Het zal je vast niet ontgaan zijn. Deze week staat volop in het teken van de Pride. Het is het grootste LGBTQ+ feest van het jaar. De hele binnenstad van Amsterdam stroomt vol met mensen die de liefde vieren. Maar wat is Pride nu eigenlijk precies? En wat betekent het om Pride te vieren? Wij spraken met zeven LGBTQ+’ers over hun Pride.
Wat betekent Pride voor jou? Nicolaas Veul
: “Het gaat over je trots voelen. Die boodschap uitdragen is belangrijk. Dat je voelt dat je er mag zijn.”
Jurre Geluk
: “Het fijne aan Pride is dat echt alles mag. Dat is zo mooi om te zien. Mensen die zich normaal inhouden kunnen met zo’n feest eindelijk helemaal los.”
Robbert Rodenburg
: “Het is een plek van veiligheid. Een plek waar je ongeremd jezelf kan zijn. Zoenen op straat durf ik normaal gesproken niet, maar met zo’n week kan dat gewoon.”
Emma Wagemans
: “Voor mij betekent Pride een feest. Het is de plek waar de LGBTQ+ community zichzelf laat zien en waar we ons hard maken voor de acceptatie.”
Peter Nauts
: “Een feestdag waarbij iedereen zichzelf kan zijn. Een grote gezelligheid. Het is mooi en liefdevol. Het voelt als vrijheid.”
Dorien Rose
: “Vrijheid om te zijn wie je bent. Welke voorkeur je ook hebt. Het maakt niet uit welk geslacht of waar je op valt. Trots zijn op wie je bent. Dat vind ik mooi.”
Jonathan Jonkman
: “Voor mij gaat het om samen zijn. Ik ben best individualistisch en doe altijd wel mijn ding. Ik heb een uitgesproken kledingstijl, ik heb de Pride niet nodig om daarvoor uit te komen. Maar de verbondenheid die je voelt wel. Dat je weet: ik sta er niet alleen voor.”
Wat is je favoriete onderdeel van Pride? Robbert
: “Ja dat is toch echt de Parade. De Canal Parade. Dat is zoiets vets! Duizenden mensen die langs de kant staan en iedereen viert feest!”
Jurre
: “Ik heb twee keer op een boot mogen staan. Dat is zo bijzonder! Ineens sta je in het zicht van iedereen, mensen geven blaaskusjes, ze zwaaien naar je en iedereen doet mee.”
Emma
: “Het is zo typisch Pride, het is het eerste waar mensen aan denken als ze Pride horen. Het uitbundige en het showelement ervan, dat is waar ik van hou.”
Peter
: “De Parade is natuurlijk een groot spektakel!”
Nicolaas
: “Ik zag een keer een boot met allemaal hele jonge homo’s erop en een boot met hun ouders erachteraan. Die ouders waren helemaal trots en blij aan het mee klappen op die boot. Ik moest daar echt om huilen, zo mooi vond ik dat.”
Jurre
: “Ik heb ook een keer met mijn moeder op een bootje achter de Parade aan gevaren. Die vond het helemaal geweldig. Ze stond voorin de boot te glunderen en trots te zijn op haar twee gay kinderen, dat vergeet ik nooit meer.”
Jonathan
: “Ik denk dat de Canal Parade toch een soort roze Koningsdag is. Hartstikke gezellig, maar ik vind het mooi om op een iets serieuzere en activistische manier met Pride bezig te zijn. Dit jaar heb ik voor het eerst de Pride walk gedaan, dat was erg bijzonder. Het heeft me emotioneel meer gedaan dan ik dacht. Het is een manier om met je community te zijn. Op een positieve manier laat je zien wie je bent en dat je vecht.”
Dorien
: “Het is mooi om te zien dat iets als Pride over de hele wereld speelt. Ik word er altijd vrolijk van als ik het zie.”
Waarom is het goed dat we Pride vieren? Jurre
: “Het is meer dan alleen een feest. Mensen hebben gewoon behoefte om hun liefde te kunnen vieren. Vandaag de dag worden er nog mensen in elkaar geslagen en uitgescholden om wie ze zijn. Pride geeft dan het gevoel dat je jezelf kan zijn.”
Nicolaas
: “Voor veel mensen is het moeilijk om te accepteren dat ze queer zijn of misschien zitten ze in een omgeving die het niet accepteert. Pride kan dan echt helpen om je verbonden te voelen.”
Dorien
: “Hoe meer het in beeld komt, hoe sneller het taboe er vanaf gaat. Er zijn nog zoveel landen waar je niet kan zijn wie je wil zijn. Religies die taboes in stand houden. Ik denk dat het goed is om het zichtbaar te maken, dan wordt het sneller geaccepteerd. Uiteindelijk wil je gewoon dat je over de hele wereld kan zijn wie je wil zijn. Als je daar anders over denkt loop je gewoon enorm achter.”
Robbert
: “Het is en blijft een demonstratie waarin zichtbaarheid de hoofdrol speelt. We vieren wat er is bereikt. Maar we kaarten ook aan wat er nog moet gebeuren, want er is nog een lange weg te gaan.”
Jonathan
: “Omdat het anno 2019 nog steeds nodig is te laten zien dat liefde in alle vormen komt. Je ziet dat er een heel scala aan mensen is binnen de community. Zoveel verschillende kleuren en iedereen uit zich op zijn eigen manier. Ik merk aan mijn omgeving dat het voor people of colour ook een fijne plek is waar ze veilig zijn. Binnen die culturen heerst er vaak een machocultuur en is homoseksualiteit taboe. Met zo’n groot Pride feest voelen deze mensen zich gesterkt.”
Emma
: “We vieren de vrijheid maar zijn ondertussen ook bewust dat het nog niet overal geaccepteerd wordt. Die combinatie van feest vieren en bewustzijn vind ik mooi.” Peter: “Het is belangrijk om de liefde te blijven vieren. Er zijn zoveel verschillende mensen en iedereen mag mee feest vieren. Het brengt ons samen.”
Wat vind je van mensen die zeggen dat Pride te hysterisch is? Nicolaas
: “Die moeten lekker hun bek houden. Het is zo makkelijk om te oordelen terwijl je helemaal niet weet wat er in die mensen omgaat.”
Dorien
: “Iedereen moet gewoon zijn eigen kleuren kunnen laten zien. Er zijn gewoon mensen die over de top zijn, so what? Iedereen heeft wel iets geks in zich en op zo’n dag komt dat er gewoon lekker uit. Festivals zijn ook over de top, daar zegt niemand iets over. Mensen moeten eens stoppen met die bullshit, we houden veel te veel van zeuren.”
Nicolaas
: “Het voelt ook een beetje krom want de Pride is ontstaan omdat de gay-community er niet echt bij hoorde. Nu hebben we ons eigen feest en dan zouden we alsnog “normaal” moeten gaan doen, omdat we er anders niet bijhoren. Laat die mensen gewoon met rust joh.”
Jurre
: “Tuurlijk is het met Pride wat uitgesprokener, maar als je daar moeilijk over gaat doen, heb je de boodschap niet begrepen.”
Emma
: “De mensen die niet LGBTQ+ zijn vinden het misschien too much, maar die kunnen ook gewoon eens een boek openslaan en onderzoek doen naar wat het nou precies is.”
Jonathan
: “Ik vind het lastig. Ik denk wel dat je juist met Pride heel erg mag vieren wie je bent. Maar ik vind ook dat er soms wat meer diepgang mag zijn. Schadelijk vind ik het absoluut niet, maar het is wel goed om ervoor te zorgen dat het niet het enige beeld wordt.”
Robbert
: “We zijn geen losse bevolkingsgroep, maar gewoon onderdeel van de Nederlandse samenleving. Ik denk dat de mensen zich niet zo druk moeten maken over het beeld dat dan misschien geschetst wordt. We moeten iedereen gewoon respecteren en iedereen vrij laten om te doen wat ze leuk vinden.”
Peter
: “Het laat gewoon de diversiteit zien van de community. Mensen moeten niet over een kam scheren. En ja oké, misschien zijn er boten die excentriek zijn, maar op een andere boot staan weer politiemensen. Het hoort er allemaal bij.”
Wat ga je zelf dit weekend doen? Peter
: “Vrijdag ga ik me helemaal optutten, maskertje op, kappertje kappen. Zaterdag vroeg op om met de BNNVARA-boot mee te varen. Drankjes doen, heel veel drankjes en heel veel dansjes.”
Jonathan
: “Ik ga vrijdag avond naar het homomonument. Zaterdagochtend begin ik dan met een champagne-ontbijtje, ik leg mijn outfits klaar en dan is het tijd om wat feestjes te hoppen en bootjes te kijken.”
Nicolaas
: “Ik ga mee met de VIVA-boot en dan daarna nog naar een gay discofeestje.”
Jurre
: “Hopelijk ga ik mee op een boot in de Parade. Daarna ga ik met mijn moeder nog even op stap. Dan naar het homomonument en dansen tot in de vroege ochtenduurtjes.”
Robbert
: “Vrijdagavond ga ik lekker de Reguliers in. Ik moet het niet te laat maken want de volgende ochtend moet ik vroeg op om mee te varen op de boot van W-hotel. Daar kijk ik heel erg naar uit! Dan in de avond weer lekker de stad in en naar de Reguliers en Amstelveld. Ik ga het zeker goed vieren.”
Emma
: “Ik ga lekker naar Amsterdam. Ik zou heel graag nog een keer op een boot willen meevaren. Misschien dat dat ooit nog komt. Maar tot die tijd vind ik het ook super leuk om langs de kade lekker mee te doen.”
Dorien
: “Ik ben vaak op vakantie als het Pride is. Maar ik pak gewoon de feestjes mee die ik leuk vind. Milkshake vind ik bijvoorbeeld super en probeer ik altijd wel heen te gaan.”
Wat vind je dat iedereen moet weten over Pride? Emma
: “Het is niet zomaar een over de top feestje. Er zit een reden achter, mensen zouden daar stil bij moeten staan.”
Robbert
: “Hoe het begonnen is als demonstratie. En ook om te laten zien dat we er zijn en ook mogen zijn.”
Jurre
: “Dat het fijn zou zijn als het niet bij die ene dag blijft. Dat we er een voorbeeld aan kunnen nemen aan hoe goed de sfeer is met Pride. Hoe leuk de wereld kan zijn als we de dingen die we niet zo goed kennen omarmen.”
Jonathan
: "Dat het een celebration of love is. Of je nou hetero of gay of bi bent, de boodschap moet altijd liefde en acceptatie voor iedereen zijn.”
Peter
: “Dat het voor iedereen is. Iedereen die een liefdevol hart heeft is welkom.”
Dorien
: “Dit gaat over de mens en wie de mens is. Dat is belangrijk en mag gevierd worden.”
Nicolaas
: “Geniet en niet oordelen. Kijk naar Pisnicht The Movie.”
Emma
: “En dat ze eindelijk eens een keer ophouden met zeuren over een hetero Pride!”
Jurre Geluk
: Presentator BNNVARA. Kwam onlangs in het nieuws met een video over zoenen in het openbaar.
Nicolaas Veul
: Presentator/documentairemaker VPRO. Zijn nieuwste docu: “Pisnicht The Movie” is vanaf 1 augustus 21:05 op NPO 3 te zien.
Robbert Rodenburg:
Acteur. Te zien in de serie Spangas.
Emma Wagemans
: Youtuber en make-up artiest.
Peter Nauts
: Youtuber, vlogger, Instagrammer en ook nog eens verpleegkundige.
Dorien Rose
: Actrice, model, was te zien als verleidster in temptation VIPS.
Jonathan Jonkman
: Stylist en model.