Seks & Drugs woordenboek

Abortus

Stel: je bent zwanger en je kan of wil het kindje niet houden. Dan kan een arts je helpen je zwangerschap opzettelijk (dus met jouw toestemming) af te breken. Je noemt dit een abortus. Een abortus kan op twee manieren: met de abortuspil of met een zuigcurettage.

5 dagen bedenktijd
Een abortus kun je alleen laten doen in een speciale kliniek of een ziekenhuis dat hiervoor een vergunning heeft. Ook heb je altijd te maken met een wettelijk verplichte bedenktijd. Dit om te voorkomen dat je de keuze in paniek maakt. Het duurt na je eerste afspraak ongeveer vijf dagen voordat je de abortus echt mag laten doen. Ben je minimaal 10 en maximaal 16 dagen overtijd? Dan kan je ook een overtijdbehandeling laten doen door middel van zuigcurettage of een abortuspil. Je hebt dan geen 5 dagen bedenktijd.

Abortuspil
De abortuspil kun je tot negen weken na het begin van je laatste menstruatie gebruiken. De pil krijg je in de kliniek of het ziekenhuis. Daarna ga je gewoon naar huis. Er zijn twee verschillende medicijnen. Op de eerste dag van de behandeling krijg je een medicijn dat ervoor zorgt dat het zwangerschapshormoon niet meer werkt. Twee dagen later neem je een ander medicijn dat buikkramp veroorzaakt en een 'miskraam' opwekt. Dit kan een aantal uren duren. Het zal het meest lijken op een heftige menstruatie. Probeer daarom rust te nemen en neem iemand in vertrouwen die bij je kan zijn. Voel je je thuis niet veilig of op je gemak? Geef dit aan bij de kliniek of het ziekenhuis. Vaak kan je ook daar blijven tot de eerste klachten voorbij zijn. Als je de abortuspil slikt, kun je last krijgen van misselijkheid, diarree en soms hevig bloedverlies. Handig: zorg ervoor dat je maandverband in huis heb.

Zuigcurettage
Tot twaalf weken (veertien weken overtijd) kun je een abortus laten doen door een zuigcurettage. Dat moet je zien als een soort stofzuigertje die je baarmoeder  leeg maakt. Het is een behandeling van ongeveer een kwartier. Meestal heb je genoeg aan plaatselijke verdoving en je mag dezelfde dag nog naar huis. Soms besluit een dokter om je toch onder narcose te brengen. Ook dan mag je in principe dezelfde dag naar huis. Het is aan te raden iemand mee te nemen, want behalve lichamelijk kan het ook mentaal een zware dag zijn. Zorg dat je maandverband in huis hebt, voor eventueel bloedverlies de eerste paar dagen. Krijg je pijn of zijn er andere klachten? Ga dan weer naar je arts.

Je bent niet alleen
Niet in alle landen is abortus legaal. In Nederland wel, tot en met 24 weken zwangerschap. Vanaf dat moment is het kindje buiten het lichaam levensvatbaar. Elk jaar kiezen zo’n 27.000 vrouwen in Nederland voor abortus. Ben je ongewenst zwanger en overweeg je abortus? Weet dan dat het doen van een abortus in een kliniek anoniem gebeurt. Doe je de behandeling in een ziekenhuis? Dan zie je de behandeling terug in het overzicht van de zorgverzekeraar. Een abortus kan ingrijpend zijn en emotioneel zwaar. Probeer iemand in vertrouwen te nemen, zodat je na de abortus niet alles in je eentje hoeft te verwerken.

Heftige beslissing
Voor de een is de keuze makkelijk, voor de ander helemaal niet. In beide gevallen kun je je na een abortus heel verdrietig voelen. Zelfs als je weet dat je een goede keuze hebt gemaakt, is het een heftige beslissing. Daarnaast kunnen zwangerschapshormonen nog een tijdje doorwerken in je lijf. Hierdoor kan je extra emotioneel worden. Het is dus van belang om goed op jezelf te passen. En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: neem iemand in vertrouwen.

Je hebt iemand bezwangerd. Wat nu?
Omdat het bij de wet geregeld is dat een vrouw het laatste woord heeft over wat er in of met haar lijf gebeurt, en ze ook de lichamelijke gevolgen van de abortus ondergaat, heeft een man op papier geen inspraak op de abortus. Dat kan moeilijk zijn voor een man: want ook al is het niet jouw lichaam, het is wel jouw kind. Wat de situatie ook is: praat erover en blijf respectvol.

Vragen?
Een abortus is niet niks. Verdiep je er daarom goed in, praat erover met mensen die dicht bij je staan. Ook je huisarts is een goed aanspreekpunt, hij of zij weet er meer van en kan je geruststellen en doorverwijzen. Vind je ook dat lastig? Neem dan (volledig anoniem) contact op met Sense.
BNNVARA LogoWij zijn voor