© Teddy Cavendish / Netflix
Het tweede seizoen van de belangrijke Britse YA-serie over queer tieners is wederom warm, romantisch en vreugdevol, en weet tiener-zijn en zware onderwerpen herkenbaar en realistisch te maken.
Het eerste seizoen van Heartstopper, gebaseerd op de graphic novels van Alice Oseman, bewees dat een positief en gelaagd verhaal over queer tieners een realistische representatie en een succes kan zijn. Het tweede seizoen doet dat onverminderd ook, met een uitstekende soundtrack. De makers weten dit seizoen bovendien een perfecte balans te creëren tussen queer vreugde en trauma door dit laatste niet uit de weg te gaan, maar ook niet constant in de schijnwerpers te zetten.
In het tweede deel gaat de vriendengroep met een schoolreis drie dagen naar Parijs, is er een prom en is iedereen verliefd – ook al durft niet iedereen dat hardop te zeggen. Nick (Kit Connor) en Charlie (Joe Locke) hebben nu twee maanden verkering, maar nog niet iedereen weet het. Nick voelt zich verplicht om dit te delen, en dat hij bi is, ook al is hij dat aan helemaal niemand ‘schuldig’. Want, zeggen ook Charlie en Sarah (Olivia Colman): het gaat helemaal niemand iets aan wat je seksualiteit is. Als je het wil delen is dat aan jou. (Iets dat Kit Connor na het eerste seizoen niet op zijn eigen manier kon doen, omdat hij geforceerd werd zijn seksualiteit te delen met de wereld.) Waar Nick in het eerste seizoen tot de realisatie kwam dat hij op jongens en meisjes valt, komt hij er dit seizoen achter dat ‘uit de kast komen’ ook een (persoonlijke) reis is.
© Netflix / See Saw
Naast de verhaallijnen van Nick en Charlie is er ook ruimte voor de andere leden van de hechte vriendengroep. Terwijl de liefdes opbloeien, vooral tijdens het verblijf in Parijs, brokkelen ook de muren die vooral Charlie en Darcy om zich heen hebben gebouwd af.
© Teddy Cavendish / Netflix
Heartstopper gaat over liefde, heeft complexiteit en emotionele intelligentie. Tegelijkertijd vangt het feilloos de ongemakkelijkheden van tiener-zijn op een genuanceerde manier. Waar YA-series vaak als een wervelwind door thema’s als seks en drugs gaan, doet Heartstopper dit niet. Wat het wel – spectaculair goed – doet, is het navigeren tussen (liefdes)gevoelens als je een tiener bent én tegelijkertijd positieve LGBTQIA+-representatie geven.
© Samuel Dore / Netflix
De geanimeerde fonkelingen, de dartelende blaadjes en bloemetjes, de dialogen, en de liefde en warmte waarmee de personages met zichzelf en elkaar omgaan toveren een dikke glimlach op je gezicht.
Heartstopper S02, vanaf donderdag 3 augustus 2023 in zijn geheel op Netflix
Thema's:
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief