VARAgids' vakprijs voor hét televisie-interview van het jaar

Winnaar Sonja Barend Award 2013

16-10-2013
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
SBA2013

Coen Verbraak wint de Sonja Barend Award 2013

Coen Verbraak is de winnaar van de Sonja Barend Award 2013. Hij won de VARAgids-prijs vanwege zijn gesprek met voormalig ABN AMRO-topman Rijkman Groenink. Verbraak ontving de prijs vanavond uit handen van Sonja Barend zelf, tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door.

Het was ongeveer de heetste dag van het jaar, 35 graden, zegt Verbraak in de VARAgids over het winnende interview met Rijkman Groenink, in het afgelopen seizoen Kijken in de ziel met topondernemers. Toen Groenink binnenkwam, zei hij direct: Ik weet niet hoe lang ik blijf, ik moet straks het gras nog maaien. Als hij er geen zin meer in had, zou hij vertrekken. [] Het liep hoog op. Na afloop, toen Groenink al weer vertrokken was, hebben we met het team nog even nagepraat, we zijn met zn allen gaan eten. Het gesprek had er toch wel ingehakt. Boven het gesprek hangt een belangrijke kwestie: hoeveel geld is een bankier waard?

Volgens de jury was het gesprek met voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink het spannendste van het afgelopen tv-seizoen. Paul Römer, directeur van omroep NTR, is trots op Verbraak. 'Dit is een geweldige erkenning voor het vakmanschap van Coen.'

In een nek-aan-nekrace met Jeroen Pauw heeft Coen Verbraak de Sonja Barend Award 2013 gewonnen. Volgens de vakjury was zijn gesprek met bankier Rijkman Groenink het beste interview van het afgelopen televisieseizoen.

“Coen Verbraak versus Rijkman Groenink was een opwindende confrontatie”, vond jurylid Elma Drayer. “Vooraal doordat Groenink zich ondanks - of juist dankzij - de fluwelen handschoentjes van Verbraak uit de tent laat lokken en werkelijk boos wordt.” Ad van Liempt: “Na een aarzelend begin komt het gesprek over de beloning tot een buitengewoon spannend hoogtepunt. Verbraak blijft daarin ondanks de woede van zijn gesprekspartner glansrijk overeind.”

De voor zijn ‘Kijken in de ziel’ series veel geprezen interviewer was dit jaar een van de maar liefst twaalf genomineerden voor de prestigieuze interviewprijs van de VARAgids. Alle geselecteerde fragmenten konden op waardering rekenen van leden van de vakjury. Zo kreeg de winnaar van vorig jaar, Mariëlle Tweebeeke, complimenten voor haar interview met de openhartige Ruud Lubbers: “Ze wist precies wanneer het lijntje moest laten vieren en aan moest trekken.” Sophie Hilbrand voerde in ‘Je zal het maar hebben’ “gewoon een mooi emotioneel gesprek” met Lola Brood. En Tijs van den Brink liet in zijn onderonsje met schrijfster Franca Treur zien “dat hij een veel betere interviewer is dan zijn imago ons wil doen geloven.”

            Positief jurycommentaar was er ook voor  Wilfried de Jong, Marcia Luyten en Twan Huys. In zijn genomineerde interview met toneelregisseur Johan Simons “zoemt hij steeds verder in op het onderwerp tot hij bij het hart van de geïnterviewde komt”, constateerde Nathalie Huigsloot. Marcel Peereboom Voller: “De Jong verstond de kunst om zich zo klein te maken, af en toe zelfs letterlijk, dat zijn gast naar de juiste woorden kon zoeken.” Marcia Luyten had zich volgens Annemiek Schrijver erg goed voorbereid voor haar gesprek met minister Dijsselbloem: ” Ze laat zich niet uit het veld slaan.”En Twan Huys hield een uitstekend interview met advocaat Jan Vlug, vond Jörgen Raymann: “Ik had er vooral bewondering voor hoe hij erin slaagde een advocaat zover te krijgen om de zaak van zijn cliënt helemaal op te leggen.”

            Sterke middenmoters waren dit jaar Joris Linssen en Matthijs van Nieuwkerk. Linssen was genomineerd voor een bijzondere ontmoeting in ‘Hello goodbye’ met een stel dat vriendschap inruilde voor een relatie na de dood van hun beide echtgenoten. Paul Onkenhout: “Wat we zien is een masterclass interviewen, elk keer weer. Linssen is liefdevol, geïnteresseerd en – een unicum – hij cijfert zichzelf volkomen weg.” Matthijs van Nieuwkerk gaf in zijn gesprek met Mart Smeets een lesje interviewen volgens Willemijn Veenhoven: “Fantastische opbouw. Mart wordt getergd. Mart krijgt geen adem meer. En schiet uit de bocht.” Kristel van Teeffelen: “Matthijs houdt de regie en stelt de vragen stelt waar iedereen mee rondloopt.” Pieter Webeling: “De charmante terriër Van Nieuwkerk legt het journalistieke onvermogen bloot van Mart Smeets.”

Vier interviews sprongen er volgens de jury echt bovenuit, te beginnen met de eenmalige comeback van ‘Hier is.... Adriaan van Dis’. Voor DWDD’s ‘Boekenweekgeschenk’ sprak Van Dis met schrijver Maarten Biesheuvel en zijn vrouw Eva. Guido Tienhooven: “Confronterend en buitengewoon ontroerend.” Eva Hoeke: “Het is in deze snelle tijden haast onmogelijk om met ‘slow telly’ te blijven boeien. En dat doet Maarten Biesheuvel. Dat lukt omdat Adriaan van Dis even vaderlijk, bewonderend als sturend is.” Ewart van der Horst: “Deze grootmeester is nog altijd in topvorm. Kom op VPRO! Geef Adriaan weer een interviewprogramma in de beste slow tv traditie  - inclusief wijn inschenken!”

Over de pittige confrontatie tussen Sven Kockelmann en oorlogsverslaggever Arnold Karskens waren veel juryleden ook lovend. Carolien Spaans: “Dit is ego, dit is testosteron, dit is spannend! Als kijker zit je te wachten op het moment dat een van de twee opstaat en wegloopt, of nog beter: de andere een opdoffer geeft.” Jean Pierre-Geelen: “Beroepsbokser Kockelmann deelt hier en daar een links directe uit, maar wordt soms ook door oorlogsveteraan Karskens in de touwen geslagen. Het resultaat: een zeldzaam spannende wedstrijd.”

Runner-up was dit jaar Jeroen Pauw. Voor ‘5 jaar later’ interviewde hij Bram Moszkowicz, die op dat moment net uit zijn ambt dreigde te worden gezet. Els Quaegebeur: “Ontluisterend maar toch respectvol. Afwisselend serieus en geestig.” Brecht van Hulten: “Spannend, gedurfd, goede mix van de gast de ruimte geven en dan weer het vuur aan de schenen leggen.” Hans Beerekamp” “Solo is Jeroen Pauw scherper, soevereiner en minder routineus dan naast Paul Witteman.” Paul van Liempt: “Beste gesprek dat met Moszkowicz gevoerd is.”

Nipte nummer één was desondanks Coen Verbraak, wiens gesprek met bankier Rijkman Groenink ‘het interview als krachtmeting in volle glorie’ was volgens Henk van Gelder: “Nooit was de kloof tussen de wereld der bankiers en die van de rest van de wereld zo zichtbaar.” Frits Wester: “Coen Verbraak legt op bijzondere en integere wijze bloot dat Rijkman Groenink niets meer snapt van de gewone samenleving.” Ewart van der Horst: “Een pareltje tussen de ook wat vlakke en obligate gesprekjes in deze reeks. Coen was mijn absolute held geworden als hij Rijkman Groenink integraal als één interview had uitgezonden.” Volgens Hans Beerekamp verdient Verbraak  echter een oeuvreprijs voor ‘Kijken in de ziel’. “Doordat in deze serie de gesprekken door elkaar heen gemonteerd worden, vallen zijn opbouw en timing niet goed op. Maar Coen Verbraak is op dit moment met afstand de beste tv-interviewer.”

Alle interviews zijn nog te zien op www.sonjabarendaward.nl.

De vakjury
De volgende mensen hebben dit jaar plaatsgenomen in de vakjury: Hans Beerekamp, Sara Berkeljon, Chris Buur, Elma Drayer, Jean-Pierre Geelen, Henk van Gelder, Gijs Groenteman, Eva Hoeke, Ewart van der Horst, Nathalie Huigsloot, Brecht van Hulten, Chris Kijne, Cécile Koekkoek, Ad van Liempt, Paul van Liempt, Paul Onkenhout, Marcel Peereboom Voller, Els Quaegebeur, Jörgen Raymann, Dolf Rogmans, Annemiek Schrijver, Carolien Spaans, Kristel van Teeffelen, Guido Tienhooven, Willemijn Veenhoven, Roy van Vilsteren, Frits Wester en Pieter Webeling

Meer over:

winnaars
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.