© Netflix
In 2010 verstopt miljonair Forrest Fenn een fortuin in een Amerikaans nationaal park, met een idiote goudkoorts tot gevolg.
Dit is een verhaal dat alles in zich heeft, vertelt een commentator aan het begin van Gold & Greed: The Hunt for Finn’s Treasure: ‘Romantiek, grote belangen, het avontuur en naakte hebzucht.’ Televisieregisseur Jared McGilliard verlegt in deze driedelige documentairereeks zijn focus naar een geheimzinnige schatkist die kunsthandelaar en oud-gevechtspiloot Forrest Fenn in 2010 verstopt ergens in de buurt van het Amerikaanse nationale park Yellowstone. Het was een reclamestunt voor zijn autobiografie The Thrill of a Chase: A Memoir: een boek met mysterieuze aanwijzingen naar het verstopte fortuin, dat naar verluidt zo’n twee miljoen dollar waard zou zijn.
McGilliard laat zien dat er vrij kort na de publicatie een goudkoorts ontstaat in en om Sante Fe, waar Fenn al jaren een kunsthandel runde. Hij krijgt IT-nerds, rednecks en andere inhalige gekkies voor de camera. Het meest in het oog springt de familie Hurst. Vader noemt zich een echte ‘schatjager’, en was destijds blij, vertelt hij, dat Fenn iets had geregeld voor Jan met de pet - hij droomde van een leven in rijkdom. Zijn zoon vertelt dat zijn familie bestaat uit ‘rednecks’, maar geen ‘domme rednecks’. In de volgende scène is te zien hoe de jongeman voor het eerst in zijn leven een bibliotheek bezoekt, om Fenns boek te kopiëren – hoe ironisch.
© Netflix
Uiteindelijk kost deze hele stunt aan vijf mensen het leven, en worden talloze andere mafkezen gearresteerd omdat ze in Yellowstone beginnen te graven. Wat McGilliard precies beoogt met dit drieluik? Wil hij de Indiana Joneses van de moderne tijd portretteren? Of is dit potsierlijke Americana, gemaakt door een filmmaker die stiekem gniffelt achter de camera? Joost mag het weten.
Gold & Greed: The Hunt for Finn’s Treasure, vanaf donderdag 27 maart 2025 bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief