Als je je anders voelt dan je geboortegeslacht, dan is er sprake van genderdysforie. Je kunt daar helemaal niets aan doen. Mensen bij wie genderdysforie is vastgesteld, noem je ook wel transgender.
Als je je anders voelt dan je geboortegeslacht en daar ontevreden mee bent, dan is er sprake van genderdysforie. Je kan daar helemaal niets aan doen. Mensen bij wie genderdysforie is vastgesteld, noem je ook wel transgender. Een transgender is iemand wiens geboortegeslacht, genderidentiteit en genderexpressie - dus hoe je jouw gender naar buiten uit - niet in overeenstemming zijn.
Transitie
Sommige transgenders ervaren genderdysforie en willen dan iemand van het tegenovergestelde geslacht of (geen van) beiden geslachten worden. Dit noem je ‘in transitie gaan’. Je verandert dan bijvoorbeeld je naam, kleding en ondergaat mogelijk hormoonbehandelingen en/of operaties om je lichaam te veranderen zodat dit meer overeenkomsts met het biologisch geslacht waarbij jij je het prettigst voelt. Dit kan ook een deels mannelijk (penis) en vrouwelijk (borsten) lichaam zijn.
Kappen met die transfobie
Transgenders
hebben veel te maken met discriminatie. Dit noem je transfobie. Net als elke andere vorm van discriminatie, is dat hartstikke fout. Iedereen is mens en mensen zijn mooi in alle soorten en maten. Laten we dat vieren.
Meer vragen?
Neem gerust (geheel anoniem) contact op met Sense.