Je kent het wel. Ineens heb je de hele dag zin. Zin in seks, drank, drugs, alles wat God verboden heeft. Want het is lente! Maar hoe kan het nou toch dat als de zon gaat schijnen en de vogels gaan fluiten er ineens van alles gebeurd in je broek? Hoe komt het dat je zo beregeil bent als je tussen de madeliefjes op je handdoek ligt te kroelen? Waarom krijg je de neiging om in je blote bast rond te hobbelen? En hoezo komt je rokje ineens nog maar net onder je punani vandaan? Oftewel: waar komen die lentekriebels vandaan?
Zon
Twee dingen: zon en melatonine. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Hoe meer je buiten bent, hoe meer zon je vangt, hoe meer vitamine D je binnen krijgt. En dat is vet belangrijk bij de aanmaak van hormonen. Al deze hormonen zorgen er voor je dat je je goed voelt. En wie zich goed voelt, heeft zin om iets te ondernemen en gaat naar buiten. Nog meer zon pakken, nog meer blije hormonen, nog meer kriebels.
Melatonine
Melatonine helpt dus ook bij dat geflierefluit in je buik. Melato.. wat? Melatonine. Dat is het hormoon dat invloed heeft op je bioritme en je helpt beter in te slapen. Wanneer het ’s avonds begint te schemeren, en je dus minder licht oppikt, produceer je meer melatonine. Hierdoor word je slaperig. Deze hormonen noemen ze dus ook wel de natuurlijke inslaper. Licht heeft dus invloed op de aanmaak van melatonine. In de lente worden de dagen langer en pak je meer licht. En als dan ineens ook nog de zon gaat schijnen, en mensen meer naar buiten gaan, neemt je melatonine productie dus heel erg af. Niks slaperig en moe, actief en gaaaaaan! Zo verandert je winterdip in lentekriebels. Die verdomde hormonen de hele tijd. Bij je emoties spelen ze een grote rol. Zo zorgen die lentekriebels er ook voor dat je spontaan verliefd kan worden op je overbuurjongen. In de winter vond je het nog een puistig bijdehand ventje. En nu ineens lijkt ie op de Adonis van je natte dromen.
Kriebelvoorspelling
Fijn weetje: die kriebels zijn te voorspellen! In onder meer Canada, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland bestaan er namelijk medische (bio-)meteorologen, een wetenschap die in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Biometeorologen in Canada voorspellen bij het dagelijkse weerpraatje hoe mensen zich zullen voelen. Dat berekenen zij op basis van zonlicht, temperatuur, windkracht, luchtdruk en luchtvochtigheid. Volgens de Canadese onderzoekers voelen mensen zich het allerbest bij droog, zonnig weer en een temperatuur van 20 graden Celsius. Nu dus.
Dus hoppa trek je sekspak uit de kast, pimp je schaamhaar en tover je beste versiertruc te voorschijn. Laat die kriebels maar komen. Het wordt een botergeile lente!