Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Waarom Nederland wiet moet legaliseren

  •  
25-10-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3547 keer bekeken
  •  
wietbeleid van Nederland moet aangepast worden
Vorige week was het groot nieuws: wiet is volledig legaal in Canada. Het laten groeien van het plantje, de verkoop én het gebruik zijn niet meer strafbaar. De eerste wietwinkels zijn geopend en de meeste winkels waren binnen een dag door hun voorraad heen. Goed nieuws voor Canada, maar was Nederland niet de grote koploper wat betreft Cannabis?
Niet echt meer. In Nederland hebben we al jaren een gedoogbeleid. Onder strenge voorwaarden mag er wiet en hasj verkocht worden.Dat was 30 jaar geleden super vooruitstrevend, maar tegenwoordig is dat allang niet meer zo. Uruguay was het eerste land ter wereld die wiet legaliseerde en nu is Canada het tweede land. Daarnaast zijn er in de VS een aantal staten waar cannabis legaal is. Maar nog steeds is het verbouwen van wiet in ons kikkerlandje hartstikke illegaal. Dit veroorzaakt vooral onduidelijkheid en ellende. En dat hoort niet echt bij een lekkere feesttoeter. Tijd voor een belletje met een politicus en een coffeeshophouder!
Duwtje in de goede richting
Dat Canada met haar nieuwe beleid overal het nieuws haalde is hopelijk ook positief voor ons. In Nederland discussiëren we namelijk al jaren over wat we met ons wietbeleid aan moeten. Nou Nederland: kijk naar Canada. Dat moeten we ermee doen. Nu komt er in Nederland wel een proef met door de overheid gecontroleerde wietteelt. Deze proef gaat vier jaar duren. Je zou kunnen zeggen dat het begin er is, maar de meningen onder de Nederlandse politici zijn nog verdeeld. Wie weet trekt het besluit van de Canadezen onze overheid over de streep? Om dat te checken spraken we Alexander Hammelburg van D66 Amsterdam.
Oude telefoon
“We zijn altijd trots geweest op ons progressieve beleid. Daardoor geldt de wet van de remmende voorsprong. Zie het een beetje als met een nieuwe telefoon. Je hebt dan eerst wel de nieuwste, maar als je nooit meer een nieuwe koopt gaat de rest je voorbij. We denken dat we het goed hebben geregeld, maar dat is niet zo. Als we zien dat Canada zo’n goede stap vooruit neemt, dan moeten wij daarnaar kijken. Wellicht zien partijen die nu tegen cannabis zijn hoe goed dit gaat werken in Canada en heeft dat een positieve uitwerking op het Nederlandse debat.”
“Het huidige beleid kan niet meer. Er is nu geen kwaliteitscontrole en de hele markt achter de verkoop bevindt zich in het illegale circuit. Regulering van de zogenaamde achterdeur van coffeeshops is ontzettend belangrijk voor zowel de gezondheid als de strijd tegen criminaliteit. Het zou toch ook raar zijn dat we iets in de supermarkt kopen waarvan we weten dat de producent een crimineel is, en tegelijkertijd niet weten hoe en waar het geproduceerd wordt en welke impact het heeft op onze gezondheid? Als consument heb je het recht dit te weten.”
Toekomst
“Laat ik zeggen dat ik de toekomst positief in zie. Ik verwacht een positieve uitkomst van de proef. En hoe dan ook zijn er maar drie politieke smaakjes: Keihard verbieden en opsporen, de gekke situatie van nu in stand houden, of echt iets veranderen waardoor gebruikers zelf beter hun gezondheid kunnen bewaken en de criminaliteit rond wiet verdwijnt. Makkelijk keuze, lijkt me.”
Maar hoe lastig is dit nu voor de coffeeshophouder om binnen dit beleid een zaak te draaien? We vroegen het de penningmeester van Cannabisstore Columbus, een coffeeshop in Harderwijk zonder winstoogmerk, in de vorm van een stichting. 
“In Nederland is het zo dat je precies 500 gram cannabis in je shop mag hebben. Als het dan verkeerd gewogen is of een klant heeft iets in zijn zak waardoor je bijvoorbeeld op 520 gram uitkomt heb je al een probleem. Zaken worden snel gesloten door de gemeente.”
Grijs gebied
“Logistiek is dat heel lastig. Als je 200 gram binnen hebt, laat je 300 gram aanleveren. Je kunt het vergelijken met de Albert Heijn waar het bier halverwege de dag op is en dat er dan via een slinkse route extra kratjes gebracht moeten worden. Zodra het binnen is ben je legaal bezig, maar tot aan je deur is het illegaal. Daar gaat ook veel geld in zitten. Zo kreeg een bezorger laatst na een ongeluk met zijn scooter, een boete voor wat er in zijn scooter zat. Het is een grijs gebied, er moet een keuze gemaakt worden, volledig verbieden zou eigenlijk beter zijn dan dit.”
“Er zal nog niet zo snel iets gebeuren. Ze zijn al zo lang bezig met de proef en er is nog niks gebeurd. Bovendien zijn er zoveel soorten en merken op de markt. Je moet goede mensen in huis hebben die er verstand van hebben. Wanneer ze bijvoorbeeld de THC-waarden omlaag gaan doen zal er alsnog illegale handel ontstaan.”
“Dat Canada deze stap neemt is altijd positief, het is een land waar zaken goed zijn geregeld dus daar zal Nederland eerder naar kijken dan een land waar het een rommeltje is.”
Dus
De huidige situatie lijkt eigenlijk een slechte grap. Het is niet te doen voor coffeeshophouders. En door dit beleid criminaliteit in de hand werken, is niet iets wat politici moeten willen. De proef die we nu in Nederland doen is goed. Maar daar mag behoorlijk wat meer gas achter komen. Maak gewoon een keuze en pleur dat vage beleid van in de prullenbak.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor