© ARTE
Er bestaan twee Denzel Washingtons: de briljante acteur die we uit de films kennen en de man achter de acteur. Laatstgenoemde is een persoon die even enigmatisch als charismatisch is, en bovendien altijd in controle lijkt te zijn. In de documentaire Denzel Washington - An American Model volgt regisseur Sonia Dauger het leven en werk van de acteur op een volledige, maar daardoor soms wat voorspelbare manier.
Duidelijk wordt meteen in hoeverre het werk van Washington vervlochten is met de constante rassenstrijd in de Verenigde Staten. Zijn rol in Glory (1989) scheen een licht over een overschaduwd onderwerp in de geschiedenis. De Oscar die hij daarvoor won was de tweede Oscar voor een Mannelijke Bijrol die naar een zwarte man ging. Zijn vertolking van Malcolm X verscheen tijdens de rellen in Los Angeles in de jaren negentig. Washington moest vervolgens een wit publiek blijven boeien zonder zijn zwartheid te 'verraden' — de film noemt het met recht een doorlopende evenwichtsoefening.
Technisch gezien is het een film zonder poespas. Er is alle ruimte voor de man zelf, die zowel in zijn acteerprestaties als in interviews buitengewoon innemend is. Veel meer heb je niet nodig. Soms trekt Dauger een conclusie iets te snel: dat zijn rol in Philadelphia (1993), waarin zijn personage opkomt voor homorechten, bijvoorbeeld gelezen kan worden als een pleidooi voor witte mensen om zich ook in te zetten voor de rechten van zwarte mensen.
Dat de culturele invloed van Denzel Washington zich met weerhaken in Hollywood heeft verankerd, daar levert de documentaire al het bewijs voor. De film laat mooi zien hoe bijvoorbeeld zelfs in het Denzel-loze Black Panther (2018) er toch sporen van zijn invloed te bekennen zijn.
Het Uur van de Wolf: Denzel Washington - An American Model is nu tijdelijk (na 20.00 uur 's avonds) te streamen via NPO Start en is tevens beschikbaar op NPO Plus
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief