Seks & Drugs woordenboek

Anticonceptie

Wil je seksen, maar niet zwanger worden? Dan moet je anticonceptie (voorbehoedsmiddelen) gebruiken. Dit kan een condoom zijn, maar het kan ook een koperspiraal of de pil zijn. Belangrijk om te onthouden: alleen het condoom beschermt ook tegen hiv en soa’s. Andere voorbehoedsmiddelen doen dat niet.

Kiezen maar!
Anticonceptie met hormonen komt in veel vormen. De pil slik je elke dag op een vast tijdstip. De pleisterpil plak je op je arm. De prikpil is een prik die je iedere drie maanden krijgt. Een implanon wordt onder de huid van je bovenarm ingebracht. Een hormoon spiraal  zit vijf jaar in je baarmoeder . En de nuvaring stop je maandelijks in je vagina . Wat een keuzes! Bespreek daarom altijd met je huisarts wat het beste bij jou past.

Split de kosten
Anticonceptie wordt niet altijd volledig vergoed door zorgverzekeraars. Vaak komt het dure grapje op rekening van de dames. En dat is natuurlijk niet zo eerlijk. Die kosten splitten is helemaal niet zo gek, dus stel het vooral eens voor!

Alternatieven
Niet elke vrouw reageert hetzelfde op hormonale anticonceptie. De een merkt er niks van terwijl de ander veel bijwerkingen heeft. Daarom zijn er tegenwoordig ook alternatieven bekend. Apps die je cyclus bijhouden bijvoorbeeld. Deze methode is vaak erg onbetrouwbaar en daarom niet aan te raden. Een zwangerschap zit in een klein hoekje.

Mannenpil
En in de toekomst? Dan komt er hopelijk ook een pil voor de man. Dan kunnen mannen en vrouwen eindelijk de lasten delen van condoom loze seks. Wel zo eerlijk. De ontwikkelingen zijn al ver, maar toch is de mannenpil nog steeds niet op de markt. Hoe lang het gaat duren is helaas ook onbekend, maar er wordt aan gewerkt!  
BNNVARA LogoWij zijn voor