Een journalist ontmaskert in de jaren 70 een Nederlandse oorlogsmisdadiger in uitmuntende dramatisering van waargebeurd verhaal.
Foto credits: Elmer van der Marel / Omroep MAX
Wanneer een vrouw halverwege de jaren 70 een verhaal over een Nederlandse oorlogsmisdadiger onder de aandacht probeert te brengen bij journalist Hans Knoop (Guy Clemens in een uitstekende rol) dan reageert zijn collega laconiek: ‘Heeft dat wijfie niet door dat de oorlog voorbij is?’ De verdachte in kwestie is de puissant rijke kunstverzamelaar Pieter Menten (in flashbacks gespeeld door Arian Foppen; in de jaren 70 door Aus Greidanus). Een monster dat naar verluidt in dienst van de SS in Polen talloze joden zou hebben ‘afgeslacht’. Maar Menten is ook een invloedrijk persoon. Zodra Knoop zijn onderzoek instelt wordt hij direct geïntimideerd.
Menten heeft namelijk al vaker met dit bijltje gehakt: hij is een ster in het aanspannen van rechtszaken. Maar Knoop is vastberaden: hij wil de onderste steen boven krijgen. Niet eens vanwege zijn eigen joodse achtergrond, maar vanwege zijn journalistieke integriteit. De Zaak Menten , de dramatisering van een belangwekkende episode uit de Nederlandse geschiedenis, draait dan ook om gerechtigheid. En om de lethargie die in de jaren 70 in Nederland overheerste, zoals exemplarisch in de hierboven genoemde scène: men wilde naar de toekomst kijken en het verleden laten rusten.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
De Zaak Menten werd in 2016 op televisie uitgezonden en verschijnt nu bij Netflix. Een curieuze zet, misschien ingegeven door het succes van De Stamhouder ? Dat recent verschenen drama draait namelijk eveneens om de oorlogsgeheimen van een familie. Hoe dan ook leggen series als De Zaak Menten en De Stamhouder bloot hoe sommige nazi’s ermee wegkwamen als het niet aan types als Knoop had gelegen. Het blijft belangrijk aandacht te schenken aan dit pregnante thema.