Verliefd zijn is superfijn. Je wilt alleen maar bij iemand zijn en denkt constant aan deze persoon. Als dit dan uitloopt op een relatie lijkt dit voorbestemd. Toch kan het na een tijd zo zijn dat je het gevoel hebt dat er toch iets niet klopt. Dit overkwam Lisa. Haar vriend had haar volledig in zijn macht. Hij kreeg woede uitbarstingen, werd agressief en chanteerde haar. Wat moet je doen in zo’n situatie?
Lisa
:
“Ik was achttien toen ik met mijn ex in contact kwam. Ik kende hem eigenlijk al via een andere jongen met wie ik een korte tijd datete. We hadden elkaar nooit echt gesproken maar toevallig had ik wel zijn e-mail. Ik heb toen via msn contact met hem gezocht en dit contact liep al snel uit op een afspraakje. Ik ben toen met de trein naar hem toegegaan en daar hebben we een date gehad. Vanaf toen spraken we bijna elk weekend met elkaar af.”
Er klopte iets niet
“Eigenlijk ging alles tussen ons prima, ik was vooral heel erg verliefd op hem. Nadat we een anderhalve maand samen waren gebeurde er iets geks. Uit het niets barstte hij in woede uit. Hij was onvoorspelbaar en ik had geen idee wat ik fout had gedaan. Zijn stiefmoeder vertelde dat hij last had van borderline en daarom heel erg boos kon worden. Na zijn woedeaanval bood hij zijn excuses aan. Ik was verliefd en ik wilde hem graag helpen dus ik vergaf het hem. Toch kwam hij zijn beloftes niet na. Het gebeurde namelijk steeds vaker dat hij in woede uitbarstte. Hij schold me dan uit voor van alles en nog wat. Omdat hij zo vaak lelijke dingen over mij zei begon ik dit ook te geloven. Eigenlijk was hij vooral heel erg bang dat ik bij hem weg zou gaan. Hij werd om de kleinste dingen jaloers en ik mocht steeds minder. Zo probeerde hij me te isoleren. Als ik dan toch bij hem weg zou gaan dan zou hij voor de trein springen of zichzelf iets aandoen.”
Ogen geopend
“Mijn moeder heeft zich nooit bemoeid met de hele situatie omdat ze bang was dat ik me van haar zou afkeren. Toen ze me een keer vroeg of ik ooit kindjes met deze jongen zou willen, ging ik toch nadenken. Je kan namelijk geen kinderen opvoeden met een persoon die last heeft van uitbarstingen en ontoerekeningsvatbaar is. Met deze woorden heeft mijn moeder wel echt mijn ogen geopend. Na een anderhalf jaar had ik de moed verzameld om mijn relatie te beëindigen. Hij heeft toen gedreigd om een foto van mij door te sturen naar al mijn collega’s met het onderschrift dat ik aan de drugs zou zitten. Toen ik op mijn werk kwam ben ik gelijk naar mijn baas gegaan om te vertellen dat mijn ex die foto had verstuurd om wraak te nemen. Gelukkig geloofde hij mij en heeft hij me gesteund. De periode na mijn relatie had ik moeite met het vertrouwen van mensen. Ik durfde ook lang geen nieuwe relatie aan te gaan. Ik zit nu in een gelukkige relatie. Ik zie nu ook dat je anders behandeld kan worden. Natuurlijk hebben we soms wel eens ruzie maar dat hoort erbij.”
Zit jij in zo een situatie?
Een ongezonde relatie verbreken kan erg moeilijk zijn. Toch blijft het belangrijk om voor jezelf op te komen. Het is goed om een veilige omgeving op te zoeken waar je met mensen kan praten. Vraag jezelf ook goed af of je een toekomst met deze persoon voor je ziet en zo echt gelukkig wordt. Uiteindelijk moet jij beslissen of je zo verder wilt want het is jouw leven. Weet jij echt niet wat je moet doen en zoek jij professionele hulp ga dan naar
https://www.fier.nl/chat
. Zij kunnen je verder helpen in jouw situatie.