Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Dit moet je weten over de mannenpil

  •  
28-09-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
26212 keer bekeken
  •  
De anticonceptiepil voor mannen
Vrouwen zijn vaak als enige verantwoordelijk voor het nemen van anticonceptiemiddelen. En dan gaat het niet alleen over het nemen van de middelen, maar ook de fysieke, mentale en financiële gevolgen ervan. Als er gesekst wordt zonder condoom moet de vrouw namelijk allerlei hormonale middelen tot zich nemen zodat er negen maanden later geen ukkepuk op de wereld staat. En dat is oneerlijk. Mannen en vrouwen zouden die verantwoordelijkheid beiden moeten dragen.
Alleen is dat nu nog niet echt mogelijk. Er is namelijk geen anticonceptiemiddel beschikbaar voor de man. De enige methode voor mannen, buiten het condoom om, is sterilisatie. Oftewel: de zaadleiders doorknippen. En dat is best een drastische ingreep. Een andere optie is geen seks meer hebben. Maar daar wordt ook niet iedereen vrolijk van. Het is daarom de hoogste tijd dat er anticonceptiemiddelen voor mannen verkrijgbaar worden.
Moeilijk
Anticonceptiemiddelen die vergelijkbaar zijn met die voor de vrouw, kunnen al wel een tijdje gemaakt worden. Alleen zijn ze nog niet te krijgen. Het blijkt namelijk nogal lastig te zijn om ze op de markt te brengen. Aan de ene kant is dat omdat het enorm veel geld kost en de ontwikkelaars bang zijn dat ze het niet terugverdienen. Aan de andere kant omdat de bijwerkingen niet fijn zijn. Maar de bijwerkingen van vrouwenanticonceptie zijn ook allesbehalve prettig, dus dat argument telt niet echt.
De hormonale anticonceptiepil werd trouwens in de eerste instantie ook voor de man ontwikkeld. Maar vanwege bijwerkingen zoals krimpende ballen werd dat onderzoek gestaakt en gingen ze over op vrouwen. De onderzoekers dachten namelijk dat vrouwen de bijwerkingen beter zouden kunnen verdragen. Mannen eisten namelijk een betere levenskwaliteit dan vrouwen. En dat slaat natuurlijk he-le-maal nergens op.
Zo werkt de mannenpil
De zaadproductie van mannen wordt aangestuurd via een orgaan in de hersenen dat de hypofyse heet. Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer je een bepaalde hoeveelheid van het hormoon progesteron aan een man geeft, de zaadproductie wordt lamgelegd. De man blijft dan nog wel spuiten als ie klaarkomt, maar zonder zaad.
Echter maakt het lichaam door de progesteron ook geen testosteron meer aan. En dat hebben mannen wel nodig. Een tekort kan namelijk leiden tot minder energie, lager libido, minder spierkracht en massa, een zwakker hart en minder botmassa. Best een belangrijk goedje dus. Daarom moet je naast progesteron ook een bepaalde hoeveelheid testosteron toedienen ter compensatie.
In Nederland is een aantal jaar geleden een manier gevonden om dit succesvol toe te dienen. De testpersonen kregen een keer per jaar een implantaat met progesteron in hun bovenarm. En ze kregen daarnaast iedere drie maanden een injectie met testosteron. Echter vonden ze deze methode niet echt gebruiksvriendelijk. De prikpil voor vrouwen neem je ook iedere 12 weken, maar goed. Daarbij kwam dat 1,5 procent van de testgroep toch binnen één jaar zwanger was. De partner van de man dan uiteraard. En bij de vrouwenpil ligt dat percentage bij perfect gebruik op 0,3 procent. Voor het bedrijf was dit genoeg reden om te stoppen met het onderzoek.
Nou denk zou je denken: maak er dan een dagelijkse pil van. En dan ben je natuurlijk niet de enige. Daar wordt ook door verschillende bedrijven aan gewerkt. Echter blijkt dat best lastig te zijn. Pillen met testosteron kunnen namelijk leverontstekingen veroorzaken en ook verdwijnt de testosteron op deze manier te snel uit je lichaam. Uit onderzoek bleek daarom dat je twee pillen per dag moest slikken om voldoende binnen te krijgen. En daar wordt je lever dan weer niet echt vrolijk van.
Nou is er afgelopen maart een nieuwe veelbelovende pil gepresenteerd die maar eenmaal per dag geslikt hoeft te worden. En minder negatieve bijwerkingen heeft. Deze wordt de dimethantrolone undecanoate pil of afgekort DMAU genoemd. Het onderzoek naar die pil zit alleen wel pas in de eerste van de vier onderzoeksfases. Het gaat daarom nog wel even duren voor deze pil mogelijk op de markt gebracht kan worden. Tenminste, als het onderzoek niet wordt afgekapt zoals alle eerdere onderzoeken.
Bijwerkingen
Net als de vrouwenpil (als je wil weten hoe die werkt dan kan je dat hier lezen) heeft de mannenpil ook nog andere bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van de vrouwenpil zijn: hoofdpijn, gespannen borsten, misselijkheid, vocht vasthouden, emotionele of sombere stemming. Oké, behoorlijk kut dus. Maar de bijwerkingen bij een mannenpil zijn vergelijkbaar. Zo kwamen de bijwerkingen: acne, verhoogd libido en stemmingswisselingen veel voor tijdens onderzoeken naar mannelijke anticonceptie.
En nu wachten
Het is dus mogelijk om anticonceptiemiddelen voor mannen te maken. De manier waarop je het middel neemt is te vergelijken met anticonceptiemiddelen voor vrouwen. En de bijwerkingen komen ook redelijk overeen met die van de vrouwelijke variant. En dan nu dus alleen nog de vraag zit jij erop te wachten? Geef hieronder even jouw mening en je ziet meteen wat hoe anderen daarover denken.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor