegels bij de talking heads, de vertraagde beelden met strijklicht en de eindeloze inzet van popliedjes maken de documentaire soms een beetje gekunsteld. Voor hoe bijzonder de mensen zijn over wie de documentaire gaat, zo niet-bijzonder voelt de vorm vaak.
© Chris Rijksen / VPRO
Misschien is het de bedoeling van de makers een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Hoe dan ook is het goed dat er aandacht wordt geschonken aan de manier waarop hormonen, naast dat ze kunnen aansluiten bij je identiteit, ook een obstakel kunnen vormen.
Hormoonrevolutie, nu te zien op NPO Start
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief