De presentatoren van het VARA-programma Rambam duiken in de duistere wereld van de dode stierkalfjes.
Wat gebeurt er met stierkalfjes die nutteloos zijn, omdat ze te weinig vlees aan de botten hebben? Juist, die worden gedood. En wat gebeurt er met de kadavers van deze stieren? Die worden gebruikt om groene stroom mee op te wekken ie worden gebruikt om groene stroom mee op te wekken voor de Nederlandse consumentenmarkt, zo ontdekt Rambammer Jelte Sondij. Met deze kennis op zak gaan de presentatoren op onderzoek uit. Welke leveranciers van groene stroom gebruiken dode dieren in hun biomassa? En weten politici en afnemers van groene stroom hier wel van? Rambam over groene stroom uit dode stierkalfjes is donderdag 1 december om 21.50 uur te zien bij de VARA op NPO 3.
In de aflevering van Rambam gaan Lars Gierveld en Krista Arriëns eerst op bezoek bij boeren om te achterhalen wat er met hun stierkalfjes gebeurt. Krista: “Melkkoeien moeten ieder jaar een kalfje krijgen om hun melkproductie op gang te houden. De koekalfjes zijn geld waard omdat ze melk kunnen gaan produceren, maar de stierkalfjes hebben minder waarde. Te lichte stierkalfjes zijn economisch niet rendabel en worden daarom meteen gedood. Weinig boeren willen hier open en eerlijk over praten, maar met de verborgen camera vertelden verschillende boeren dat de stierkalfjes worden geëuthanaseerd en naar Rendac gaan, het landelijke destructiebedrijf.”
Lars en Jelte nemen vervolgens contact op met het bedrijf, maar krijgen daar niet op alle vragen antwoord. Lars: ’Rendac bevestigde dat de kadavers inderdaad worden gebruikt om energie mee op te wekken en als groene stroom de markt op gaat, maar wilde niet bekend maken welke energieproducenten hier gebruik van maken. Daar moesten we via een omweg achter komen.”
In Rambam onderzoeken oudgedienden Jelte Sondij, Lars Gierveld, Nesim Ahmadi, en nieuwkomers Krista Arriëns en Yora Rienstra op onnavolgbare wijze of bepaalde zaken wel door de beugel kunnen. Als er zaken aan het licht komen die niet in de haak zijn, slaan de makers van Rambam altijd met ongelijke munt terug.
Meer info, achtergronden en extra materiaal is te vinden op de
Facebookpagina van Rambam .