Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Zo gaat een soa-test bij de GGD

  •  
06-11-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1197 keer bekeken
  •  
Hebikeensoa
In De Seksmobiel beantwoordt Jurre samen met een BN’er, YouTuber of artiest allerlei seksvragen. En dat doet hij zo goed mogelijk. Maar sommige vragen worden zó vaak ingestuurd dat ze net iets meer aandacht verdienen. Daarom beantwoorden we hier wekelijks de meest gestelde vragen uit de Seksmobiel samen met een professional! En deze week is dat de vraag: heb ik een soa?
Wij kunnen natuurlijk niet weten of jij een soa hebt. Heb je jeuk? Ruik je naar vis zonder dat je bij de visboer werkt, staat je foef in de brand of heb je de laatste tijd wat meer last van piemelkaas? Dat kan allemaal betekenen dat je een soa hebt. Een seksueel overdraagbare aandoening. Zelfs als je nergens last hebt kan je er een hebben. Krijg je al soastress? Het kan echt nul kwaad om je gewoon eens te laten testen! Dat is namelijk de enige manier om erachter te komen of je soa hebt. Maar hoe gaat dat dan precies in z’n werk? Dat lees je hieronder.
Bacteriën
Soa’s krijg je van seks. Onveilige seks. Maar ook van handenarbeid en orale seks kun je het krijgen. Het zijn bacteriën of virussen die je overbrengt, daar hoef je niet veel geks voor te doen. Ook via bloed kunnen soa’s worden overgebracht. Het is belangrijk dat je je af en toe laat testen omdat als je te lang met een soa rondloopt dit invloed kan hebben op bijvoorbeeld je vruchtbaarheid. Ook als je geen klachten hebt.
Gênant!
Ieder jaar krijgen in Nederland naar schatting 100.000 mensen een soa. Niet iets om je voor te schamen dus. Ook als je denkt dat je iemand hebt besmet kun je dat diegene gewoon vertellen. Het wordt pas gênant als jij andere mensen soa’s geeft en daar niks over zegt. En als jij nu ook zonder seksuele handelingen het gevoel hebt dat er iets mis is en je daar onprettig bij voelt. Neem dan gewoon eens contact op met de GGD of je huisarts, al is het maar om jezelf gerust te stellen.
De test
Je bent zover, je gaat je laten testen. Hoe dat in zijn werk gaat vertelt verpleegkundige seksuele gezondheid Merel Goos van de GGD Amsterdam.
“Een soa-test bij de GGD begint met het invullen van een vragenlijst op de website. Aan de hand van die vragen wordt er gekeken of en hoe we je kunnen helpen en wat voor afspraak je krijgt. Wanneer je klachten hebt of gewaarschuwd bent proberen we je zo snel mogelijk te helpen. Ook wanneer je als man seks hebt met mannen of als je in de prostitutie werkt loop je meer risico op een soa. Dan mag je altijd op afspraak komen. Als je alleen even een snelle check wilt kun je bij de balie soms een zelftestpakketje ophalen, dan doe je zelf op het toilet een testje en lever je die vervolgens in."
"Je wordt altijd op chlamydia en gonorroe getest. Dit kun je hebben in je keel, vagina, penis of in je anus. Dit is afhankelijk van hoe je seks hebt. Bij mannen is dit een urinetest waarbij je in een potje plast. Bij vrouwen haal je op de wc een wattenstaafje door je vagina die in een buisje naar het lab wordt verstuurd. Wanneer je anale seks hebt gehad wordt dit anaal met een wattenstaafje getest. Dit doe je ook zelf. Alleen bij een keeltest wordt dit door de verpleegkundige gedaan. Omdat je zelf vaak niet zo goed op de juist plek in je keel kunt komen. Je krijgt daarna binnen vijf werkdagen uitslag. Mocht je dan een soa hebben dan mag je terugkomen en krijg je antibiotica. Jongens die met jongens seks hebben worden iets uitgebreider getest, zowel een urinetest, anaaltest, keeltest als bloedtest. Ook wanneer je seks hebt gehad met iemand uit een gebied waar veel soa’s voorkomen of wanneer daar zelf bent geboren kun je een bloedtest krijgen. Dit is om te testen op syfilis, hepatitis B of hiv.”
Anoniem
“Het doen van de soa-test kan anoniem. Je vult wel je naam en geboortedatum in, maar mocht je het echt niet fijn vinden dan kun je zelfs een naam verzinnen. Voor de uitslagen is je e-mailadres of telefoonnummer wel nodig. Je krijgt dan een berichtje met inloggegevens voor een inlogsysteem. Je krijgt dus nooit direct een berichtje op je mobiel met: Je hebt een soa. “
Dus, zo’n soa-test valt allemaal wel mee. Het komt neer op na wat vragen in een potje piesen of met een wattenstaafje roeren en daarna wachten op de uitslag! Daarnaast kan het zo anoniem als je dat zelf wil. En wel zo fijn om te weten waar je aan toe bent. Gewoon doen!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.