Een poes op slot; dat is vaginisme. En dat is best kut, want dat betekent dat naaien onmogelijk is. Oftewel: de ingang is geblokkeerd voor zwansen. En dat niet alleen, zelfs een tampon of wattenstaafje behoren tot de groep: onbevoegden. Aiii!
Hoe dan?!
Zo’n één op de honderd vrouwen heeft last van een gesloten ingang. Fysiek gezien is dat de schuld van de spieren rondom de vagina. Die trekken zich onwillekeurig samen op het moment dat er een poging tot penetratie wordt gedaan.
Dit kan ontstaan door lichamelijke probleempjes als infecties of ontstekingen bij het vaginagebergte, maar meestal is een gevalletje ‘poes op slot’ het gevolg van psychische probleempjes. Angst speelt hierbij een grote rol; angst voor de pijn van het binnendringen, of angst vanwege (nare) seksuele ervaringen uit het verleden.
Vervelend vaginisme
Vaak heeft vaginisme ook negatieve gevolgen voor het geestelijke gestel van de dames. Omdat ze geen wipje kunnen maken, voelen zij zich een onvolwaardige sekspartner. Totaal niet het geval natuurlijk. Ook voelen zij zich vaak machteloos omdat ze niet begrijpen waarom hun ingang gesloten blijft. Gelukkig zijn er manieren om de poes weer voorgoed back in business te krijgen; overigens zonder geweld. Maar wél met lichamelijke- en psychische hulp van
seksuologen
en
gynaecologen
.
Ook thuis kun je aan de slag. Door het trainen van je bekkenbodemspieren kun je leren om weer controle over je poes te krijgen. Stapsgewijs werk je met oefeningen toe naar het punt dat keihard rammen weer mogelijk is. Of naja, liefdevol vrijen natuurlijk.
Documentaire
De documentaire ‘My Fucking Problem’ ging over pijn bij seks. Pijn door vaginisme. De documentaire kun je
hier terug zien
. We hadden het over hoe fucking pijn dat doet. En dat er fucking veel vrouwen last van hebben. En we zeiden sorry voor alle fucks.
Na de uitzending was er een talkshow met Sophie. Én daarna een
live aftertalk
met deskundigen. Bij de live aftertalk gebeurde iets magisch. Er was veel begrip en er waren veel vragen. Zo. Veel. Vragen. Hoe graag wij ook toveren. Het lukte ons niet om die avond alle vragen te beantwoorden. Tot vandaag! Deskundige Jacqueline kwam langs om de veelgestelde vragen te beantwoorden. Kunnen we toch iedereen een beetje helpen. Toch een beetje magie.
Het doet alleen pijn aan het begin. Is dit vaginisme?
Is naar de huisarts gaan, altijd de eerste stap als je pijn hebt?
Hoe praat je over vaginisme met je vriend?
Zijn voor alle vrouwen met vaginisme de stappen hetzelfde?
Is de opening van een vagina bij alle vrouwen hetzelfde?
Kan vaginisme ook op latere leeftijd komen?
Kan vaginisme ontstaan door een bevalling?
Natuurlijk is het belangrijk om te weten dat je met deze vragen ook terecht kunt bij een arts. Seksuoloog, huisarts, gynaecoloog, fysiotherapie en allerlei anderen artsen. Want wanneer je last hebt van vaginisme is je situatie persoonlijk. Jouw vraag, ervaring of probleem is toch weer anders dan die van anderen.
Voor meer informatie over vaginisme:
Herken jij jezelf hierin of voel je behoefte om even (anoniem) met iemand te praten? Ga dan voor meer informatie naar:
Website van ervaringsdeskundige Jacqueline http://www.sunniva.nl
Platform Leven met Vaginisme
http://levenmetvaginisme.nl
In contact komen met een seksuoloog
http://nvvs.info
Meer over bekkenfysiotherapie
http://nvfb.fysionet.nl/voor-patienten.html
Website van Anne van Campenhout
http://annevancampenhout.nl
Over vaginisme en dyspareunie
http://www.vaginisme.nl