© Peacock / Global / Shaftesbury Films
Als een vlucht van New York naar Londen verdwijnt, doen allerlei complotten de ronde, in serie met Christopher Plummer.
Departure begint op de New Yorkse luchthaven JFK, waar vlucht 716 naar Londen op het punt staat om te vertrekken. De piloot gedraagt zich wel een beetje raar. Uren later lijkt het toestel te zijn verdwenen boven de Atlantische Oceaan. Onderzoeker Kendra Malley (Archie Panjabi) wordt door haar baas Howard Lawson (Christopher Plummer) op de zaak gezet. Allerlei complotten doen al snel de ronde. Is er sprake van terrorisme? Was de piloot op een zelfmoordmissie? Mankeert er wellicht iets aan de boordcomputer? Departure moet het duidelijk hebben van complottheorieën.
En het kost Malley behoorlijk wat moeite om deze theorieën uit sluiten, waardoor de plot na enkele afleveringen nog alle kanten op kan. Dat intrigeert zonder twijfel aan het begin van het seizoen, maar al snel verlang je als kijker naar plausibele verklaringen. Op dat gebied hapert Departure bij vlagen. De serie geeft niet per se een erg bevredigende verklaring voor de vermissing van vlucht 716. En de uiteindelijke uitleg doet ook weer sterk denken aan andere tv-series en films met verdwenen vliegtuigen.
© Peacock / Global / Shaftesbury Films
De reeks is geïnspireerd door de vermissing van vlucht MH370, die in 2014 tussen Kuala Lumpur en Peking verdween. Van het toestel werd niets teruggevonden. Dat incident is dus een mysterie. Dat zoiets kan gebeuren maakt Departure invoelbaar. Spannend is ook het voortdurende gespeculeer, omdat Lawson niet hoopt dat het ligt aan problematische technologie. Want grote vliegtuigbouwers hebben grote orders uitstaan, en de luchtvaart is een gigantische industrie. Je vraagt je bijna af of de onafhankelijke onderzoekers wel onafhankelijk zijn. Want er is altijd geld in het spel, en geld corrumpeert.
Departure S01-02, vanaf woensdag 1 januari 2025 bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief