Amsterdam kent een hasjmuseum. Maar een museum over alle andere soorten drugs is er nog niet. Daar komt misschien verandering in. Er is namelijk een actie opgezet om Poppi - een museum over het complete verhaal rondom drugs - te realiseren. Wij spraken Mick en Machteld van Stichting Mainline, een stichting die voorlichting geeft over drugs. Zij zetten zich allebei in om van Poppi realiteit te maken.
Hoe gaat Poppi eruit zien?
“
Poppi
wordt een museum over drugs waarin het complete verhaal wordt verteld door middel van kunst, virtual reality of theater. Het gaat over gebruik van drugs maar ook onderwerpen als verslaving, drugsbeleid en milieuschade komen aanbod. In het museum willen we daarnaast wetenschappers, beleidsmakers en gebruikers een podium geven om te praten over dit complexe onderwerp. Op deze manier willen we het debat aanzwengelen over het huidige beleid rondom drugs.”
Is er al eerder een museum rondom drugs geopend?
“Nee. In Amerika is DEA (handhavingsinstantie voor drugs red.) museum. Maar zoals je begrijpt wordt hier een duidelijke mening over drugs ingenomen.”
Het verhaal rondom drugs is groot, is het moeilijk om hier één lijn in te vinden?
“We zitten nu in de opstartfase. Het doel is om Poppi te realiseren als een fysiek museum. In de loop daar naartoe organiseren we verschillende tentoonstellingen. De ene keer doen we een foto expositie en de andere keer een toneelstuk of virtual reality. We kiezen nu eigenlijk steeds een andere vorm om een bepaalde kant van het verhaal te vertellen. Op deze manier bouwen we niet alleen een collectie op, maar ook ervaring in de museumbranche. De uiteindelijke grote droom is dus het fysieke museum met de complete collectie.”
Zijn mensen enthousiast om mee te werken aan Poppi?
“We zijn vanuit Mainline, een stichting die zich inzet om schade te beperken als het gaat om drugs, gekoppeld aan Poppi. Mainline bestaat al langer en heeft daardoor een groot netwerk met wetenschappers en gezondheidsexperts. We hebben verschillende mensen uit dit netwerk gesproken en zijn samenwerkingen aangegaan. Dit wordt verder uitgebouwd maar mensen willen zeker meewerken. Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan over drugs.”
Is Poppi nog nodig in Nederland?
“Zeker! In Nederland is best een groot drugsprobleem. Vooral aan de productiekant. Dan hebben we het over zwart geld, milieuschade en drugscriminaliteit. We weten de oplossing van het drugsprobleem niet meteen maar we moeten er wel over praten. Er moet een gesprek over worden gevoerd en en willen mensen aansporen om mensen mee te praten. Met Poppi zeggen we echt niet dat we de oplossing hebben gevonden. Maar we denken wel dat als je kennis bundelt je steeds vaker tot nieuwe inzichten komt. En kunst en technologie helpt daarbij.”
Zien jullie ook risico’s ten opzichte van een open debat over drugs?
“Jazeker. Veel mensen hebben weinig begrip voor mensen die drugs gebruiken. Als je een gesprek over een onderwerp aangaat dan loop je altijd het risico dat mensen het niet begrijpen. Mensen zijn altijd bang als je aanstuurt op verandering van bestaande regels. Gaan er dan niet meer mensen gebruiken? Komen er niet meer problemen? Promoten we drugs niet? We moeten voorzichtig aan het publiek laten weten dat er niet ineens hele andere regels komen maar dat er voorzichtig geëxperimenteerd moet worden met nieuwe regels rondom drugs. We zullen veel moeten gaan uitleggen, dat weten we, maar het is ook een complex onderwerp.”