In het leven van Johan Cruijff heeft een opmerkelijk aantal Pieten een grote rol gespeeld. Om te beginnen Piet Keizer, met wie hij jarenlang het zogenaamde ‘koningskoppel’ van Ajax vormde. Een andere bekende Piet, Piet Schrijvers, was doelman van het Nederlands elftal en speelde samen met Cruijff de dramatisch verlopen WK-finale van 1974. Toen Cruijff vier jaar later besloot niet mee te gaan naar het WK van 1978, was er één persoon die daar wél blij mee was: Piet Wildschut. Deze voetballer van FC Twente werd door de afzegging van Cruijff opgeroepen voor Oranje. Tot slot: Cruijff was een idool voor velen, maar had zelf ook een idool, Piet van der Kuil, die bij Ajax speelde toen Johan nog een jongetje was.
In de vierde divisie van Japan speelt een voetbalclub die vernoemd is naar het ‘heilige’ rugnummer van Johan Cruijff: ‘Veertien Mie’. De club is ooit opgericht door een Japanse fan van Cruijff en het Nederlandse voetbal. Het thuistenue is oranje, en in het logo staat prominent een leeuw.
By The logo is from the following website: https://www.veertien.jp/bb/ https://www.veertien.jp/bb/, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=72619622
De strijd om de Johan Cruijff Schaal vindt altijd vlak voor de aftrap van de nieuwe competitie plaats, en dat is meestal in augustus.
Piet Keizer en Johan Cruijff waren 'Ajax-broers'. Op de bruiloft van Piet leerde Johan overigens de vrouw kennen met wie hij later zou trouwen, Danny Coster.
Cruijff maakte eind jaren 70 in een reclame voor de Roxy Dual-filtersigaret het publiek wijs dat roken met filter 'verstandig roken' is. Na klachten verbood de reclamecodecommissie de campagne.
Johan Cruijff heeft over de hele wereld menig kleedkamer van binnen gezien. Zijn laatste wedstrijd als profvoetballer speelde hij namens Feyenoord, in 1984, op 37-jarige leeftijd. Hij scoorde ook nog. Na de wedstrijd werd er in de kleedkamer, toen hij voor het laatst zijn voetbalschoenen uittrok, een mooie foto van hem gemaakt.
Volgens velen is Johan Cruijff een van de grondleggers van het tiki-taka-voetbal. Hij introduceerde deze manier van voetballen in de jaren 90 bij FC Barcelona, waar hij toen trainer was. De speelwijze komt neer op snel aanvallen door middel van korte passes. De naam ‘tiki-taka’ slaat op het geluid dat dit maakt: tiki, taka, tiki, taka.
Tijdens het WK Voetbal van 1974 vond de zogeheten zwembadaffaire plaats, waar de Duitse krant Bild Zeitung over berichtte onder de kop ''Cruyff, Sekt und nackte Mädchen'. Een aantal Nederlandse spelers onder wie Cruijff, Keizer en de gebroeders Van de Kerkhof zouden in het hotelzwembad gezien zijn met naakte Duitse meisjes. Cruijff zei hier later in zijn biografie over: “Ik heb er nooit op gereageerd omdat ontkennen al een bepaalde vorm van toegeven is.”
Cruijff rookte in zijn gloriejaren als voetballer jarenlang vier pakjes per dag. Toen hij op 44-jarige leeftijd een hartinfarct kreeg, stopte hij en werd hij een anti-rooklobbyist.
Johan Cruijff heeft Danny Blind naar Ajax gehaald en Blind was een echte Cruijff-adept. Toen Cruijff in 2011 kritiek had op het functioneren van Blind, raakte hem dat enorm.
Er is een Cruyff Court naar René Froger vernoemd, in Mierlo.
Door ING Nederland - Flickr: Optreden Rene Froger bij ING, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21597599
Johan Cruijff trouwde in 1968 met Danny Coster, met wie hij zijn leven lang samen zou blijven. Haar sterke persoonlijkheid leverde haar de bijnaam ‘Prima Danny’ op. Johan zei over haar: "Mijn vrouw beslist thuis alle belangrijke dingen, ze is iemand met goed overzicht en een goede mening."
Het sterrenbeeld van Johan Cruijff is stier: hij is geboren op 25 april 1947.
Johan Cruijff had een buitenhuis aan de Costa Brava, vlak naast een golfbaan waar hij graag een balletje sloeg. De veertiende hole van deze baan is naar Cruijff vernoemd.
De Amsterdamse sinterklaasoptocht van 1978 was een bijzondere: Johan Cruijff reed mee in een open rijtuig. Het was min of meer een soort afscheidstournee, want hij zou zijn voetbalcarrière gaan voortzetten in het buitenland. Op de Dam kreeg Cruijff de Erepenning van Verdienste omgehangen door niemand minder dan Sinterklaas zelf. Een ander opmerkelijk Cruijff-moment vond vier jaar later plaats, op 5 dec 1982. Cruijff was inmiddels terug op de Nederlandse velden en nam tegen Helmond Sport een opmerkelijke penalty: hij schopte de bal niet direct richting goal, maar speelde eerst over naar Jesper Olsen, die hem op zijn beurt weer terugspeelde. Dit bekende ‘een-tweetje’ zou de geschiedenis ingaan als het 'Sinterklaascadeau' van Cruijff.
Johan Cruijff speelde, woonde en stierf in Spanje.
Cruijff stierf op 24 maart 2016 in de Heilige Week voor Pasen, op witte donderdag.
Het schijnt dat de vrouw van Johan, Danny, hem in de jaren 70 adviseerde om, net als de grote rocksterren in die tijd, zijn haar te laten groeien. En zo kennen we hem ook eigenlijk het best: met dat sluike haar.
Door Nationaal Archief - Johan Cruyff in trainingspak Nederlands Elftal, kopCollection / Archief: Fotocollectie AnefoNummer toegang: 2.24.01.06Filenumber: 254-9362, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30821952
Johan Cruijff scoorde 33 doelpunten voor Oranje, en staat daarmee op de tiende plaats van de lijst met Oranje-topscorers aller tijden.
Johan Cruijff had ‘twee gouden voeten en drie gouden ballen’: hij won drie keer de Ballon d’Or, de trofee voor de beste voetballer van Europa.
Johan groeide op in Betondorp, maar zijn familie bestond uit ras-Jordanezen. Zijn vader Manus had er een winkel, zijn broer Hennie is er geboren. Cruijff ging als kind nog regelmatig naar de Jordaan omdat zijn grootouders er woonden.
Johan Cruijff heeft eind jaren 70, na gestopt te zijn met voetballen bij Barcelona, samen met een Russische zakenman een handel in wijn gehad. De Rus bleek een oplichter en Cruijff verloor miljoenen. Overigens is er ook een wijn vernoemd naar een bekende verspreking van Cruijff, die ooit ‘kippenvel’ iets te letterlijk vertaalde. Hij noemde het ‘Gallina de Piel’, ‘vellenkip’, maar de Spanjaarden wisten gelukkig precies wat hij bedoelde.
De dochter van Johan Cruijff, Susila, opende in 2016 een Cruijff Court in Rio de Janeiro, voor kinderen met visuele handicap.
Johan Cruijff kreeg in 1974 een zoon: Jordi, de naam van de Catalaanse beschermheilige.
Johan Cruijff kreeg meerdere bijnamen. Een van die bijnamen, ‘J.C.’ refereert aan Jezus Christus, die immers dezelfde initialen had. Ook zijn bijnaam ‘El Salvador’, de Verlosser, verwijst naar Jezus. Vanwege het feit dat hij in Barcelona als een halve heilige werd gezien, werd deze vergelijking vaak gemaakt.
Voordat Johan Cruijff ging voetballen zat hij op honkbal.
Johan Cruijff is geboren en getogen in Amsterdam.
De bijnaam van Johan Cruijff in Catalonië is ‘El Flaco’, wat zoiets betekent als ‘de magere’.
Nadat Cruijff in de jaren 90 stopte met roken, ging hij over op lolly’s. Velen volgden zijn voorbeeld wat de verkoop van lolly’s aanzienlijk deed stijgen.
Zijn moeder noemde hem als kind vaak ‘Jopie’, wat ook in het begin van zijn carrière een bekende bijnaam van hem was.
De strijd tussen de landkampioen en de bekerwinnaar gaat om de Johan Cruijffschaal. De schaal is niet alleen veertienhoekig, een verwijzing naar zijn rugnummer, maar Cruijff zelf staat er ook op afgebeeld.
Johan Cruijff voerde met sportmerk Adidas een bekende ‘strepenstrijd’. In de jaren 70 was Adidas de hoofdsponsor van het Nederlands elftal, maar Cruijff had een contract met Puma. Puma dreigde het contract te verbreken als hij in een tenue van Adidas zou spelen, waarop Cruijff met een oplossing kwam: alleen hij zou spelen met twee strepen, in plaats van de drie strepen waar Adidas aan te herkennen is. En zo geschiedde.
Johan Cruijff was jarenlang een kettingroker.
De Nederlandse pers gaf hem de bijnaam ‘El Salvador’, de Verlosser, vanwege het feit dat hij FC Barcelona uit een diep dal had getrokken.
Johan Cruijff was spits.WIE Johan Cruijff staat bekend om zijn taalgebruik. Zo gebruikte hij hardnekkig 'wie' als betrekkelijk voornaamwoord: "Ik ben geen type wie achter de dingen aanloopt."
Cruijff richtte in 1997 de Johan Cruyff Foundation op, met als doel om meer kinderen, ook kinderen met een beperking, de mogelijkheid te bieden om te sporten.