GHB, voor veel mensen een chille drug tijdens een feestje. In Nederland namen zo’n 50.000 mensen een G’tje in het afgelopen jaar. Je voelt je er relaxed, vrolijk en geil door. Klinkt misschien onschuldig, maar het buisje kent ook een hele andere kant. Namelijk de kant van outgaan en verslaving. Jan-Willem kent deze donkere kant als geen ander. Hij is namelijk verslaafd aan GHB.
-Hoe lang ben je al verslaafd?
“Ik ben vier jaar verslaafd, waarvan drie jaar aan GHB. In het eerste jaar was ik vooral verslaafd speed en cocaïne.”
-Hoe vaak per dag neem je? En hoe veel per dag moet je nemen om te kunnen functioneren?
“Om de anderhalf uur een dosis van circa 6 à 6.5 ml (in een buisje zit ongeveer 5 ml). Dan voel ik me pas echt relaxed en kan ik normaal functioneren. Neem ik iets teveel dan ga ik knock-out. Ik ben ook wel eens zo de kluts kwijt geraakt van de G dat ik vergat wanneer ik voor het laatst had genomen. Dit met als resultaat dat ik in een paar uur achter elkaar een dubbele dosis nam. Hierdoor ging ik knock-out. Dat is meerdere malen gebeurd. Zo ben ik ook vaker in het ziekenhuis beland. Ook ging ik door de GHB zwaar hallucineren. Zo zag ik ineens vrienden en mijn ex in mijn huis zitten. Alsof er een feestje was. Of lag ik in bed en stonden er mensen naar binnen te staren. Heel bizar allemaal. Daarnaast werd ik paranoïde en raakte ik soms verlamd. Je denkt dat je nog bij kennis bent, althans zo voelt het, maar je kan je niet meer bewegen. Je wilt je arm optillen maar dat lukt bijvoorbeeld niet. Heel raar maar vooral heel erg eng.”
-Hoe ziet jouw dag eruit met een verslaving?
“Alles draait om GHB. Je moet om de anderhalf uur nemen. Je moet er constant rekening mee houden. Waar ga je heen die dag? Hoe lang ben je ongeveer weg? Hoeveel buisjes G moet je meenemen? Is het op dan snel naar huis. Zelfs in de nacht gaat het wekkertje om de anderhalf uur voor een dosis en daarna kan ik weer doorslapen. Anders word ik vanzelf wakker met afkickverschijnselen en dat is geen pretje. Werken is geen optie. Drie jaar geleden ben ik mijn baan verloren door mijn verslaving. Daarna ben ik nog een paar keer aan de slag gegaan bij andere bedrijven. Helaas ging dit ook niet goed en viel ik terug in de WW. Uiteindelijk heb ik mij ziek gemeld. Ik ben vorig jaar dan ook arbeidsongeschikt verklaard en ben volledig bezig met mijn herstel. Helaas maak ik dat niet makkelijker door elke keer terug te vallen. Maar uiteindelijk moet het toch goed komen.”
-Wat gebeurt er als je geen GHB neemt?
“Ongeveer twee tot drie uur na mijn laatste dosis krijg ik last van lichamelijke afkickverschijnselen. Een zwaar onrustig gevoel in mijn lijf. Dit gevoel kan ik alleen maar kan omschrijven als een signaal van mijn lijf zo van ‘kom op met die volgende dosis.’ Je hebt gewoon trek, je kan niet stilzitten, gaat heel erg zweten, begint te trillen, krijgt soms hoofdpijn, hartkloppingen, angstaanvallen en paniekaanvallen. Dat laatste vooral als ik niet thuis ben maar bijvoorbeeld bij vrienden, naar een afspraak ben of boodschappen aan het doen ben. Vandaar dat ik altijd wel iets op zak heb of had. Heb ik dat niet dan ben ik compleet van slag en waar ik dan ook ben dan moet ik zo snel mogelijk naar huis.”
-Gebruik je nog andere drugs naast GHB?
“Bijna niet. Heel soms cocaïne. Maar dat is zelden. Ik heb een aantal weken speed gedaan in combinatie met GHB, maar dat ging helemaal verkeerd. In deze periode sliep ik soms om de drie dagen vier à vijf uur en kon ik zo meespelen in een aflevering van The Walking Dead. Na ongeveer twee weken werd ik ook compleet paranoïde. Ik dacht echt ik ga dood en zag zelfs geen kleur meer. Alles was zwart-wit. Ik was erg angstig en constant in paniek. Een vriend van me heeft me hier wel doorheen gesleept. Een dag later stond gelukkig mijn detox gepland en was ik in goede handen.”
-Hoe is deze verslaving begonnen?
“In mijn jeugd kwam ik voor het eerst in aanraking met drugs. Maar dat was een keer een pilletje en af en toe een joint. Dat duurde misschien zes maanden. Vijf jaar geleden kwam ik in een soort tweede jeugd. Elk weekend weg naar feesten, de stad in en zo kwam ik opnieuw met drugs in aanraking. Je maakt snel nieuwe vrienden als je veel naar feesten gaat of überhaupt veel uitgaat. Snel volgde het eerste pilletje en toen ging het heel snel en kwamen er ook veel andere drugs bij. Toen was er nog geen sprake van verslaving en die tijd was geweldig. De meest hilarische en gekke dingen meegemaakt. Dat vergeet ik nooit meer. Zo’n vier jaar geleden overleed mijn vader en toen begon de ellende. Ik kwam tijdelijk thuis te zitten omdat ik zijn overlijden niet kon verwerken. Dat was het moment dat de verslaving begon. Althans mijn speed- en later cokeverslaving. Daar kwam al de nodige ellende uit voort waaronder een relatiebreuk. Begin 2016 kwam mijn toen nieuwe vriendin met het idee om GHB te gebruiken. Zij had er al veel ervaring mee en het was ook vooral bedoeld voor de seks. Er ging toen echt een wereld voor me open en vanaf dat moment bleef ik gebruiken. Na twee weken was het op en toen merkte ik de afhankelijkheid en miste ik het ook gewoon. Ik kon niet meer zonder. Het kost ook een stuk minder dan cocaïne en ik vond het veel prettiger.”
-Hoe erg heeft jouw verslaving je leven veranderd?
“Heel erg. In eerste instantie is alles leuk maar op de momenten dat je clean bent zie je ook wel in dat het een spoor van vernieling heeft achtergelaten. Relatiebreuken, verlies van werk, geen contact meer met veel vrienden, veel verdriet en onmacht bij familie en vrienden om je heen. Je bent niet meer jezelf. De GHB zorgde er ook voor dat ik tijdens bijvoorbeeld relaties een vreselijk persoon werd. Knettergek gewoon. Twee jaar geleden heb ik nog een korte relatie gehad maar ook die ging stuk. Toen heb ik ook echt tegen mezelf gezegd geen relaties meer tot je weer normaal functioneert. Het probleem als je clean bent, is dat alles zo hard binnenkomt en dat, ondanks hulp van instanties, je er niet goed mee kan leven. Al die emoties. Je kan het niet bevatten wat er is gebeurd, wat je hebt gedaan of wat je is overkomen. Je blijft maar denken. Je hebt veel verdriet en een hoop spijt van veel dingen die je hebt kapotgemaakt en het verdriet van wat je mensen hebt aangedaan. Uiteindelijk zorgt dit er toch weer voor dat je terugvalt in gebruik. Je gaat alles weer wegstoppen.”
-Op wat voor manier heeft jouw verslaving je gezondheid en uiterlijk veranderd?
“Mijn lever was een tijd lang niet goed. Door GHB ging ik ook heel veel eten. Dus ik ben zwaar aangekomen. Omdat ik amper nog wat deed is mijn conditie super slecht geworden. Ik hield veel vocht vast in mijn voeten en buik. Ik kon mijn schoenen soms amper aan. Rare plekken op mijn handen. Pijn in mijn keel. Ook in mijn gezicht zag je duidelijk een verandering. Als je een foto van zes jaar geleden bekijkt en van nu denk je ‘wat is er gebeurd.’ En ook psychisch zorgt het voor veel problemen. Depressie, angstaanvallen, paniekaanvallen noem maar op. Maar dit is bekend bij het afkicken van GHB.”
-Ben je al eens naar een afkickkliniek geweest?
“Ja, meerdere malen. Drie keer een detox. Meerdere behandelingen gehad. Ik liep al bij een instantie voor mijn psychische problemen. Maar als je verslaafd bent of terugvalt in gebruik moet je eerst afkicken voordat daar het traject wordt voortgezet. En zo gaat het op en neer. Maar ik merkte ook aan mezelf dat ik achterdeurtjes open liet. Van ach als het straks weer goed gaat kan ik best af en toe weer wat doen. Daar gaat het al verkeerd.”
-Waarom gaat het je nu wel lukken denk je?
“Inmiddels ben ik vijf weken clean. Vanaf mijn laatste detox. Ik heb er ook voor gekozen om tijdelijk uit mijn eigen omgeving weg te gaan dus ik verblijf bij familie. Ik ga af en toe wel naar huis, maar een veilige omgeving is goed voor me. Binnenkort ga ik opnieuw in behandeling. Ditmaal klinisch voor een langere periode. En ik ben me er nu wel heel erg van bewust dat het nu echt moet stoppen om diverse redenen. Ook omdat er anders een dag komt dat ik niet meer wakker word. Daar ben ik van overtuigd. De behandeling is ook gericht op zowel de verslaving als de onderliggende problematiek. Het is een lange weg, maar ik ben er van overtuigd dat het allemaal goed komt! De wil is er!”
-Hoe zie jij je toekomst voor je?
“Ik wil de zorg in en dan specifiek de verslavingszorg. Ervaringsdeskundige lijkt me een prachtig beroep. Ik heb zelf ook een ervaringsdeskundige waar ik veel aan heb. In elk geval wil ik mensen helpen die ook met een verslaving kampen. Uiteraard hoop ik ook uiteindelijk weer een leuke vriendin te krijgen en dat ik weer kan genieten van alles zonder dat ik een druppel GHB nodig heb of andere drugs of drank. Laten we daar maar eens mee beginnen.”
-Als je iets zou kunnen zeggen tegen jezelf toen je begon met GHB gebruiken wat zou dat dan zijn?
“Met de wetenschap wat het allemaal heeft aangericht heel simpel. Blijf er met je poten vanaf! Want het maakt jou en alles om je heen kapot.”