Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Tips om te leren: wat werkt wel en niet?

  •  
11-05-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
21214 keer bekeken
  •  
leertips student
De examens komen er weer aan! Voor velen een spannende tijd, zo spannend dat je misschien wel even weg zou willen kruipen in  het huilhoekje . Iedereen heeft zijn eigen manier om de stress het hoofd te bieden. Maar niet alle strategieën zijn even succesvol. Ik heb de bekendste leertips op een rij gezet en vertel of het werkt of niet. Op naar een dikke tien!
1. Leer tijdens het slapen. 
Een boek onder je kussen leggen om de stof te leren werkt helaas niet, hoe graag ik het ook zou willen. Maar audio-fragmenten afspelen tijdens je slaap zou daarentegen wél werken. Helaas, dat is dus niet zo. Je slaapt juist onrustiger. Je slaap wordt onderbroken, waardoor je niet uitgerust wakker wordt en je juist je geheugen aantast. Je zal vast wel iets van die audio opvangen – want ik merk zelf ook wel eens dat ik droom dat Post Malone op staat te treden in mijn woonkamer, wanneer ik met zijn muziek in slaap val. Maar geloof me, je zal geen hele boeken uit je hoofd kunnen leren in je slaap.
2. Muziek helpt bij het leren.
Muziek blijkt dus juist af te leiden. Wat ik echt een mindfuck vind, want iedereen wil altijd oortjes in om zich af te sluiten. Including me ! Maar goed. Sorry Post Malone, als ik klaar ben met leren zal ik jou weer opzetten. Want als je dan tóch met muziek wilt leren, werkt rustige muziek zónder tekst het best. Ongeveer zestig beats per minuut – net zoals je hartslag – werkt het beste. (Hoe je erachter kan komen hoeveel beats per minuut een track heeft weet ik ook niet. Ik lees ook maar gewoon dingen op de interwebs ). Of gewoon klassiek. Dat zal ook wel een boost geven.
3. Je onthoudt de stof beter door spiekbriefjes te schrijven en NIET te gebruiken. 
Laten we eerlijk wezen. Dat boekwerk aan samenvattingen dat jij schrijft ga je echt niet helemaal onthouden. Daarom vind ik dat korte ‘spiekbriefjes’ beter helpen. Want dat is de samengevatte samenvatting die jij hebt opgeschreven. En daarbij is mij altijd verteld dat je dingen beter onthoudt als je het opschrijft. Ik deed het altijd vlak voor mijn examen begon, zodat ik mijn fotografisch geheugen op de proef kon stellen. En dus fine ass cijfers kon halen. Deze tip werkt dus!
4. Doelen stellen helpt. 
Als je het moeilijk vindt om alle stof te leren, is het handig om een planning te maken – of zoals ik zou zeggen; doelen te stellen. Zoals bijvoorbeeld “Ik weet straks minstens 100 woordjes”. Want je brein filtert alles wat je opneemt en onthoudt alleen wat belangrijk is. Dus verdeel je stapels leerwerk over meerdere dagen, zodat je elke dag je doel kan behalen. Al is het doel maar klein. Een goede strategie dus.
5. Na 10-15 minuten controleren of je het meeste nog weet versterkt je geheugen en zelfvertrouwen.
Dit klopt! Ik merk zelf dat als ik elke 10 tot 15 minuten check of ik alles nog weet wat ik in die tijd gelezen of geoefend hebt, dat ik er dan het snelst achter kom of ik de stof al beheers. En de dingen die ik dan nog niet weet, bekijk ik later nog een keer. Herhalen is sowieso de beste manier om stof erin te rammen, maar dat wist je waarschijnlijk al.
6. Je leert het best op een nuchtere maag.
Wat denk je zelf? Waarom denk je dat je altijd in films vier zakken chips op een bureau ziet liggen wanneer ze aan het studeren zijn? Je leert beter op een volle maag, want als je trek hebt lijdt dat veel te veel af. Verwen jezelf daarom ’s ochtends met een goed ontbijt en zorg de rest van de dag ook goed voor jezelf. En het liefst met iets gezonds. Dus geen chips.
7. Je leert het beste na gesport te hebben. 
Dit is helemaal waar. Je brein is actief geworden door het sporten en zou daarom meer stof kunnen opnemen. Ook ’s ochtends leren is een goede zet, want je brein is dan nog leeg en uitgerust – hopelijk.
8. Je kan ook een dag van tevoren alles leren.
Sorry, maar dat is dus niet zo. Na 1 dag leren ben je namelijk gemiddeld 80% alweer vergeten, volgens Willemijn van blog LiveLifeGorgeous. Ja echt, 80%! Door op tijd te beginnen en te herhalen blijft de informatie steeds beter hangen en onthoud je het ook langer. Dus ik raad je aan om bijvoorbeeld twee weken van tevoren te beginnen. Als je om de twee dagen dan een uurtje leert, blijft het veel meer hangen dan wanneer je in drie dagen je hoofd volpompt.
Wil jij ook nog even blijven hangen? Laat dan in de Facebook comments weten welk studeer fabeltje jou versteld heeft doen staan. Of check mijn vorige column over studenten die de examendruk even niet aankunnen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor