© Lucia Faraig / Netflix
In Spaanse thrillerreeks gebaseerd op waargebeurd verhaal raakt een politieagente (een rol van Úrsula Corberó uit La Casa de Papel) betrokken bij een moord op een collega.
Burning Body verschijnt bij Netflix gelijktijdig met Rosa Peral's Tapes, de documentaire over de gebeurtenissen rondom politieagente Rosa Peral. Het is interessant om eerst de documentaire te zien.
Ze lijkt op haar. Úrsula Corberó, bekend als Tokyo uit La Casa de Papel heeft zich in Burning Body (El Cuerpo en llamas) lange zwarte lokken laten aanmeten, zodat ze precies lijkt op Rosa Peral, de vrouw die in 2020 werd veroordeeld voor de moord op haar ex Pedro Rodríguez. Peral werd destijds met haar handlanger Albert López voor het gerecht gebracht en in de Spaanse media afgespiegeld als de ‘Zwarte Weduwe’. Omdat de politieagente regelmatig affaires aanging met collega’s. Kortom: een uiterst smeuïge invalshoek voor een televisiedrama, moet scenarist Laura Sarmiento Pallerés misschien hebben gedacht.
© Lucia Faraig / Netflix
Ten opzichte van de documentaire Rosa Peral’s Tapes duurt Burning Body ongeveer vier keer zo lang (zes uur). Als kijker kan je wel raden waarom: Pallarés heeft tussen de feiten, de gebeurtenissen, ruimte gevonden voor spanning en melodrama. Zo laat ze in de eerste aflevering zien hoe twee agenten in een bos een uitgebrande auto aantreffen met het stoffelijk overschot van Rodríguez. Parallel aan de scène wordt getoond hoe Peral zich vermaakt op een feestje en zwoel danst. Maar dan lijkt ze tot een nieuw inzicht te zijn gekomen, getuige een unheimische close-up: weet ze meer? De aflevering staat in die zin in het teken van acteren en je ware gezicht laten zien.
© Lucia Faraig / Netflix
Aan het einde van de aflevering acteert Corberó met verve dat ware gezicht, als ze oog in oog staat met López (Quim Guittérez). Ze kijken alsof ze iets op hun kerfstok hebben. Maar wie de zaak kent weet dat ze elkaar laten zullen beschuldigen van de moord op Rodríguez. Buiten kijf staat dat de documentaire en de serie onbedoeld complementair aan elkaar zijn. De documentaire toont de feiten en de nasleep; de serie toont de gebeurtenissen zelf, met door Pallarés ingevulde gefictionaliseerde dialoog. Eigenlijk kunnen de twee niet om elkaar heen. Ja, de documentaire is beter. Maar eenmaal in de ban van dit onderwerp wil je beide titels zien.
Burning Body, vanaf vrijdag 8 september 2023 in zijn geheel bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief