Hilary Swank speelt een astronaute in haperend tienluik.
Ruim voordat een ruimtemissie naar Mars van start gaat blijkt er onenigheid te zijn tussen de vijf astronauten die aan boord zullen zijn. Heeft de Amerikaanse missieleider Emma Green (Hilary Swank) wel genoeg bravoure en gezag? De Russische ingenieur Misha (Mark Ivanir) en de Chinese scheikundige Yu (Vivian Wu) denken van niet. Hoewel de Indiase wetenschapper Ram (Ray Panthaki) en de Ghanese botanist Kwesi (Ato Essandoh) wel het volste vertrouwen hebben in hun leidsvrouw. Op de achtergrond speelt ook nog eens de gezinssituatie van Green, die haar man en dochter achterlaat. Als haar echtgenoot net voor het aftellen een hersenbloeding krijgt komt ze voor een dilemma te staan.
Stopt ze met de missie en laat ze haar vervanger – de favoriet van Misha en Yu – het ruimteschip leiden? Nee natuurlijk niet, ze heeft niet zonder reden een groot deel van haar werkende leven in het teken gesteld van de ruimtevaart. Het is een invalshoek die sterk doet denken aan de onlangs verschenen bioscoopfilm Proxima , waarin Eva Green een astronaute speelt die al maanden voordat ze vertrekt de denkbeeldige navelstreng tussen haar en haar dochter moet doorknippen. Het is een prachtige film waarin het drama zich goeddeels al afspeelt op aarde. Want daar is – zou je zeggen – in de ruimte geen ruimte voor.
Maar Away grossiert juist in het scheppen van drama in benauwende cabines. Immers: voordat Green nog maar een kilometer op weg is wordt er al aan haar stoelpoten gezaagd. Het is een rare gewaarwording: de astronauten zijn jaren gezamenlijk in training en worden onder toezicht geplaatst van een colonne aan psychiaters. Had de animositeit niet in een vroeger stadium kunnen worden ontdekt? En dan is er nog het nationalisme: gezever over het feit dat de voertaal Engels is, en waarom mag Yu nooit vrijuit spreken en worden telefoongesprekken met haar Chinese collega’s op aarde afgeluisterd? Het is net alsof deze zaken pas ontdekt worden als de crew al lang en breed op weg is naar Mars.
Het is een paradox. Om 8 uur (10 afleveringen) aan avonturen in het heelal te maken moet je wel frictie creëren, anders valt er niets te zien. En échte ruimtereizen zijn tamelijk saai. Dat heeft als gevolg dat bedenker Andrew Hinderaker (The Path) de geloofwaardigheid zo goed als overboord gooit. Met als gevolg een televisiedrama dat frustreert. Met momenten dat je je afvraagt: mogen astronauten en ingenieurs over de radio echt al die onzin met elkaar delen? Nee, naar alle waarschijnlijkheid niet. Maar het schuurt wel lekker, is wat de makers vast en zeker dachten.