De 57-jarige Leonne Zeegers is sinds afgelopen vrijdag de eerste Nederlander met in plaats van M of een V een X op het paspoort. Een grote stap in de goede richting naar een land waar mensen niet gediscrimineerd worden op sekse. Want laten we eerlijk zijn, wat maakt het uit wat je geslacht is als je een retourtje Barcelona boekt? Dus wat is de volgende stap? Kan iedereen zich nu laten registreren met een X? Of zijn we nog niet zo ver?
Leonne is geboren als intersekse. Het was namelijk niet duidelijk of het een meisje of een jongetje was. De ouders kozen er toen voor om Leonne (toen nog Leon) te laten registreren als jongetje. Maar toen ze ouder werd bleek dat ze zich geen man, maar ook geen vrouw voelde. Daarom is Leonne al jarenlang bezig om te strijden tegen genderregistratie op het paspoort. Inmiddels heeft ze het voor elkaar gekregen dat er geen V of M meer op haar paspoort staat, maar een X. Het maakt Leonne trouwens niet uit je hij of zij zegt. Dus voor de leesbaarheid van dit artikel noemen we Leonne daarom zij.
Eerder dit jaar besloot de rechtbank in Roermond al dat gender niet beoordeeld zou moeten worden door het feit of je een penis of een vagina hebt. Hoe dan wel? Nou, aan de hand van je genderidentiteit. Dat betekent hoe jij je van binnen voelt. Deze nieuwe wet geldt momenteel alleen voor Leonne omdat zij dit individueel heeft aangevochten bij de rechter.
Mega goed dat Leonne dit voor elkaar heeft gekregen. Maar wat is de volgende stap? We vroegen het aan het Transgender Netwerk Nederland. “In de eerste instantie is dit een goede ontwikkeling. Het zou nog beter zijn om het geslacht überhaupt niet te hoeven registreren. Hierdoor kan niemand gediscrimineerd worden op geslacht. Zo ook bijvoorbeeld mensen die zich uit eigen wil niet als man of vrouw willen identificeren of feministen. Helaas staat de overheid dat nog in de weg. We zijn echter wel erg blij dat Leonne Zeegers dit voor elkaar heeft gekregen.”
Ook COC Nederland (belangenorganisatie van LHBTI’s) is blij voor Leonne. “Het is een grote overwinning voor Leonne. Ze heeft jarenlang gestreden en heeft nu eindelijk gekregen wat ze wilde. De volgende stap is om het voor iedereen die daar behoefte aan heeft mogelijk te maken het geslacht met een X te registreren. Staatsecretaris Knops heeft aangegeven hiermee aan de slag te gaan. Het is hoopgevend, maar we zijn benieuwd met wat voor wetvoorstel hij komt. Uiteindelijk gaat het de overheid niet zoveel aan wat je in je ondergoed hebt. Iedereen moet gelijk behandeld worden. We hopen vooral dat er snel voorstellen komen vanuit de regering. Het staat al bijna 1,5 jaar in het regeerakkoord dat ze geslachtsregistratie willen gaan beperken. Laten we dan nu met de wetgeving aan de slag gaan. Dat is de oproep aan de staatsecretaris. Maak haast!”.
Genderregistratie achterhaald?
En maakt hij hier ook een beetje haast bij? We belden met Jeroen van Velzen, de woordvoerder van staatsecretaris Knops. Wij willen namelijk weten waarom het geslacht op het paspoort geregistreerd moet staan. “Het is internationaal afgesproken dat de lichaamskenmerken zoals lengte en geslacht op het paspoort vermeld moeten staan. Op basis van deze afspraken is het niet mogelijk om geslachtsregistratie af te schaffen.”. Momenteel is Leonne de enige persoon in Nederland die het voor elkaar heeft gekregen om het geslacht met een X te laten registreren. “De wetgever gaat nu kijken hoe dit beter geregeld kan worden zodat onnodige geslachtsregistratie beperkt kan worden.”.
Nederland heeft met de overwinning van Leonne dus een stap in de goede richting gezet. Maar loopt nog achter als het gaat om de rest van de intersekse- of trans personen die zich met een X willen laten registreren. Onder andere Australië, Canada en Nieuw-Zeeland waren ons al voor. In de VS lijken ze echter terug in de tijd te gaan. Daar wil Trump de erkenning van transgenders terugdraaien. Terug in de tijd dus, niet oké.
Het zou niet moeten uitmaken wat er tussen je benen zit. Het gaat erom hoe jij je van binnen voelt. Mannen en vrouwen hebben in ons land gelijke rechten en discrimineren op sekse is strafbaar. Dus wat maakt het uit wat je in je broek hebt zitten? Eigenlijk helemaal niks, nee. Hoogste tijd dus om iedereen de keus te geven om zich wel of niet met het geslacht te laten registreren.