Seks & Drugs woordenboek

Ongesteld

Als je als meisje in de puberteit komt, dan word je ongesteld. Vanaf dat moment kan je zwanger worden. Er komt dan ongeveer vijf dagen achter elkaar bloed uit je vagina.

In het begin is dat gek, maar het went snel. Gelukkig maar, want vanaf nu krijg je elke maand je menstruatie. Dat heeft te maken met je cyclus. Vanaf het moment dat je ongesteld wordt, begint je lichaam elke maand een eitje te maken. Die kan bevrucht worden door een zaadcel. Gebeurt dit niet? Dan word je ongesteld. Alle meisjes worden ongesteld, dus het is heel normaal. Maar het kan wel rete irritant zijn.

Help!
De eerste keer is dit vaak even schrikken. Hoe werkt een tampon? Wat doet al dat bloed op het maandverband ? De eerste paar maanden zal het wennen zijn, daarna weet je meestal wel hoe het werkt. Tip: stop altijd een paar tampons of maandverbandjes in je tas voor als je onverwachts ongesteld wordt.

Extra liefde voor jezelf
Ongesteld zijn is echt niet altijd een pretje. Je kan buikpijn krijgen, nergens zin in hebben, chagrijnig en moe zijn. Dit komt door hormonen die door je lijf razen. Zorg daarom extra goed voor jezelf als je ongesteld bent. Eet bijvoorbeeld een lekker chocolaatje bij de thee, neem een paracetamol en kruip vroeg onder de wol. Heb je zo veel last van je menstruatie dat je niet kan sporten of je niet kan concentreren? Geef dit dan gewoon aan en neem je rust. Menstruatiepijn is niets om je voor te schamen.

Ongesteld zijn en seks
Als je wilt seksen tijdens je menstruatie, dan kan dat gewoon. Sommige meisjes vinden het extra lekker, anderen moeten er niet aan denken. Wat jij wilt is helemaal aan jou. Maar als jij wilt, betekent het niet dat de ander ook wilt natuurlijk. Sommige partners vinden het prima, anderen niet. Vind je dat jammer? Praat er dan over met elkaar? Ga je ervoor? Zorg dan dat je een handdoekje bij de hand hebt om op te liggen en houd de condooms in de aanslag. Tijdens je ongesteldheid ben je namelijk nog steeds hartstikke vruchtbaar.
BNNVARA LogoWij zijn voor